nlc.hu
Tabuk nélkül

Várandósság miatt aranyér

Várandósság miatt aranyér: „Jobban megviselt, mint maga a szülés”

Móni pár hete adott életet első kisfiának, Áronnak. A fiatal anyuka a terhesség alatt és a szülést követően is megszenvedett az aranyér kellemetlen tüneteivel.

Az aranyérbetegség a végbélnyílás közelében lévő visszerek kóros tágulata, gyulladása. Ha elhanyagoljuk, a pangó vérkeringés miatt kialakuló kellemetlen, vérző, viszkető, esetenként súlyos fájdalmakat okozó elváltozás előrehaladott stádiumában többnyire műtéti kezelést igényel.

Az aranyeresség sokakat érintő kellemetlenség, terhesség alatt és szülés után átmenetileg szinte minden nő megtapasztalja, sokakat utána is elkísér, de a férfiakat sem kíméli.

Aranyér és terhesség

(Fotó: Getty Images/Mukhina1)

Miért vált ki aranyeret a terhesség?

Az aranyér kialakulásának a várandósság alatt több oka is lehet. Az elsődleges kiváltó ok, hogy az anyaméhben növekvő magzat egyre nagyobb nyomással nehezedik a kismedencei szervekre és a gáttájékra. Ez nemcsak a beleket és a gátizmokat helyezi nyomás alá, hanem az alhasi visszereket is. A fokozódó presszió hatására a végbél falában található, aranyérnek nevezett visszérpárna megduzzad, ami vérezgetéssel és fájdalommal jár. Maga a kismedencei vérellátás is megnövekszik a baba táplálása miatt, ami közvetlenül segíti elő a tünetek erősödését.

Az aranyér kialakulásához hozzájárulhat az is, hogy a terhesség alatt a székelési szokások megváltoznak. Általánosan elmondható, hogy sok kismama szenved rendszeres szorulástól, amit egyes esetekben a magzatvédő vitaminok okoznak.

Móni nagyon sokat kínlódott a terhessége alatt, majd a szülés után is az aranyér okozta kellemetlen tünetektől.

„Maga volt a pokol” – mondta kertelés nélkül Móni. – „Áron baba érkezése a legcsodálatosabb dolog, ami velünk történhetett, a terhességem azonban nem volt egy leányálom. Sajnos nekem a várandósság idején aranyeres panaszaim lettek. Elég nagy fájdalmaim voltak, de a tüneteim a szülés után erősödtek fel igazán. Amekkora volt az örömöm, hogy végre a kezemben tarthatom a kisfiamat, legalább akkora volt a fájdalmam. Annyira rosszul voltam, hogy az ágy szélére felülni vagy a tolószékbe átülni is komoly kihívást jelentett. A fájdalom a szülés utáni napokban sem enyhült egyáltalán, sőt! Amikor hazaengedtek minket, igen nagy nehézséget okozott még az is, hogy beüljek a taxiba. Sosem volt problémám az aranyeremmel, rettentően sajnálom azokat, akiknél például genetikailag öröklődik ez a betegség. Tudom, kezelhető, gyógyítható, na de az ezzel járó fájdalom a szülésnél is elviselhetetlenebb volt” – mondta az újdonsült anyuka, akinek a végbélkúp és kenőcs kombinációjával folytatott terápia enyhítette az óriási fájdalommal járó aranyeres panaszait.

Fontos! Az előreesett aranyér a betegség kezdeti fázisaiban még magától visszahúzódhat, vagy visszatolható a végbélbe, de ez nem jelent gyógyulást. Súlyosabb esetben pedig ki is záródhat, ilyenkor haladéktalanul keressük fel az orvosunkat!

Hogyan kezelhető?

Az aranyér típusainak kezelése eltérő, a súlyosabb esetek már csak sebészi beavatkozással orvosolhatók.

Időben elkezdett helyi kezeléssel (végbélkúppal és kenőccsel) és életmódbeli változtatásokkal a tünetek enyhíthetők. Hasznosak lehetnek egyebek mellett az alábbiak:

  • meleg ülőfürdő
  • étrendi változtatás: fokozott folyadék- és rostbevitel
  • székletlazítók használata
  • ülő tevékenységek csökkentése
  • rendszeres testmozgás
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top