Trend

„Szeretjük, hogy a tárgyainknak sztorijuk van” – a hónap tervezője a novemberi WAMP-on a Müskinn

Sziládi Noémi és Tóth Eszter táskákat és apróbb kiegészítőket terveznek, s elsődleges számukra, hogy darabjaik fenntarthatók, minőségiek és időtállók legyenek. A folyamatosan elérhető alapkollekciók mellett rendszeresen készítenek más kreatívokkal egy-egy konceptuális szériát is.

A WAMP novemberi eseménye az „Alkotás öröme” címet kapta. Ti most miben leltek örömet a márka kapcsán? Min dolgoztok éppen?

Noémi: Egy ideje már kísérletezünk egy új, 100 százalékban újrahasznosított anyag fejlesztésével. Speciális technikával, kizárólag nejlonzacskókból készül, amelyeket több rétegben préselünk egymásra. Az öt-hat egymásra kerülő különféle réteg egy nagyon izgalmas felületet, ha úgy tetszik, mintát ad ki, emellett hihetetlenül strapabíró és masszív. Bár ez még egy kezdeti fázis, készítettünk már belőle apróbb kiegészítőket: övtáskákat és pénztárcákat, sőt kombináltuk bőrrel és egy szintén újrahasznosított átlátszó anyaggal is. Most azon dolgozunk, hogy hogyan tudnánk ezt az izgalmas anyagot minél többféle termékhez használni, és beilleszteni az állandó kollekcióba.

Eszter: Az ötlet még az első workshopunk alkalmával merült fel, amit a Bánkitó Fesztiválon tartottunk három és fél éve. Akkor készítettük el a prototípus pénztárcát, amit egyébként a mai napig használunk. Szuper, hogy az alapanyagnak szánt zacskók gyűjtéséből egy komplett kis mozgalom lett. Nemcsak a barátaink, de sokan ismeretlenül is hoznak zacskókat, sőt volt, aki vidékről küldött egy nagy csomaggal. Szerintem nagyon passzol hozzánk, és sok lehetőség is van benne. Gondolatiságában jól illeszkedik a felelős szemléletmódhoz, remek alternatívája lehet a bőrnek, ami azért is klassz, mert egyre nagyobb az igény a vegán dolgokra, ugyanakkor vizuálisan is izgalmas. Ez mind-mind fontos szempont nekünk.

Müskinn

Müskinn

Januárban lesz négy éve, hogy együtt dolgoztok. Hogyan foglalnátok össze az eltelt időszakot?

Eszter: Noémivel az egyetem alatt is nagyon jóban voltunk, és valahogy az tűnt a legkézenfekvőbbnek, hogy közösen indítunk egy saját márkát. Akkor persze még nem tudtuk, hogy a tervezésen túl ez mennyi egyéb feladatot is jelent, és azt sem gondoltuk, hogy néhány évvel később már egy saját boltban beszélgetünk majd. Az első két évben például még mindketten otthon dolgoztunk, és a lakásunkra jöttek a vevők, ha táskát szerettek volna.

Noémi: Nagyon sok minden történt velünk ez idő alatt. Felépítettünk egy egyre bővülő saját kollekciót, és több tervezői együttműködés is van már a hátunk mögött. Idén ősszel megnyitottuk a SISKO-t, ami három másik márkával közös műhely és bemutatóterem. Ami már a kezdetek óta változatlan, az a tervezői attitűdünk: igyekszünk felelősen gondolkodni, és nem azért, mert ez egy trendi irány, hanem azért, mert erre tervezőként kötelességünk odafigyelni. Ez az aktív felelősségvállalás a részünkről egy eszköz: van egy brandünk, amivel ezt kommunikálni tudjuk, és nagyon örülnénk, ha minél többen hasonlóan gondolkodnának.

Müskinn

Müskinn

Fontos számotokra a közösség és a közös munka is. Olyannyira, hogy a márkán belül szét is választjátok az állandó és az együttműködések mentén születő darabokat. Hogyan választjátok ki, hogy kit kértek fel egy-egy ilyen kooperációra?

Eszter: Elég változó. Előfordult már, hogy mi figyeltünk fel valakire, és megkerestük, de volt fordított eset is. Az első, az Alpárral közös munkánál például a kiindulópont az volt, hogy ez egy zenei projekt legyen. Az Autistic Art szériánál kifejezetten egy szociálisan érzékeny partnerrel szerettünk volna együtt dolgozni. Egy ideig most nem volt erre kapacitásunk, de már nagyon hiányzik, és az elképzeléseink is formálódnak.

Noémi: Ezek az együttműködések azért is klasszak, mert friss kreatív energiát adnak, és segítenek abban is, hogy ne csupán egyetlen irányba haladjunk. Ha már van egy márkánk, miért ne használhatnánk ki azt a szabadságot, hogy bármit megvalósíthatunk, amit izgalmasnak tartunk?

Eszter: Arra törekszünk, hogy a körülöttünk lévő dolgokat jobban megismerhessük, és minél több különböző területet összekapcsoljunk. Eddig minden együttműködésnél nagyon klassz emberekkel dolgoztunk együtt, és szuper dolgok születtek. Tényleg csak pozitív élményeink vannak. Bárki, akit megkerestünk, nyitott és együttműködő volt.

Tervezői szempontból miért izgalmasak ezek a projektek?

Eszter: Mindenkivel más együtt dolgozni, más a folyamat. Meg kell ismernünk a másik gondolkodásmódját, módszereit vagy éppen igényeit, és ezt kell termékek formájában megvalósítanunk.  Ez egy közös termékfejlesztés, ami mindig nagyon izgalmas. És persze a legjobban nyilván tervezni szeretünk, és ilyenkor csak erre kell fókuszálnunk.

Müskinn

Müskinn

A saját kínálatot is fejlesztitek. Miből áll most a kollekció?

Noémi: Fontos, hogy legyen állandó kínálatunk. Azt szeretnénk, hogy ez idővel lefedje a mindennapi élethez kapcsolódó valamennyi szituációt. Jelenleg három hátizsákmodellünk van. Ezek bőrből és vászonból egyaránt készülnek, és folyamatosan elérhetők. Úgy látjuk, hogy nagyon szeretik ezeket a modelleket, beváltak, de persze folyamatosan fejlesztjük, finomítjuk az apró részleteket. Emellett itt a műhelyben is készítünk kisebb dolgokat, övtáskákat, pénztárcákat. Ezekből jellemzően sosincs két egyforma, mert szeretjük felhasználni a kisebb darab bőröket is, így mindig új variációk születnek. A táskák mellett szitázott biopamut pólókat és pulcsikat is készítünk, amelyek mindig egy-egy táskaszériához kapcsolódnak.

wamp november

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top