Fodrászkodás, hajvágás otthon: ha így csinálod, menni fog

Megnő a frufru, lenő a festés, formáját veszti a frizura – elkerülhetetlen lesz, ha még pár hétig nem tanácsos kimozdulni otthonról. Fodrásztól kértünk gyakorlati tanácsokat, hogyan orvosoljuk a kisebb hajbajokat, és mi az, aminek inkább neki se álljunk.

Ha egy hosszú haj indokolatlanul nő még plusz pár centit az elkövetkező hetekben, az talán nem akkora tragédia, ami azonnali tetteket kíván. Más a helyzet, ha frufrunk van és még másabb, ha a gyereknek van frufruja, ami lenő, a szemébe lóg, a csatok pedig csak ideig óráig maradnak a hajában. Ugyanígy a rövid hajúakat zavarhatja, ha már a fülük mögé kell tűrögetni a tincseket, a sokcentis lenövésről meg már nem is szólva, ha festetjük a hajunkat. Megkérdeztük Németh Lívia Lizát, a Studio No.1 fodrászstúdió hajszobrászát, miként álljunk neki a legalapvetőbb hajformázásoknak.

Hajvágási tippek

Míg fésűkből jól állhatunk, a legtöbb háztartásnak nem alapkelléke a fodrászolló. Helyette válaszd ki a legjobb minőségű papírvágó ollót, ami méretre a fodrászollókéhoz hasonló, tehát nem óriási, de nem is picike. Fontos, hogy semmiképp se olyat, mely görbített, tehát jellemzően a körömvágó ollókkal ne próbálkozz. Lepedő vagy törölköző helyett jobban járunk, ha egy nagy szemeteszsákot vágunk szét és terítjük rá áldozatunk vállára, abba nem tapad bele a haj, csattal pedig könnyen rögzíteni tudjuk a nejlon anyagot.

Frufru kiigazítása

Nem vagyunk könnyű helyzetben, ha a frufru hosszát kell igazgatni, végtére is látványos és nehezen takargatható az eredmény, ha elfuseráljuk frizuránkat. Azonban ha néhány részletre figyelünk, akármilyen ollóval képesek leszünk levágni saját vagy gyerekünk frufruját, ha már nagyon a szemébe lóg. „Nagy hiba, hogy sokan úgy próbálnak frufrut vágni, hogy a vizes hajat rásimítják a homlokra – hívja fel a fodrász a figyelmet az első, alapvető hibatényezőre. – Ez nagyon csalóka, könnyen rövidebb lehet a végeredmény, mint szeretnénk. A vizes haj hosszabb, gyakorlat nélkül csak tippelhetünk, mennyire fog felugrani, ha megszárítottuk.” A legfontosabb jó tanács, ha házi fodrászkodásra szánod magad:

Mindig többször vágj kevesebbet, és ellenőrizd az eredményt. Pluszban bármikor vághatsz még le a hajból.

Száraz hajon álljunk neki a frufru kiigazításának. (Illusztráció: Getty Images)

Száraz hajon álljunk neki a frufru kiigazításának. (Illusztráció: Getty Images)

A frufruvágás lépései:

  1. Ha kész vagy a beszárítással, pontosan jelöld ki fésűvel, mi tartozik a hajtömegből a frufruhoz, a többit pedig kösd hátra, csatold el.
  2. Fésüld át a hajat, majd középen kezdd a frufru vágását, az orr vonalában, ez adja majd meg az irányt, milyen, mekkora lesz a frufru.
  3. Nagyon fontos, hogyan fogjuk meg a vágandó tincseket: mindig lefelé, az úgynevezett esési irányba húzzuk ki az ujjaink közé csippentett tincset, tehát ne emeljük fel, hogy a homlokkal derékszöget zárjon be, pláne ne egészen magasra, mert mindez befolyásolja a frufru végleges formáját.
  4. Elegendő egyszerre csak kétcentis tincset az ujjaid közé fogni és azt levágni.
  5. Ezt követően apró tincsenként haladj, egyszer jobbra, egyszer balra, és az előzőleg levágottból egy kicsit mindig fogj hozzá, hogy lásd, pontosan mennyit kell vágni.

Rövid haj kiigazítása

Gyakorlat nélkül ollót ragadni és az egész hajat megnyírni nem túl bölcs döntés, annyit azonban mi is megtehetünk, hogy a tarkónál, illetve a fül körüli részen kiigazítjuk, már ez is sokat javíthat az összképen.

  1. Ha hátul, a tarkónál szeretnénk valakinek vágni a hajhosszból, akkor érdemes azt nedves hajon, középről indítva, egyszer jobbra, másszor balra haladva csinálni.
  2. Mivel itt jellemzően rövidebb annál a haj, mintsem ujjaink közé csippentsük, megpróbálhatjuk egyenes fésűvel elvégezni a vágást, vagy egyenesre kiszárítva, nem a bőrhöz nyomva levágni azt.

Apróságnak tűnhet, de elfuserálhatja a végeredményt, ha az illető keresztbe tett lábbal ül, miközben vágják a haját. Ilyenkor ugyanis más a vállak és a nyak tartása, könnyen ferde lehet a végeredmény.

A fül körüli részen is a nedves hajat fodrászkodjuk, itt arra figyeljünk, hogy az olló hegyével nehogy belevágjunk a fülbe, illetve itt is inkább többször vágjunk kevesebbet.

  1. Először a fül felső részénél igazítsuk ki a hajat, majd elöl a pajeszrésztől a fül felé haladva, végül a fül felső részétől hátrafelé haladva vágjunk belőle.
  2. Közben több irányba fésülgessük, igazgassuk folyamatosan, hogy lássuk az eredményt, a haj esését.

Saját magunk számára még nagyobb óvatossággal álljunk neki a hajvágásnak, hiszen így sokkal nehezebb koordinálni a mozdulatokat. Ha van a közelünkben más, akire rábízható a művelet, inkább kérjük meg őt. 

Rövid haj kiigazítása hajnyíró géppel

Fiúk, férfiak hajának házi fodrászkodásához kézenfekvő és talán kellőképp elterjedt eszköz a hajnyíró gép, néhány részletre azonban itt sem árt figyelni.

  1. Tipikus méret, hogy alul 6 mm-ről indul a haj felnyírása, de nyugodtan indulhatunk 9mm-es beállítással is és majd meglátjuk az elegendő-e, vagy lehullhat még az a 3 milliméter.
  2. Hátul, középen, alul a tarkónál kezdjük a nyírást és két oldalra haladjunk, lentről felfelé mutató sávokban.
  3. Fontos, hogy nyírás közben rendszeresen fésüljük át a hajat, lépjünk hátra és ellenőrizzük, szimmetrikus-e amit addig csináltunk.
  4. Minél több nyírási hosszt beállítunk, annál jobb, fokozatosabb lesz az eredmény. Javasolt legalább hárommal elkészíteni a frizurát.
  5. Alul tehát indulunk egy kiinduló nyírási hosszal, körülbelül a fül vonalától váltsunk 2 mm-rel nagyobbra, majd pár centi után ismét növeljük újabb 2 mm-rel.
  6. Ezt követi a fejtető hajának kiigazítása. Ha érzünk magunkban bátorságot, elvégezhetjük ezt ollóval is, máskülönben állítsuk a hajnyírót a legnagyobb nyírási hosszra és azzal végezzük el a műveletet. 
Legalább három különböző fokozatot használjunk ha hajnyírógéppel akarjuk levágni a rövid hajat. (Illusztráció: Getty Images)

Legalább három különböző fokozatot használjunk ha hajnyírógéppel akarjuk levágni a rövid hajat. (Illusztráció: Getty Images)

Dauerolt haj szépítése

Otthon, pláne saját magunknak egy komplett dauerolást elvégezni semmiképp sem tartozik a javasolt dolgok táborába, többet árthatunk magunknak (és hajunknak) vele, mint használnánk. Helyette a legkézenfekvőbb megoldás, ha hajmosást követően hajcsavarókra csavarjuk fel a hajunkat és úgy szárítjuk meg.

  1. Fontos azonban, hogy először szárítsuk át a hajat, ne törölközőszárazon kezdjük el felcsavarni. Bura nélkül borzasztó lassan fog megszáradni, mi pedig megfázhatunk.
  2. Ha rövid a haj, és erős hullámot szeretnénk, akkor csak a tövét szárítsuk meg, majd jöhetnek a hajformázó készítmények és a csavaró.
  3. Ha hosszú, akkor érdemes a teljes hajhosszt átszárítani, majd mehet rá a hajformázó, és tekerhetjük is a csavarókra.
  4. Legalább fél órán át szárítsuk a lecsavart hajat hajszárítóval, hosszú haj esetén ha bírjuk, és van rá időnk, tovább is.
  5. Otthon nem kell rá kendő, nem kell takargatni a hajat.
  6. Rövid haj esetén legalább egy órát maradjanak fenn a csavarók, hosszú hajnál pedig még 1-2 órát is érdemes várni, mielőtt kiszednénk őket.

Hajfestés házilag

Rossz hírünk van azok számára, akik alapvetően fodrásszal festetik a hajukat: ha nem vagyunk jártasak a házi hajfestésben, inkább neki se álljunk. Melírozott, ombré, balayage vagy akármilyen más, több színt használó technikával festett haj esetén ez hatványozottan igaz, gyászos végeredménye lehet, ha túl bátrak vagyunk.

A többcentis lenövés és annak sávjában felbukkanó ősz hajszálak látványa azonban a nyugalom megzavarására tökéletesen alkalmasak, a helyzet kezelésére vérmérséklettől függően az alábbiak valamelyikét javasoljuk:

  1. Fogadd el. Mit hallunk mindenhonnan? Fogadd el önmagad, az apró hibáidat, a tökéletlenségben rejlő tökéletességet. Nos, ha képes vagy tudatosan átformálni hozzáállásodat a témához, ahelyett, hogy a lenövésed miatt aggódnál, inkább csatlakozz az olyan mozgalmakhoz, mint a Fodrászinfó #natural mozgalma és légy büszke hajad állapotára! Ez is mutatja, te betartottad amit kértek tőled, figyelsz a környezetedre, a közösségre amiben élsz és otthon maradtál hosszú hetekre.
  2. Egyszerű praktikákkal takard el a lenövésedet. Szedd elő a selyemsálakat, az elmúlt szezonokban begyűjtött széles hajpántokat, fejpántokat, vagy ha időd engedi, itt a remek alkalom, hogy készíts otthon néhányat. Segítségükkel a homlokrésznél könnyen palástolhatod a problémát és minden hajhosszal jól mutatnak.
  3. Átmeneti óvintézkedésekhez, például egy videókonferencia okozta probléma áthidalásához jó szolgálatot tehetnek a pigmentes hajtőszínezők is. Találni belőlük spray kiszerelésűt, por állagút és spirálosat is, melyekkel a fél centis, egy centis lenövéseket befedhetjük. Fontos, hogy ezeket csak alkalmanként használjuk, semmiképp se napi szinten.
  4. Sötét hajúaknak az arcot övező hajrész átmeneti színezésére alkalmasak lehetnek a szemöldökformázó készítmények is. Igaz, ezekkel is csak tűzoltást végezhetünk, de tény, hogy villámgyorsan befedhetjük velük az ősz hajtöveket.
  5. Végül, ha mindezt már kipróbáltuk, viszonylagosan jó közérzetünk megőrzése érdekében azonban továbbra is elengedhetetlennek tartjuk a házi hajfestés kipróbálását, mindenképp konzultáljunk először fodrászunkkal, hogy melyik számú hajfestékszínt javasolja. A dobozos festékeknél a számozás ugyanis sokkal fontosabb mint az, hogy a dobozon látható fotó mit mutat. 

Végül egy utolsó, általános jó tanács a fodrásztól: „Ne essünk túlzásba a hajvasalók, hajgöndörítő berendezések használatával csak azért, hogy velük oldjuk meg a frizurakészítést. Törekedjünk a természetesebb végeredményre. Erős loknik helyett helyett készítsünk lazább hullámokat és nem tragédia, ha kivételesen nem lesz szög egyenes a frizuránk.”

Segítségedre lehetnek a frizurakészítésben: