Trend

Jó hír: tényleg védik a szemünket a napszemüvegek

Az ITM vizsgálata szerint még az olcsóbb napszemüvegek UV-szűrése is megfelelt a fogyasztóvédelmi előírásoknak.

Minden vizsgált napszemüveg UV-szűrése megfelelt az előírásoknak a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel hétfőn.

napszemüveg, nyár

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Az ellenőrzés során 16 felnőtt- és négy gyereknapszemüveg fényáteresztését vizsgálták. A szemüvegeket a gyártók 0-tól 4-ig öt kategóriába sorolják aszerint, hogy gyenge vagy erős napsugárzás elleni védelemre ajánlják őket. A kategóriajelöléseket a napszemüvegen vagy a címkén kell feltüntetni.

A vizsgált felnőttnapszemüvegek közül kettőt kivontak a forgalomból, mert a laboratóriumi mérések szerint a gyártó által feltüntetett 3-as helyett valójában a 4-es kategóriába tartoznak. Ezek ugyan nagyobb védelmet nyújtanak a napsugárzás ellen, de annyira sötétítettek, hogy gépjárművezetéshez nem használhatóak biztonságosan, amiről előzetesen tájékoztatni kell a vásárlókat – indokolták a döntést.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: a laborvizsgálat egyik legfontosabb eredménye, hogy még az alacsonyabb árkategóriába tartozó napszemüvegek is megfeleltek a kategóriájukban előírt UV-szűrésnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top