Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Amire te sem gondolnál: a vashiány legfurcsább tünetei

A vas szerepet játszik a sejtek működésében, anyagcsere-folyamataiban, oxigénellátásában. Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, kialakul a vashiány. Milyen fura tünetekkel járhat a vashiányos állapot? Összeszedtük!

A szervezet számára vasra van szükség ahhoz, hogy vörösvértestek termelődhessenek. Ha kevesebb a vörösvértest, a rózsás pír eltűnik az ember arcáról. Fontos tudni, hogy a vashiány nemcsak az arcot teszi sápadttá, számos más olyan tünetet idézhet elő, amikről nem is gondolnád, hogy vashiány is okozhatja!

„Mindig kicserepesedett a szám, mindig fáradságot éreztem és állandóan fáztam. A lányom hívta fel a figyelmem, hogy nem nézek ki túl jól, menjek el az orvoshoz. Hallgattam rá, hiszen már a munkámat sem tudtam úgy ellátni, ahogy azt kellett volna, mivel nem volt energiám szinte semmire. Kiderült, hogy enyhe vashiányom van, amire vaspótló gyógyszert kaptam, illetve azt tanácsolta az orvosom, hogy kicsit formáljam át az étkezésemet, egyek több vasban gazdag ételt, főleg vörös húsokat. Megfogadtam, és ma már szerencsére sokkal jobban érzem magam!” – mondta el Zsuzsa.

Fotó: iStock

Szapora szívverés

Ha egyik pillanatról a másikra azt tapasztalod, hogy bizonyos napszakokban elkezd zakatolni a szíved, akkor vashiányra is gyanakodhatsz, ugyanis a vérben lévő kevesebb oxigént a szív egyre erőteljesebben pumpálja.

Duzzadt nyelv, kanál alakú körömelváltozások

A nyelv vashiány esetén gyulladt, érzékeny, érdes felületűvé válhat. Jellegzetes körömelváltozások jelennek meg: a körmök a közepükön behúzódnak, szélükön kiemelkednek, mintegy kanálszerű behorpadást formázva,

Kívánod a krétát? És a jeget?!

A vashiányos emberek furcsa dolgokat kezdenek kívánni: krétát, agyagot, papírt, akár koszt is, de gyakori az is, hogy a jég kezdi vonzani őket, és azt ropogtatják szívesen.

Gyakori fejfájás és koncentrációs zavarok

Sejtjeink és idegrendszerünk normál működéséhez elengedhetetlen a vas, ezért hiánya esetén gyakran fáj a fejünk, és nehezebben megy a koncentráció is. A vashiányt minden sejtünk megsínyli, érzékeny idegrendszerünk pedig ezekkel a tünetekkel jelez.

Erőteljes hajhullás

Érdemes vashiányra gyanakodni akkor is, ha erőteljesen elkezd hullani a hajad. A rosszabb oxigénellátottság következtében a hajhagymák tönkremehetnek, emiatt tapasztalható ez a probléma. Szerencsére a vas mennyiségének helyreállása után a hajhagymák regenerálódnak és a hajhullás is megszűnik.

A lábak kényszeres mozgatása

A láb kényszeres mozgatása, azaz a nyugtalan láb szindróma – RLS – hátterében is állhat vashiány. Egy kutatás szerint az RLS valószínűsége 24 százalékkal magasabb a vashiányosok körében.

Száraz bőr, berepedezett ajkak, herpesz megjelenése – ezek is mind lehetnek a vashiány tünetei.

Zúzódások, bevérzések

Vashiány esetén könnyen keletkeznek rajtunk zúzódások, bevérzések, mert akár a legkisebb behatásra is sérülhetnek a bőr alatti kapillárisok, vénák, ami bevérzést, zúzódásos nyomot hagy a bőrünkön.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top