Trend

Friss, üde és merész. A Hónap Designere a szeptemberi WAMP-on a White Lemon – Smartwear for Women

Ismerd meg a White Lemon – Smartwear for Women márkát és tervezőjét, Bojti Szilviát!

Bojti Szilvia két évtizedes kihagyás után kanyarodott vissza ismét a divathoz, a ruhatervezéshez, és alapított egyedi tervezésű, időtálló fazonú, vagány és nőies alapdarabokat kínáló saját márkát. Munkájával arra törekszik, hogy kortól függetlenül adjon önbizalmat minden nőnek.

Annak ellenére, hogy jó pár évvel ezelőtt végeztél ruhatervezőként, csak 2016-ban indítottad el a saját márkádat. Hogyan kezdtél bele?

A főiskola után egy kisebb ruhagyárban dolgoztam tervezőként, majd Sziráczky Brigitta mellett szabászként. Ezután egész más irányt vett az életem. Foglalkoztam vendéglátással, majd később egy frissen indult rádióban lettem először műsorvezető, aztán a délutáni műsorsáv hangja. A kislányom 4 éves volt, amikor megérett bennem az elhatározás, hogy azt csináljam, amit igazán szeretnék. Elvégeztem egy képzést, hogy felfrissítsem a tudásom, aztán vettem egy varrógépet és harminc méter anyagot. A barátaim segítségével lefotóztuk a kész ruhákat, és beadtam a jelentkezésem a Wampra. Ez éppen három éve történt, a 2016. szeptemberi volt az első designvásár, amin részt vettem, mondhatni ekkor debütáltam. Nem voltak konkrét terveim – azonkívül, hogy ezután egész életemben ezzel szeretnék foglalkozni –, csak néhány lépéssel gondolkodtam előre. Egyszerűen szerettem volna magamra találni és tervezőként részt venni a Wampon. Első nekifutásra sikerült!

Smartwearként definiálod az általad tervezett ruhákat. Mit értesz ez alatt pontosan?

Olyan holmikat készítek, amelyek nőiesek, ugyanakkor olyan kényelmesek, hogy egész nap szívesen viseled őket. A ruháim közül jó néhány olyan szokatlan megoldással készül, hogy mindössze néhány karika és egy öv segítségével könnyedén átalakíthatod. Elég csupán az övet máshová fűznöd, és egy csapásra sportosabb vagy elegánsabb karakterűvé tudod alakítani az adott darabot. Ez a variálhatóság nagyon fontos nekem. Gyakran járok biciklivel, és szeretem a hosszú ruhákat, amelyek azért a bringázáshoz nem túl praktikusak. Ezért találtam ki olyan fazonokat, amelyek biciklizéshez is működnek, és érkezéskor néhány mozdulattal csajossá alakíthatók. Ma már nem szempont a kerékpár-kompatibilis fazon, de a praktikum és a variálhatóság annál inkább!

Milyen darabok szerepelnek a kínálatban?

Ahogyan minden tervezőé, az én stílusom is alakul, változik. A White Lemon kollekciók egymásra épülnek, és olyannyira azonos szemlélet mentén születnek, hogy egy legújabb darabhoz is bátran felvehetsz egy évekkel korábbit, mert biztos lehetsz benne, hogy jól mutatnak együtt. Az évek múlásával persze finomodnak a részletek, és vannak olyan slágerdarabok, amelyek a kezdetek óta elérhetők. Az aszimmetrikus ruhát és szoknyát, a kötényruhát és a bőraljú ruhát állandóan keresik, illetve van egy nagyon népszerű, rafinált ingblúz, amely téli és nyári változatban is létezik. A darabok mindegyike gondos fejlesztés eredménye. Jelenleg nagyjából 25 különböző modellem van, és van köztük néhány, melyeket újabb és újabb anyagokból is elkészítek. Így a végeredmény sokszor egészen más karakterű. Sok visszatérő vevőm éppen azt emeli ki, hogy milyen jó, hogy egy bevált fazon több variációban is elérhető.

Ha már az alapanyagoknál tartunk, milyen típusú matériákat használsz szívesen?

Igyekszem minél több természetes anyagot felhasználni. Selyemmel, pamutszaténnal, viszkózzal dolgozom, és ha a fazon kívánja, kevert szálas textillel és műbőrrel is. A lényeg, hogy jó minőségű legyen. A színeket tekintve elég markáns vonalat viszek: nem igazán illenek hozzám a pasztelles tónusok. A fekete például állandó elem, nagyon szeretem a sárgát és a fehéret is. Innen ered egyébként a márkanév ötlete is. A citrom friss és üde, ugyanakkor fanyar, és elég belőle egy pár csepp, hogy bármit feldobjon. Figyelem az aktuális színtrendeket is, és ezeket az árnyalatokat minden szezonban beillesztem valamilyen módon.

Megnézem
Összes kép (13)

Hogyan építesz fel egy kollekciót?

Félévente készítek új kollekciót. Hónapokig gyűjtöm az inspirációt, majd a rengeteg információból leszűröm azt, ami nekem igazán tetszik. Ezekből születnek az új darabok, ezeket én modellezem. Vagyis megtervezem és elkészítem a szabásmintát, ami alapján elkészül a mintadarab. Ha mindennel elégedett vagyok, akkor elindul a szériagyártás. Ez nem jelent hatalmas mennyiséget. Inkább legyen limitált a széria, és nagyon igényes a kivitelezés. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az elmúlt három évben még nem volt komoly minőségi reklamáció. Kapcsolatban maradtam Oszkó Zsókával, aki korábban tanárom volt. Ő segít a szabásminták végső kialakításában, illetve a gyártás egyéb területein is.

Mivel készülsz az előttünk álló télre?

Abban hiszek, hogy nem szükséges minden szezonban teljes ruhatárcsere. Legyenek biztos alapok, amelyekre könnyű építkezni. Van például egy szuper fazonú nadrágom, amit tényleg bárhova felvehetsz attól függően, hogy mivel kombinálod. Ahogy a tavaszi–nyári kollekció esetében is, úgy most is két részre bontom majd a kollekciót. Készül egy exkluzív kapszulasorozat, amely egy ruhából, egy kabátkából és egy szoknyából áll majd. Ezt az alapanyag mintája teszi nagyon különlegessé, amelyre egy amszterdami utazás során találtam rá, és annyira beleszerettem, hogy az egész véget megvettem. Összesen húsz darab készül belőle. Ehhez kapcsolódnak majd a hétköznapibb, egyszerűbb darabok. A részletek még tervezés alatt állnak, de a színvilág összeköti a két vonalat: az alaptónus a fekete lesz, amelyhez akvamarin és arany részletek kapcsolódnak.

WAMP szepember

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top