Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Miért tér vissza a bakteriális hüvelyfertőzésem? Elmondjuk!

Kellemetlen, égő érzés odalent? Ráadásul időről időre vissza is tér az életedbe a bakteriális hüvelyfertőzés? Most kiderülhet, mit nem csinálsz jól!

Bakteriális hüvelyfertőzéskor a védelmet jelentő Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. A hüvelyváladék is megváltozik, a bőséges folyás fehér vagy szürkés színűvé és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagúvá válik, amihez ritkán égő érzet is társulhat. Antibiotikum-kúrával a fertőzés jól kezelhető, mégis sokan járnak úgy, hogy vissza-visszatér az életükbe a fertőzés.

Fontos! Semmiképp se kezdjünk öndiagnózisba, mert alaposan félrekezelhetjük saját magunkat, és csak tovább ronthatunk a helyzeten!

Fotó: iStock/illusztráció

Miért tér vissza? Nagyon egyszerű!

A kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett kellő figyelmet fordítsunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállítására is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyedén visszatérhetnek.

Jegyezd meg! A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (kúpok vagy kenőcsök) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani a fertőzések kiújulása ellen is.

„Az elmúlt fél évem elég ütősre sikerült: rengeteg buli, még több koktél, kevés alvás, állandó fáradtság a munkahelyen. Észrevettem, hogy nem vagyok rendben odalent, a hüvelyfolyásom is bőségessé és szürkés színűvé változott, amihez igen kellemetlen szag is társult. Jobbnak láttam felkeresni az orvosomat, aki a vizsgálat után közölte, hogy bakteriális hüvelyfertőzésem van, aminek kialakulását nagyban elősegíthette az egészségtelen életvitelem. Legyengült az immunrendszerem, így alakulhatott ki a gyulladás. Kaptam antibiotikumot, és mellé egy kis ejnye-bejnyét is… Megfogadtam a dokim tanácsát, és picit visszavettem a partikból, többet pihentem, de a gyógyszeres kúra után nem sokkal megint csak visszatértek a kellemetlen tünetek. Mivel az orvosom épp szabadságon volt, egy másik szakemberhez mentem, aki a visszatérő bakteriális hüvelyfertőzésemre ismét antibiotikumot írt fel. Figyelmeztetett, hogy egy ilyen erős gyógyszeres kúra után mindenképp szerezzek be gyógyszertárban kapható hüvelyflóra-regeneráló készítményt, ellenkező esetben könnyedén visszatérhet a fertőzésem. Hát, nekem erről eddig nem volt tudomásom, de most egy életre megjegyeztem. Követtem az utasításait, és szerencsére azóta nem tért vissza a fertőzés” – mondta Bea.

Mi állhat még a visszatérő hüvelyfertőzések hátterében?

Túlzásba vitt intimhigiénia

A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát. Ennek következtében tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak újra és újra.

Stresszes életmód

A túlhajszoltságtól gyengül az immunrendszerünk védekezőképessége, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak. A stressz hatására felborulhat a hüvelyben a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek a bakteriális hüvelyfertőzés kellemetlen tünetei.

A lúgos hüvelyi pH

A hüvely optimális, enyhén savas pH-ját a sperma és a menstruációs vérzés is lúgos irányba tolhatja, ezért az együttlétek során ajánlott az óvszerhasználat, valamint az 1-2 óránkénti tamponcsere is hasznos lehet. Figyeljünk oda, mert ez is kiválthat kellemetlen tüneteket!

A túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás

A túlzott alkoholfogyasztás kedvez a baktériumok elszaporodásának. A hangsúly legyen a mértékletességen!

Fontos! Előfordulhat, hogy egy bizonyos betegség kórokozóit elpusztítja az antibiotikum, de sajnos a szervezet hasznos baktériumai is áldozatul eshetnek a kezelésnek, és kialakul például a bakteriális hüvelyfertőzés. Sőt, előfordulhat, hogy gomba és baktérium együtt okoz tüneteket. Éppen ezért fontos, hogy egy-egy kúra végeztével kenetvétellel ellenőriztessük, hogy biztosan elmúlt-e a fertőzés.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top