Trend

Visszahívja a botrányos cipőt a Nike

A függetlenség napjára készült cipő jókora botrányt kavart az Egyesült Államokban.

A Nike az amerikai függetlenség napja alkalmából készült kiadni az Air Max 1 ünnepi modelljét, melynek hátulján a Betsy Ross-zászló, vagyis az amerikai zászló 1700-as évek végéről származó, első, 13 csillaggal díszített változata szerepelt. 

A zászló máig is ellentmondásos jelentésekkel bíró jelkép az Egyesült Államokban, ennek eredményeképp pedig a cipő is az lett.

A botrányt az egykori NFL-sztár Colin Kaepernick robbantotta ki igazán, amikor rámutatott, hogy a szimbólum a rabszolgatartás korát idézi, ezáltal pedig sértő lehet az afroamerikaiakra nézve. A zászlót ráadásul a fehér nacionalisták is magukénak vallják, akárcsak az Amerikai Náci Párt.

Nike Betsy Ross Flag

Nike Betsy Ross Flag

A sportmárka mindezek hatására végül úgy döntött, visszahívja a cipőt. 

Ez viszont a konzervatívok akadtak ki. Egy republikánus szenátor, Josh Hawley úgy fogalmazott, a Nike döntése Amerika-ellenes, míg egy másikuk szerint a márka azoknak akar cipőket eladni, akik utálják az amerikai zászlót.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top