nlc.hu
Tabuk nélkül

Sportolás okosan: amikor a mozgás gyógyír

Sportolás okosan: amikor a mozgás gyógyír

Az aranyérbetegség bármely életkorban előfordulhat, aminek hátterében számos ok állhat. A 65 éves Éva sporttal vette fel a kesztyűt a fájdalmas tünetek ellen.

Végbél környéki fájdalom székelés közben, vénás csomók, esetleg vérzés? Igen, ezek mind az aranyér tünetei lehetnek. Nemcsak egészséges táplálkozással, hanem sporttal is enyhíthetőek a kellemetlenségek. A 65 éves Éva osztotta meg velünk tapasztalatait.

„Emlékszem, édesapám is állandó harcban állt az aranyérrel. Sajnos genetikailag én is hajlamos vagyok rá, így mindig rostban gazdag ételeket fogyasztok, és rengeteg folyadékot iszom. Ennek ellenére az ismerős tünetek sokszor így is megzavarják a hétköznapjaimat. Nagyon kellemetlen, hiszen tanárnőként nekem mindig formában kell lennem a diákjaim előtt” – mondta Éva.

Sport és az aranyér

Fotó: Getty Images

Napjainkban az aranyeresség népbetegségnek számít, amely a statisztikák szerint ötven év felett minden második embert érint. A betegség kialakulásának leggyakoribb oka a mozgásszegény életmód és a rostszegény táplálkozás, de esetenként kötőszöveti gyengeség mint örökölhető hajlamosító tényező áll a hátterében.

„Az orvosom javasolta, hogy legyek aktívabb, hiszen az osztályteremben csak ülök, vagy a táblánál állva magyarázom a tananyagot. Amikor hazaértem egy nehéz nap után, szerettem a tévé előtt ücsörögni, de ezen az egészségem érdekében változtattam. Először sétálni kezdtem, aztán nyáron sokat úsztam. Az orvosom azt javasolta, olyan mozgásformát válasszak, amely nem jár nagy erőkifejtéssel és nem súlyosbítja a már kialakult aranyeret. Így a séta és az úszás mellett kardiógyakorlatokat is végzek. Ezek javítják a keringést és az emésztőrendszer működését egyaránt, ennek köszönhetően is rendszeres a székletem” – mondta Éva.

Tipp: A kötőszöveteinket egyrészt megerősíthetjük napi pár perces gátizomtornával, amely a kötőszövet vérellátását és regenerációját javítja, másrészt helyileg alkalmazott, hidratáló hatású termékek használatával.

„Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy akinek aranyere van, felejtse el a futópadot vagy a futást. A hasprés sem ajánlott, ahogy a spinning sem! Én ezeket mondjuk a koromnál fogva sem tudnám csinálni, de az aranyérbetegségem is akadályozna benne. Büszke vagyok magamra, hogy rendszeressé vált a sport az életemben, a hosszú sétákat imádom, nagyon jót tesz a testemnek és az elmémnek is” – mondta Éva.

Aranyeret okozhat, vagy ráerősíthet a már meglévő tünetekre:

  • TRX
  • kettlebell
  • hot iron
  • crossfit

Ha már kialakult a betegség, akkor biciklizni legfeljebb belső aranyér esetén szabad, de akkor sem szerencsés! Kerüljük a lovaglást, súlyemelést, kajakozást.

Ami a legfontosabb: ne kezeljük tabuként, ne szégyelljünk beszélni az aranyérbetegségről, inkább az első tünetek megjelenésekor forduljunk orvoshoz, és minél hamarabb váltsunk életmódot! Ha mégis megtörténne a baj, és az aranyér korai, enyhe tüneteit fedeznénk fel magunkon, sokat segíthet egyes helyileg alkalmazható, hidratáló hatású patikai kúpok és kenőcsök használata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top