Trend

Gátlások nélkül a fogamzásgátlásról

A fogamzásgátló eszközökrõl Dr. Filep Aladár, az Újpesti Kórház szülész-nõgyógyász fõorvosa beszél.







Dr. Filep Aladár
Hormonális módszerek

Az 1950-es évek elején fejlesztették ki Amerikában az első olyan fogamzásgátló tablettát, amely gátolja a peteérést. A maiak is hasonló elv szerint működnek. A hormonális fogamzásgátló tabletták iránt a rendszeres szexuális életet élő nők körében nagy az igény, hiszen ez a védekezési forma a legegyszerűbb és a leghatásosabb. Ma már a tizenévesek közül is egyre többen tartanak igényt rendszeres fogamzásgátlásra. A korszerű, harmadik generációs, kombinált készítmények alacsony hormontartalmúak, ezért esetleges szövődményeik is sokkal kisebb arányban fordulnak elő, mint a korábbi szerek szedése esetén. Ettől függetlenül, a tablettaszedés elkezdését nőgyógyászati vizsgálatnak és tanácsadásnak kell megelőznie. 





A hormonális fogamzásgátló tabletták szedése során csökken a menstruációs vérveszteség és így a vérszegénység is, mérséklődik a menzesz alatti fájdalom, rendeződik a menstruációs ciklus. Egyes nőgyógyászati daganatok ritkábban fordulnak elő azoknál a nőknél, akik hosszú évekig szedtek fogamzásgátló tablettát. Ezeket akár éveken át is lehet folyamatosan szedni, de évente egyszer részt kell venni nőgyógyászati vizsgálaton és rákszűrésen.

Az utóbbi években már lehetőség nyílt bőr alá helyezett, hosszú hatású fogamzásgátló készítmények használatára is, azonban ezek nem terjedtek el széles körben. Az ilyen készítmények alkalmazása során fellépő esetleges vérzészavarok kezelése, megszüntetése az átlagosnál több problémát vethet fel. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy valakinek injekció formájában juttatják a szervezetébe a peteérést gátló szert. A fogamzásgátló injekció három-hat hónapig nyújt védelmet a teherbeesés ellen.






Hagyományos módszerek

Még ma is sokan ódzkodnak a hormonális fogamzásgátlástól, és azok a nők sem szednek szívesen tablettát, akik csak ritkán, alkalomszerűen élnek szexuális életet. Ők a hagyományos megoldások közül választhatnak. A legelterjedtebb mechanikus védekezési mód világszerte a kondomhasználat. A gumióvszer egyik nagy előnye, hogy védelmet nyújt a szexuálisan átvihető betegségek és az AIDS ellen. 





Ma már olyan óvszer is kapható, amely spermaölő anyagot tartalmaz. Előfordulhat, hogy megsérül, kilyukad az óvszer, és ilyenkor mindenképpen szükség van további védelemre, akkor is, ha spermaölő anyagot tartalmaz a kondom. Ilyen esetben – és védekezés nélkül történt aktus után – lehet igénybe venni a sürgősségi fogamzásgátlást.
Ehhez a szexuális együttlét után fel kell keresni a sürgősségi ambulanciák valamelyikét, ahol a nőgyógyászati vizsgálat után felírják az illetőnek a sürgősségi tablettát, amelyet a szeretkezést követő hetvenkét órán belül kell bevenni. Ez a fajta “tűzoltást” csak ritkán ajánlatos igénybe venni, rendszeresen nem lehet alkalmazni!

Mechanikus módszer lehet a hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló film, amely a kondomhoz hasonlóan, spermaölő anyagot tartalmaz, és ha használatánál betartják az előírásokat, kellő védelmet nyújt a teherbeesés ellen. A négyzet alakú filmet kétrét hajtva, száraz ujjal mélyen a hüvelybe, a méhszáj közelébe kell helyezni, ott feloldódik, és egy órára biztosítja a védelmet.





Inkább az idősebb korosztály alkalmazza a hüvelyi pesszáriumot (ez rugalmas gumisapka, amelyet a hüvelybe kell felhelyezni az aktust megelőzően, és utána még néhány órán keresztül fent kell hagyni). A pesszárium helyi spermaölő hatású krémmel, habbal, zselével is kombinálható. Mivel ez a megoldás előkészületeket igényel, a fiatalok körében nem elterjedt, ráadásul a módszer biztonsága is kívánnivalókat hagy maga után.






Nem elég a naptárt nézni!


A fent említett módszereket kiegészítheti a számolás, vagyis annak számon tartása, hogy a menstruációs ciklus hányadik napján vagyunk. Stabil, 28-30 napos ciklus esetén a 14-15. nap táján történik a peteérés, ám az előtte és az utána lévő néhány nap is “veszélyes” lehet. A naptármódszer önmagában nem nyújt biztos védelmet még rendszeres, 28 napos ciklus esetén sem, mert az aktus akár a menzeszt követő napokban is provokálhat spontán peteérést.

Fontos tudni, hogy együttlét után végzett hüvelyöblítés nem akadályozza meg biztonsággal a spermiumok méhkürtbe jutását, és a petesejt megtermékenyítését. A hüvelyi spermaölő fogamzásgátló szerek – film, krém, tabletta, kúp, zselé stb. – használata után pedig kifejezetten tilos a hüvelyöblítés, mert gyengíti az alkalmazott szer hatását!






Spirál: azoknak, akik már szültek


A mechanikus fogamzásgátlók körébe tartozik a méhen belüli eszköz, a spirál (vagy hurok) is. A modern eszközök már nem hurok vagy spirál alakúak: általában T-betűhöz hasonló műanyag vázuk van, amelyre hatóanyagot visznek fel. A spirál alkalmazásához nélkülözhetetlen az orvos segítsége. Hatását a méhnyálkahártyán fejti ki: olyan helyzetet teremt, hogy az alkalmatlanná válik a petesejt befogadására.

Filep doktor azt tanácsolja, azok a fiatal nők, akik még nem szültek, mindenképpen más megoldást válasszanak, hiszen elhanyagolt esetben a spirál olyan komoly szövődményeket, gyulladásokat okozhat, amelyek következménye akár visszafordíthatatlan meddőség is lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top