Trend

Mi a fóbia?

Minden ötödik-hatodik embernek vannak az életében hosszabb-rövidebb ideig tartó idõszakok, melyeket az életvitelt is akadályozó kóros félelem, fóbia jellemez. A fóbiák jelentõsen károsíthatják a szociális alkalmazkodást és a munkateljesítményt, rokkantsághoz vezethetnek.




A kezeletlen fóbiások döntő többségénél szövődmények is fellépnek: depresszió, alkohol- és/vagy gyógyszerfüggőség, túlzott alkohol- és/vagy gyógyszerfogyasztás, öngyilkosság, ill. annak kísérlete. A korai felismerés és terápia jelentősen javítja a fóbiák lefolyását. Az aggodalom és félelem a mindennapi életet kísérő jelenségek. A fóbia irracionális félelem bizonyos helyektől, helyzetektől, tárgyaktól, élőlényektől, nyilvánosságtól, stb. A fóbiások elkerülik a fóbia tárgyát, pl. nem használnak tömegközlekedési eszközt, nem mennek társaságba.





Amennyiben mégis szembesülnek a fóbia tárgyával, pl. az agorafóbiást buszra kényszerítik, súlyos szorongásos tünetei jelentkeznek, gyakran pánikrohama is, amelyek az elkerülő viselkedést fokozzák. A fóbiás már előre retteg, hogy olyan helyzetbe kell kerülnie, amelytől fél: ez az ún. anticipációs szorongás. Az elkerülő viselkedés miatt a fóbiások élettere egyre jobban beszűkül.

A fóbiás betegek gyakran próbálják oldani kezeletlen szorongásukat alkohollal és nem orvos által rendelt, vagy a rendeltnél nagyobb mennyiségű gyógyszerrel. A fóbiáknak három fő csoportja különíthető el:

1. Agorafóbia
2. Szociális fóbia
3. Specifikus (szimplex) fóbia

Ezekkel külön cikkekben foglalkozunk.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top