Trend

A kórlefolyás

A fóbiák többnyire krónikus lefolyást mutató betegségek. A szorongást kiváltó helyzet kerülése miatt a beteg élettere egyre kisebb lesz, akár a lakásra szûkülhet be.




Gyakori, hogy nem „csak” agorafóbiája, szociális vagy specifikus fóbiája van a betegnek, hanem többféle betegsége. A fóbiák előfordulhatnak egymással szövődve, kényszerbetegséggel, gyakran alkohol és/vagy gyógyszer túlzott használatával, vagy az attól való függéssel, súlyosabb depresszióval együtt. Gyakoriak a hipochondriás panaszok és félelmek, főleg az agorafóbiás csoportban. Pl. a szédülés, a mellkasi panaszok miatt ismételten keresik fel ezek a betegek háziorvosukat és belgyógyászati, neurológiai, fülészeti stb. szakrendelésekre járnak.






Gyakoriak a felesleges és esetleg költséges vizsgálatok: vérvételek, EKG, röntgen vizsgálatok, MRI, de még a szívkatéterezés is. A fel nem ismert fóbiás betegek tüneteikre a legkülönbözőbb gyógyszereket kapják, amelyek rendszerint mellékhatásaikkal tovább rontják állapotukat. Pl. a szorongás alatt mért emelkedett vérnyomás és tachycardia miatt a fóbiás betegek tömegesen részesülnek feleslegesen béta-blokkoló kezelésben.

A betegek egy részének megalázó helyzeteket kell eltűrnie, amikor – esetleg orvostól is – azt hallják, hogy „Ez nem betegség”, „Szedje össze magát”, „Csak akarni kell”, stb.






A megfelelő gyógykezelés elmaradása esetén a betegek alkohollal és/vagy gyógyszerekkel próbálják meg csökkenteni szorongásukat. Ennek különösen nagy a veszélye a szociális fóbiásoknál. Gyakran az alkoholista beteg részletes vizsgálatával derül csak ki, hogy az alapbetegsége fóbia. Gyakori, főleg a pánikkal, depresszióval szövődött agorafóbiások öngyilkossági kísérlete és öngyilkosság miatti halála is. A fóbiák akadályozzák a szakmai előmenetelt, a családi életet, a szabad idő tartalmas eltöltését. Megfelelő kezelés nélkül nagy arányban válnak a fóbiás betegek keresőképtelenné, rokkanttá.

Az előmenetel elmaradása, a táppénz vagy korai nyugdíj miatti kereset kiesés is sújtja a beteget és családját. Az elmaradt vagy hibás diagnózis miatti felesleges vizsgálatok és kezelések költsége, a táppénz, az idő előtti nyugdíj és a szociális segély költségei messze meghaladják az adekvát terápia költségeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top