nlc.hu
Tabuk nélkül

Szipogás, tüsszentés, orrfújás

Szipogás, tüsszentés, orrfújás – hogyan viselkedjünk a különböző kultúrákban?

Tudtad, hogy egyes kultúrákban nem a szipogás, hanem az orrfújás az illetlenség? Jobb mindenhol tisztában lenni a helyi illemtannal!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a társadalmi illemszabályok mindenütt hasonlóak, pedig ez nem így van. Milyen a szipogás-tüsszentés-orrfújás etikettje a világ különböző országaiban? Elmondjuk!

Szipogás és tüsszentés kultúrája

(Fotó: Getty Images/gpointstudio)

Japán

Japánban a beilleszkedés egyik sarkalatos pontja az illemszabályok betartása. Apróságnak tűnhet, de ha nem akarjuk kivívni mások rosszallását, akkor nyilvánosan semmi esetre se fújjuk ki az orrunkat. Ha mégis szeretnénk megszabadulni az orrváladéktól, vonuljunk félre és úgy töröljük meg az orrunkat.  Textilzsebkendő helyett inkább papírt illik használni, amit törlés után el kell dobni.

India

Az indiaiak inkább szipogással próbálják elodázni az orrfújás szükségességét. Ez nekünk furcsának tűnhet, hiszen nálunk sokkal kevésbé illik szipogni, mintsem orrot fújni.

Kína

Az étkezésnek igen nagy jelentősége van Kínában, szinte minden baráti összejövetelt, találkozót és üzleti tárgyalást egybekötnek vele. A vendéglőkben, éttermekben rendezett lakomázásokat hangzavar és élénk beszélgetés jellemzi. Teljesen elfogadott a csámcsogás, a szipogás és böfögés az asztalnál, tele szájjal beszélgetni viszont illetlenségnek számít.

Franciaország

A franciák hagyományai szerint egyenesen rossz neveltetésre vall, ha valaki hangosan fújja az orrát. Aki náthás, annak illendőbb inkább otthon maradnia, vagy legalább átmennie egy másik szobába, amíg kifújja az orrát.

Görögország

A különböző kultúrák más és más jelentéssel ruházták fel a tüsszentést: az ókori görögöknél például egyfajta profetikus, isteni jóváhagyást tartalmazó üzenetként értelmezték. Állítólag ez él tovább a mai görög hagyományban is, ahol a tüsszentést afféle rábólintásként értelmezik.

Tudtad? Nálunk is ismert, de a hollandok, oroszok és olaszok hiedelmeiben is jelen van, hogy ha valaki beszéd közben tüsszent, azzal az éppen elhangzottak valóságtartalmát erősíti meg.

Németország

Németországban jobb nem tüsszögni, ugyanis a németek egy bizonytalan kimenetelű vállalkozás, projekt megkezdése előtt kifejezetten balszerencsésnek tartják, ha valaki prüszköl. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor ajánlatos pihentetni, sőt akár elfelejteni az egész tervet.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/gpointstudio)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top