Trend

Edd magad szép barnára!

Ahhoz, hogy a bőrünk ne csak ad hoc módon leégjen a napon, hanem szépen, egyenletesen barnuljon, selymes tapintású és egészséges legyen, bizony nagyon nem mindegy, hogy mit eszünk. Válogassuk meg ételeinket, főleg a zöldséget és a gyümölcsöt, s nem lesz gond a nyári bőrszínünkkel sem.

Természetesen manapság már a legfőbb szempont bőrünk egészségének megóvása, ha strandolásról van szó. Fontos, hogy a megfelelő naptejekkel és krémekkel óvjuk testünket az UV-sugárzásokkal szemben. A bőrgyógyászok szerint persze a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem mennénk napra, így védenénk bőrünket, de ez azért nem egykönnyen kivitelezhető, ha tengerparti vagy balatoni nyaraláson veszünk részt

Napozz okosan!

Ha már a napon vagyunk, a déli órákat elkerülve, törekedjünk az egyenletes, kíméletes barnulásra, ami nemcsak esztétikai, de egészségügyi szempontból is lényeges. Ennek érdekében fogyasszunk olyan élelmiszereket, melyek elősegítik a szép, lebarnult bőrszín megjelenését. Mutatjuk, mit is kell enni, hogy egész nyáron vidáman tündököljünk:

Figyelj a narancsra!

A narancssárga szín a barnulóknak szinte kötelező: sárgarépa, sütőtök (bár nyáron éppen nincs szezonja), de a sárgabarack már tuti befutó. A lényeg, pedig, hogy például a sárgarépa 100 grammjában 1200 mg béta-karotin van, mely elősegíti az egyenletes barnulást. Fogyasszunk mellé olívaolajat, mely A-vitamin- tartalmával regenerálja bőrünket.

Gyerünk, pirosak!

Nagy mennyiségű vizet, ásványi anyagot, C-vitamint és nyomelemet tartalmaz a nyár örök kedvence, a görögdinnye. Nemcsak a szomjunkat olthatjuk a nagy melegben egy-egy nagyobb szelet dinnyével, de a benne lévő jótékony tápanyagok megkötik a betegségeket okozó szabad gyököket is. A dinnye mellett hatásos lehet a szintén magas béta-karotin-tartalmú vörös cikória (radicchio) elnevezésű roppanós saláta is. De kiemelkedő likopintartalmával jót tesz a napozós bőrünknek a paradicsom is. Nincs is más hátra, mint készíteni egy cikóriás-paradicsomos friss salátát, nyakon öntve egy kevés olívaolajjal.

Ne feledd a zöldet!

Meglepő lehet, de a jégsaláta vagy a fejes saláta is nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaz, ráadásul kitűnő szomjoltó, és így hidratálja is bőrünket. De ugyanígy jót teszünk bőrünkkel, ha bőségesen fogyasztunk szárzellert, kígyóuborkát, esetleg egy kis bébispenóttal összeturmixolva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top