nlc.hu
Tabuk nélkül

Vashiánytól kimerülés

Ne fogj mindent a pandémiára, vashiánytól is lehetsz folyamatosan kimerült

Bár mindenki számára embert próbáló volt az elmúlt egy-másfél év, a kimerültség hátterében nemcsak a megváltozott élethelyzet, de a vashiány is állhat.

Ha tartósan fáradtnak, kimerültnek érzed magad, akkor könnyen lehet, hogy vashiányod van.

A vashiány, illetve a nyomelem pótlása nélkül idővel kialakuló vashiányos vérszegénység rendkívül sokakat érintő probléma. A tartósan fennálló vashiány miatt a szervezet vasraktárai egy idő után kimerülhetnek, ami a vérképzés zavarához vezethet, ami egy sor változatos tünetet idéz elő.

 

Miért pont a fáradtság és a fejfájás a vashiány legjellemzőbb tünete?

A vashiány legáltalánosabb tünete a látszólag minden ok nélküli fáradtság. Ez leginkább annak tudható be, hogy a szervek és szövetek oxigénellátása romlik. A szív többet dolgozik, hogy fenntartsa a vérkeringést. Ezzel a kimerültséggel gyakran együtt jár a fejfájás, a gyengeség, az ingerlékenység és a koncentrációzavar.

Ha tehát a fáradtság, levertség érzése állandósul, érdemes felvetni a vashiány lehetőségét, főleg akkor, ha következő tünetek közül is tapasztalsz néhányat: szédülés, hajhullás, illetve csökkenhet a koncentrálóképességünk, valamint a betegségekre is fogékonyakká válhatunk.

Ha a vasraktárak készlete megfogyatkozik, a hemoglobin termelése és a vörösvérsejt-képzés is károsodik: a vörösvértestek mérete kórosan csökken, a színük halványabb lesz, ezáltal a vashiányban szenvedők egyre sápadtabbak lesznek. Súlyos esetben kialakul a vashiányos vérszegénység, amikor már a vörösvértestek száma is jelentősen lecsökken. Ez az állapot rendszerint lassan alakul ki, mivel a szervezet vasraktárainak felhasználása hónapokig is eltarthat.

Vashiány és tünetei

Fotó: Getty Images

Vashiányt jelezhet továbbá:

  • hevesen verő szív,
  • duzzadt nyelv, töredezett körmök,
  • száraz bőr,
  • berepedezett ajkak,
  • orrnyálkahártya kisebesedése,
  • herpesz megjelenése,
  • nyugtalan láb szindróma.

Tudtad? Ha mozgás során az ember hamar kifullad, az a csökkent állóképesség eredménye is lehet, azonban ha valaki túlságosan is korán kezdi kapkodni a levegőt, akkor az vashiány okozta vérszegénységet is jelezhet. Ekkor ugyanis kevesebb oxigén jut el a tüdőből a szerveinkhez, így az ember azt érezheti, több levegőt kellene belélegeznie.

Hogy előzhetjük meg?

  • Reformáljuk meg az étrendünket: a növényi táplálékok közül magas vastartalma van például a spenótnak, a mandulának, a tökmagnak és a lencsének is.
  • Minden főétkezésnél együnk valamilyen húsfélét! A vörös húsok – marha, borjú, bárány, nyúl – vasban bővelkednek, és ez a vasat a szervezet könnyebben is hasznosítja, mint a fehér húsokban (csirke, pulyka, hal) vagy a növényekben lévőt.
  • A belsőségekben (például máj, szív) szintén sok vas van, de a magasabb telítettzsír- és koleszterintartalmuk miatt fogyasztásuk csak havi 1-2 alkalommal javasolt.
  • Lehetőleg minden étkezés tartalmazzon C-vitaminban gazdag élelmiszereket, például citrusféléket, csipkebogyót, paprikát, káposztát, burgonyát.
  • A nagyobb mennyiségű – napi 3 csészénél több – fekete tea, illetve kávé fogyasztása kerülendő, mert a bennük lévő csersavak gátolják a vas felszívódását.
  • A vashiány egyik legfurcsább tünete, amikor az érintett felettébb szokatlan dolgokat kezd el megkívánni: pl. agyagot, sarat, krétát, jeget. Hogy pontosan miért, azt egyelőre nem tudjuk, de a legtöbb elmélet szerint a vashiányos betegek a hiányzó ásványi anyagot próbálják ilyen módon pótolni.

Ha vaspótlásra van szükségünk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemi vastartalmát, ami napi 100 milligramm körüli mennyiségben ideális. Ne tévesszük össze a vas-só tartalommal, amelynek csak 20-30 százaléka az elemi vas.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/recep-bg)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top