Trend

Visszatért a középkori divat – Így hordd a felemás ruhákat!

A középkori eredetű mi-parti ruhák minden eddiginél stílusosabb módon tértek vissza az őszi–téli szezonra.

Leginkább talán udvaribolond-jelmezekről vagy a Joker kártyalapról lehetnek ismerősek az úgynevezett mi-parti, vagyis a hosszanti irányban felemás színű ruhák. Az irányzat a 14. századi Európában jelent meg, elsőként a férfi nadrágokon, majd más ruhadarabokon, végül pedig a női holmikon is. Fénykorában annyira népszerű volt, hogy az alacsonyabb társadalmi rétegektől a legfelsőbb körökig mindenki hordta. Különféle változatokban egészen a reneszánsz kezdetéig divatban maradt. 

mi-parti ruhák

(Forrás: Pinterest)

A 2019-20-as őszi–téli szezonra pedig a mi-parti trend visszatért, méghozzá stílusosabban és változatosabban, mint valaha. 

Fele-fele

A mi-parti ruhák alaptípusa a szimmetrikusan osztott változat, vagyis amikor a két szín pontosan középen válik el, és teljesen egyforma arányban van jelen a ruhadarabon. 

felemás ruhák

(Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

Az ilyen holmik legnagyobb előnye, hogy nyújtják az alakot, ugyanakkor leginkább vékonyaknak állnak jól, ugyanis a különböző tónusok optikailag eltérő módon emelik ki a test formáit. Ugyanakkor nem is ez most a mi-parti ruhák legdivatosabb verziója, sokkal inkább a valamilyen módon aszimmetrikus modellek mennek.

A majdnem szimmetrikus

Itt vannak rögtön azok a darabok, melyek ugyan szintén középen vagy közelítőleg középen vannak „elfelezve”, ám egy vagy több elem – így a különféle színű zsebek, az ujjmegoldás, az öv – mégis megtöri a szimmetriát. 

Ezekkel már sokkal inkább játszhatunk, korrigálhatunk. Miközben optikailag szintén magasítanak, a váratlan részletek elterelik a figyelmet az alak esetleges tökéletlenségeiről, viszont nagyon látványossá is teszik a megjelenést. Tény ugyanis, hogy a mi-parti ruhákban nem lehet észrevétlennek maradni.  

Neutrális

Nem kötelező persze erős kontrasztokban gondolkodni. A neutrális, pasztelles, egymáshoz közel álló árnyalatokkal a mi-parti ruhák karaktere finomabban érvényesül, inkább a szabás, illetve a textúra kap hangsúlyt.

Ha eleve szívesebben hordasz semlegesebb árnyalatokat, vagy megtetszett a trend, de tartasz attól, hogy esetleg mellényúlnál vele, válassz ilyen vagy ehhez hasonló színvilágú darabokat!

Szoknya

A trend viselésének másik, viszonylag kockázatmentes formája, ha szoknya, azon belül is valamilyen átlapolós, illetve szabásában, esetleg anyagában is aszimmetrikus modell formájában öltjük magunkra.

Az ilyen típusú szoknyák amellett, hogy irtó stílusosan néznek ki, vékonyabbnak láttatják a derekat is. Ha pedig a csípődet szeretnéd keskenyebbnek mutatni, válassz olyan darabot, melynek az egyik árnyalata a fekete!

Színtömbös

A színtömbös modelleken eltolva, vagy aszimmetrikus panelek, esetleg rétegek formájában jelennek meg a kontrasztos színek. Az ilyen típusú szettek adnak teret leginkább a kreativitásnak, hiszen ebben az esetben több ruhadarab kombinálásával is elérhető vagy fokozható a mi-parti hatás.

felemás ruhák
Megnézem
Összes kép (4)

Megtehetjük például, hogy egy basic alapra kontrasztos színű, aszimmetrikus felsőrészt húzunk, vagy akár egy felemás ruha egyik árnyalatát hangsúlyozzuk egy színben megegyező kabátkával. Persze mindezt leginkább megfelelő stílus- és arányérzékkel rendelkező, haladó fashionistáknak ajánljuk. Nekik viszont nagyon.

Ha kedvet kaptál…

Íme, a kedvenc mi-parti darabjaink az itthon is elérhető fast fashion boltok kínálatából:

Megnézem
Összes kép (12)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top