nlc.hu
Tabuk nélkül

Változókori intimitás

Változókori intimitás – ne mondjunk le róla!

A középkorú nők szexuális életéről kevés szó esik, pedig változókor idején teljesen átalakul a női test működése, szexualitása, amiről beszélnünk kell!

Változókorban a petefészkek hormontermelése fokozatosan leáll, így csökken az ösztrogénszint is, és megjelennek a klimaxot kísérő ismert tünetek: hőhullámok, izzadás, alvászavar, ingerlékenység, fáradtság, gyakori fejfájás, súlygyarapodás, nemi vágy csökkenése.

Változókori intimitás

Fotó: Getty Images

Mi történik az intimitással változókorban?

  • Az ösztrogén hiánya a bőr és nyálkahártyák állapotát is negatívan befolyásolja a klimax során, emiatt könnyen kialakulhat hüvelyszárazság is. Ennek következtében az intim együttlétek fájdalmassá válnak, és a hüvelyben tapasztalt égő, feszítő érzés a mindennapokat is kellemetlenné teheti.
  • Sok nő csendben szenved a szexmentes vagy majdnem szexmentes kapcsolatában, amelynek oka elsősorban a nemi vágy drasztikus csökkenése vagy a hüvelyszárazság.
  • Számtalan nő tapasztalhatja, hogy a csiklója „összezsugorodik”, emiatt képtelen lesz a korábban megszokott módon elérni a csúcspontot.
  • Mivel sok nő szenved attól, hogy ebben az időszakban gyarapszik a súlya, változik a teste, emiatt nem érzi magát magabiztosnak, nehezebben lazul el, nehezebben képes átadni magát a testi örömöknek.

„A hőhullámok, az alvászavar és az állandó ingerlékenység mellett a férjemmel való együttlétek is fájdalmassá váltak, ezért egyre jobban ódzkodtam az intimitástól. Egy idő után azonban tudatosult bennem, ha nem szeretném, hogy a házasságom tönkremenjen, akkor tennem kell valamit. Felkerestem az orvosomat, aki tájékoztatott, hogy a hüvelyszárazság a klimax gyakori velejárója, ez áll a kellemetlenségek hátterében. Ápoló, hidratáló-regeneráló összetevőket tartalmazó, hormonmentes hüvelykúpot használtam, ami nagyon sokat segített a problémámon. Büszke vagyok magamra, hogy vettem a bátorságot, felkerestem az orvosomat és mertem segítséget kérni!” – mesélte Éva.

Tegyünk a kellemetlen tünetek ellen, a szex 50 fölött is lényeges!

Azok a nők, akik keresik és kutatják a megoldást, többnyire találnak is számukra kedvező módszereket arra, hogy újra teljes legyen a szexuális életük.

A rendszeres együttlétek sokaknak segíthetnek az örömteli szexuális élet fenntartásában.

A hüvelyszárazságra többféle hormontartalmú és hormonmentes készítmény is kapható, ezek között van olyan is, amely nemcsak feltölti nedvességgel a hüvelyhámot, hanem erősíti is a szöveteket. Érdemes több fajtát is kipróbálni, hogy kiderüljön, melyik felel meg leginkább hosszú távon. Fontos tudni, hogy a síkosítók csak pillanatnyi segítséget nyújtanak, csupán az együttléteket teszik könnyebbé, illetve fájdalommentessé, azonban nincs hosszan tartó, regeneráló hatásuk.

A változókor nemcsak hüvelyszárazsággal, hanem hüvelyi fertőzésekkel is járhat.

A hüvelyhám elvékonyodása miatt a változókorú nők gyakran válnak hajlamosabbá a különböző hüvelyi fertőzésekre, még akkor is, ha az ilyesmi addig nem volt jellemző. Mindez nemcsak kellemetlen, de a szexuális életre is negatív hatással lehet. Ebben az esetben használjunk óvszert, ez ugyanis azoktól a hüvelybe jutó kórokozóktól is véd, amikre korábban nem reagáltunk volna.

Tipp: A hüvelyizom gyengülésébe nem kell belenyugodni. Már fiatalabb korban megéri megtanulni és gyakorolni ezeknek a rejtett izmoknak az edzését: érdemes szakember segítségét kérni és részt venni egy néhány órás intimtorna-tanfolyamon.

A lényeg, hogy nem szabad megijedni: merjünk a párunkkal és az orvosunkkal is nyíltan beszélni a problémánkról. Megoldás mindig van, ezért fontos, hogy ne kezeljük az intim témákat tabuként.

Olvass  testkép témában:

(Nyitókép: Getty Imges)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top