Trend

Huzat van?

Valószínûleg kevesen vannak, akik még nem találkoztak otthonukban huzatos ajtóval, ablakkal. A nyílászárók szigetelése talán az egyik legjobban elhanyagolt területe a lakások, házak karbantartásának, holott e könnyû és viszonylag olcsó mûvelettel a fûtésszámlát akár harmadára is csökkenthetjük.






  2  
A tok szigetelése

A nedvesség és a hőingadozás hatására a különböző anyagok másképpen viselkednek, ami a fal és a tokkeret között repedéseket is okozhat. A hézagokat legegyszerűbben a kereskedelemben kapható szilikonpasztákkal lehet tömíteni. A szilikon időjárásálló, rugalmas, nem zsugorodik, és az épületrészek mozgását is jól kiegyenlíti.


Hogyan szigeteljünk?


  • A munka megkezdése előtt a rések széléről el kell távolítani a laza részeket, a szűkebb szakaszokat pedig – a jobb kötés érdekében – ki kell tágítani.

  • Ezután a szigetelőanyagot – az egyik saroktól kezdve – egyenletesen húzzuk, ügyelve arra, hogy ne keletkezzenek fedetlen sávok.

  • Közben a már kitöltött fúgát mosószeres vízbe mártott ujjunkkal simíthatjuk el.


    Az ajtó-, ablakszárnyak javítása

    Ha az ajtó,vagy az ablak „húz”, nem kell rögtön a barkácsboltokba sietni. Sokszor a pántok megfeszítésével, a nyíló részek beállításával, meg lehet oldani a gondot.


  • Gyakori, hogy a keret és a szárny párhuzamos élei „elmásznak” egymástól, így az egyik oldalon, vagy a sarkoknál eltérő hézag keletkezik. Ebben az esetben a sarokpántok kijjebb- vagy beljebb csavarásával a hiba megszüntethető.

  • Olykor az ajtólap saját súlyától megereszkedik, amelyet nem csupán a felső élnél növekvő hézag jelezhet. Ekkor a megoldás az, hogy a sarokpántra megfelelő méretű alátétet helyezünk, mely az ajtó lapját megemeli.

  • Végül, ha mindez kevés, a kereskedelemben kapható különböző profilú gumicsikokkal lehet a réseket eltömíteni.

  • A vásárlás előtt papírlap vagy gyurma segítségével meg kell állapítani a hézag szélességét, majd a megfelelő méretű tömítőanyagot ragasztással vagy szegeléssel tudjuk a helyére illeszteni.

    Sajnos ezek a munkák nem nyújtanak látványos eredményt, így az első sikerélményekre akár ősz végéig, az első fűtésszámla megérkezéséig is várni kell.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top