Trend

Ettől fogytunk 2019-ben – A legnépszerűbb diéták rangsora

A számolgatóstól a megengedőig széles skálán mozognak a módszerek, amelyekkel fogyni szeretnénk.

A Google nyilvánosságra hozta a 2019-es keresési trendeket, amelyek egyedi betekintést engednek abba, mi érdekelte leginkább a világot és Magyarországot idén. „Az év keresései” listák az év során indított több billió keresés adatai alapján készültek, a duplikációkat, spamek kiszűrték, így bizonyosak lehetünk benne, hiteles képet adnak arról, hogy egy-egy területen mi érdekli leginkább az embereket.

A listák között megtalálható volt az is, mely diétatípusokra érkezett a legtöbb keresés itthon, és bizony meglepő, mi lett a 2019-es év sztárdiétája. Fogyókúrás módszerekben egyértelműen nincs hiány, azt azonban ne feledjük, hogy rendszeres testmozgás nélkül nincs az a salátalevél, ami lefogyaszt.

Illusztráció: Istockphoto

10. Almaecet-diéta – Lényege, hogy étkezés előtt érdemes almaecetes vizet kortyolgatni, ami csökkenti a vércukorszintet, illetve csökkenti az ételekben lévő keményítő felszívódását, hosszabb távon ezért fogyasztó hatású lehet.

9. Intermittent fasting diéta – Időszakos böjtnek is nevezhetjük, esetében a szigor az étkezés gyakoriságára sújt le. Éhezős és evős időszakok váltják egymást, több alfaja is van aszerint, hogy ez milyen gyakorisággal történik. Amikor ehetsz, például adott napon belül néhány órán át, akkor lehet mindent, utána viszont egy falat sem csúszhat le.

8. Epediéta – A hirtelen felkapott diétákkal szemben ez egy valódi, komoly étrendet takar, aminek segítségével az epe által okozott panaszok enyhíthetők. Karácsony után majd különösen felértékelődik a szerepe.

7. Koleszterindiéta – Ha magas a koleszterinszinted, egy idő után muszáj lesz komolyabban is foglalkoznod vele, hacsak nem akarsz súlyos egészségügyi problémákkal szembenézni. Egy jól összeállított diéta egyébként mindenkinek csak a hasznára válhat, sanyargatás nélküli, mértéktartó étkezési mód, amely egészséges alapanyagokat, ételeket tartalmaz.

6. Tojásdiéta – Sztárok körében is népszerű, drasztikus fogyási mód, amelynek lényege, hogy minden étkezésre csak tojás fogyasztható (különböző módokon elkészítve), amely mellé csak zöldség és némi gyümölcs kerülhet a tányérra. Amennyire fenntarthatatlan hosszútávon, állítólag annyira hatásos rövid távon.

5. Fehérjediéta – A diéta során a megemelt fehérjebevitel mellett csökkenteni kell a szénhidrát- és zsírbevitelt. Utóbbiak hatására testünk a „meglévő raktárkészletet” kezdi felhasználni, optimális esetben a zsírt, a megemelt fehérjebevitel pedig ezt segíti megfelelően működni, vagyis, hogy ne izmainkat kezdje lebontani, hanem a felesleg tűnjön el rólunk. 

4. Stockholm diéta – Nem csupán diéta, sokkal inkább életmód, melynek lényege abban áll, hogy a diétázónak csak szezonális, fenntartható, jó minőségű ételeket szabad fogyasztania, amelyek persze egészségesek is. Mindig friss, lehetőleg növényi ételeket fogyasszunk, a húsok közül javallottak a vadhúsok és a hal. Szénhidrátot, kalóriát nem kell számolgatni, elég, ha mértékletesen eszünk finomakat.

3. Ketodiéta – Ez egy igazi számolgatós diétatípus, melynek alapja, hogy  meghatározott arányokat tehet ki a napi elfogyasztott szénhidrát, zsír és fehérjemennyiség. A diéta 75-80 százaléka zsírokból, 15-20 százaléka fehérjéből, és 5-10 százaléka szénhidrátból áll össze – olvashatjuk a HáziPatika összefoglalójában.

2. Reg-Enor diéta – Ez egy márkadiéta, vagyis egy konkrét gyártó étrend-kiegészítő italáról, illetve az ahhoz összeállított étrend és életmódajánlás betartásáról szól, amelyet Lagzi Lajcsi neve fémjelez.

1. ŰrhajósdiétaSchobert Norbinak köszönhetjük, hogy megismerte a világ az űrhajósdiétát, amelytől Norbi 12 nap alatt 8,5 kilót dobott le, illetve ifjúkori, legendás fogyását is ennek köszönhette. Norbi most újra felelevenítette az étrendet, és új formában, dietetikusokkal kidolgozva, pontrendszerré alakítva adta közre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top