nlc.hu
Tabuk nélkül

Ezt mondd el a nőgyógyásznak!

Ez az a dolog, amit mindenképp mondj el a nőgyógyászodnak!

Amikor végre eljutunk a nőgyógyászunkhoz, ne féljünk részletesen elmondani, milyen kisebb-nagyobb kellemetlenségeket tapasztalunk. Igen, ez alól a hüvelyfolyás sem kivétel!

Sok nő úgy hiszi, hogy a hüvelyi folyás betegségre utal, de ez csak akkor igaz, ha a folyás szokásos mennyisége és minősége megváltozik, és olyan jellegzetes tüneteket mutat, amelyek egyértelműen problémát sejtetnek a háttérben. Éppen ezért, ha már szakembernél járunk, ne féljünk beszélni erről sem!

A hüvelyi folyás a vagina öntisztuló és védekező mechanizmusának része. Normál esetben a váladék színtelen és szagtalan, a mennyisége viszont változó lehet. Ahogyan közeledik az ovuláció, úgy válik a folyás bőségesebbé, és az állaga is változhat: tojásfehérje-szerű lehet, míg menstruáció előtt inkább víztiszta.

Tabuk nélkül a hüvelyi folyásról

Ne féljünk beszélgetni az orvosunkkal! (Fotó: Getty Images)

Ha baj van, a szervezetünk jelez!

Bakteriális hüvelyfertőzés esetén: bő, kellemetlen szagú folyás

A bakteriális hüvelyfertőzés a kóros hüvelyfolyás leggyakoribb oka, és sajnos könnyen ki is újulhat. Ehhez néha elég egy antibiotikumkúra, de rásegíthet az elhanyagolt, csakúgy mint a túlzásba vitt intimhigiénia, az irrigálás, a szintetikus fehérneműk, illetve tanga viselése, vagy akár a gyakori szex, a stresszes életmód és a túlzott alkoholfogyasztás is. A fertőzés jellegzetes tünetei a híg és bőséges, halra emlékeztető szagú, szürkésfehér színű folyás, ami mellé enyhe égő, kellemetlen érzés is társulhat. A fertőzés antibiotikummal jól kezelhető, de nagyon fontos, hogy tartsuk be az orvosunk által javasolt útmutatásokat, a felírt készítményt addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta!  Fontos, hogy gondoskodjunk a hüvely savas kémhatásának a helyreállításáról is, erre a célra pedig már recept nélkül is beszerezhetünk különféle, nagyon hatékony hüvelykrémeket. A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (kúpok vagy kenőcsök) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani.

Gombás hüvelyfertőzés: darabos szagtalan, fehér folyás

A gombás hüvelyfertőzés is gyakori fertőzés, a nők háromnegyede találkozik vele élete folyamán. Ekkor a hüvelyben élő Candida gombák szaporodnak el túlzottan. Kialakulásának hátterében a helytelen öltözködési, étkezési, tisztálkodási szokásokon túl bizonyos gyógyszerek, betegségek, immunhiányos állapotok is állhatnak, de terhesség alatt is gyakori az előfordulása. A hüvelygomba vezető tünete ugyancsak a hüvelyi folyás megváltozása, de ez esetben a váladék szagtalan, a színe fehér vagy sárgásfehér, állaga pedig darabos, túrószerű. Emellett nagyon jellemző az erős szeméremtájéki viszketés és fájdalom is. A célzott gombaellenes kezelésen túl ebben az esetben is érdemes a hüvelyflóra helyreállításáról gondoskodni.

Kerüljük el a fertőzéseket!

  • Figyeljünk oda az intim higiéniára, a helyes tisztálkodásra, de ne használjunk illatosított mosakodószereket, irrigálókat, mert ezek felboríthatják a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg pH-semleges, illatmentes mosakodókat, kerüljük viszont az illatosított WC-papírt, a nedves törlőkendőket és illatosított tamponokat!
  • A WC használata előtt is mindig mossunk kezet, hogy az intim területekhez csakis tiszta kézzel nyúljunk.
  • A WC-deszkára soha ne üljünk rá közvetlenül! Ügyeljünk a törlési irányra, az mindig elölről hátrafelé történjék, nehogy a végbél felől kórokozók jussanak a hüvelybe vagy a húgycsőbe.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/Thomas Barwick)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top