Trend

A ma 50 éves Melania Trump 15 legemlékezetesebb divatpillanata

Április 26-án, azaz ma ünnepli 50. születésnapját Melania Trump. Emlékezetes, megosztó és botrányos divatpillanatait idézzük fel az elmúlt néhány évből.

Ma tölti be az 50-et az Amerikai Egyesült Államok first lady-je, Melania Trump. A  konstans „láttalak már valahol, de nem tudom, honnan ismerlek” arckifejezéssel élő, modellből lett elnökfeleség kétségkívül stílusos nő, ám a legemlékezetesebb divatpillanatai mégis minimum megosztóak, esetlenként kimondottan botrányosak. Ezek közül idézzünk most fel 15-öt.

A „punciblúz”

Rózsaszínben a világot

Melania Trump „punciblúza” (Fotó: Scott Olson/Getty Images)

„Grab ’em by the pussy. You can do anything.” („Ragadd meg a puncijukat. Megtehetsz bármit”) – mondta Donald Trump még 2005-ben Billy Bush műsorveetőnek azon a botrányos videón, melyet 2016 őszén, az amerikai elnökválasztási kampány idején a The Washington Post szivárogtatott ki. Néhány nappal később Melania Trump a második elnökjelölti vitán egy rózsaszín, masnis Gucci blúzban jelent meg. Angolul ezt a ruhadarabot úgy hívják: pussy bow blouse. A ruhaválasztás meglehetősen egyértelműen férje hímsoviniszta kijelentésére reflektált.

A Jackie Kennedy-imitátor

Donald Trump beiktatásának napján

Donald Trump beiktatásának napján (Fotó: Drew Angerer/Getty Images)

Donald Trump beiktatásának napján Melania egy pasztellkék Ralph Lauren kosztümben kísérgette férjét, mellyel egészen egyértelműen Jackie Kennedy stílusát idézte Kennedy elnök 1961-es beiktatásáról. A két first lady közötti párhuzam, melyet ezáltal kommunikálni szándékoztak, széles körben felháborodást váltott ki. Sokan vélték és vélik a mai napig is úgy, hogy a Trump nejét, akiről korábban még meztelen képek is megjelennek, nem is szabadna egy lapon emlegetni az ikonikus Jackie Kennedyvel.

Sokan kiakadtak azon is, Ralph Lauren egyáltalán hajlandó volt öltöztetni Melaniát és bojkottot hirdettek a divattervező ellen. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a kreátor Michelle Obamát és Hillary Clintont szintén öltöztette.  Sőt, utóbbit nyíltan támogatta is a választásokon. Hillary Clinton Trump beiktatásán egyébként szintén Ralph Lauren kreációjában jelent meg. 

A 3 millió dolláros gyűrű

Melania Trump hivatalos portréja 2017-ből

Melania Trump hivatalos portréja 2017-ből (Fotó: The White House via Getty Images)

2017-ben a Fehér Ház kiadta Melania Trump hivatalos portjéját. A fotón leginkább úgy néz ki, mintha valami ingyenesen letölthető szépítő appal tolták volna rajta túl a retust. Amiből azonban igazán téma lett, az a first lady bal kezén látható gyémántgyűrű. A bazi nagy, 25-karátos gyémánttal díszített darab, melyet a férjétől kapott a 10. házassági évfordulójukra, 3 millió dollárt (mintegy 990 millió forintot) ér. Ebből a pénzből számos olyan ügyet, programot lehetett volna támogatni, melyeknek Donald Trump takarékossági okokra hivatkozva megvágta a költségvetését. Éppen ezért nem volt szerencsés az emberek arcába tolni a hivalkodó ékszert.

A vatikáni szett

Zseniális csoportkép Ferenc pápával

Zseniális csoportkép Ferenc pápával (Fotó: Vatican/Pool/Galazka/Archivio Grzegorz Galazka/Mondadori via Getty Images)

2017 tavaszán Ferenc pápa a Vatikánban fogadta a Trump család egy részét. Az eseményre Melania és Ivanka Trump a protokollnak maradéktalanul megfelelő fekete ruhát, a fejükön pedig mantillát, vagyis tradicionális csipkefátylat viseltek. Ezért is kaptak azonban kritikát, ugyanis az azt megelőző héten Szaúd-Arábiában nem tettek fel fejkendőt, holott az ottani kultúrában ez a nők esetében elvárás. 

A 14 milliós kabát

A first lady Szicíliában

A first lady Szicíliában (Fotó: Giovanni Isolino /AFP)

Szicíliában többek között ebben a közel 14 millió forint értékű, hipergiccses Dolce & Gabbana kabátban parádézott a first lady. Úgy tudni, mindmáig ez Melania Trump gardróbjának második legértékesebb darabja, egy 20-22 millió forintos, korokodilbőr Hermés Birkin táska után.

A pink Delpozo

Melania Trump az ENSZ-ben

Melania Trump az ENSZ-ben (Fotó: Don Emmert / AFP)

A first lady 2017 szeptemberében tartott beszédet először az ENSZ-ben, a világ vezetőinek házastársai előtt. A téma az internetes zaklatás elleni küzdelem és a gyermekek érdekeinek képviselete volt, azonban minderről igencsak elterelte a figyelmet Melania puffos ujjú, retinaszaggató árnyalatú Delpozo kabátruhája.

Természeti csapás idején is first lady

Hurrikán idején is tűsarkúban

Hurrikán idején is tűsarkúban (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Az elnöki pár 2017 augusztusában a Harvey hurrikán sújtotta Texasba repült. Melania vélhetőleg úgy gondolta, hogy egy first lady természeti csapás idején is first lady, így elegáns fekete pulóveréhez és élére vasalt nadrágjához egy kígyóbőr tűsarkút húzott fel. Annak érdekében azonban, hogy azért az alkalomhoz is passzoljon az öltözéke, felvett mindehhez egy katonazöld bomberdzsekit és egy pilótaszemüveget, mintha legalábbis saját kezűleg készült volna Texasba vezetni az elnöki különgépet. Ahogy nyilvánosságra kerültek az első felvételek a Fehér Házból távozó Trumpékról, rögvest komoly indulatokat kavart a first lady szettje. Valószínűleg út közben csekkolhatta a közösségi oldalakat és a repülőgépen gyorsan át is öltözött.

Kertészkedés Balmainben

A Fehér Ház konyhakertjében

A Fehér Ház konyhakertjében (Fotó: by Win McNamee/Getty Images)

Melania a Fehér Ház konyhakertjében kertészkedett a  Boys and Girls Club of Greater Washington nevű ifjúsági szervezet néhány tagjával 2017 őszén. Tette mindezt egy nagyjából 370 ezer forint értékű, skót kockás Balmain ingben és a hozzá tökéletesen passzoló kertészkesztyűben. Meglepő módon a tűsarkúról azonban kivételesen lemondott.  

A Beyoncé-kalap

A fehér kalap

A fehér kalap (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

2018 áprilisában Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte Macron a Fehér Házba látogattak, ám az eseményen Melania Trump fehér Hervé Pierre kalapja lopta el a show-t. A fejfedő egyeseket pápai kalapra emlékeztetett, mások szerint a first lady már megint Jackie Kennedy-t akarta utánozni, ám Beyoncé a Formation klipjéban viselt szettje is simán ihlethette az outfitet.

Engem tényleg nem érdekel

Engem tényleg nem érdekel, és téged?

Engem tényleg nem érdekel, és téged? (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

2018 júniusában a first lady Texasba utazott, hogy meglátogassa a gyűjtőtáborban a családjuktól a mexikói határon elválasztott gyerekeket. A látogatásra kiváló érzékkel egy „Engem tényleg nem érdekel, és téged?” felirattal ellátott  Zara dzsekiben indult el. Bár út közben valakinek mégiscsak feltűnhetett, hogy a ruhaválasztás meglehetősen érzéketlen, a first lady pedig már egy másik szettben érkezett a táborba, már késő volt. A marylandi katonai bázison ugyanis a fotósok megörökítették Melania outfitjét, amiből aztán kiadós botrány lett. A first lady sajtósán keresztül magyarázkodott, miszerint  a ruhadarab csupán egy „egyszerű dzseki, nincs rejtett üzenete”.  Nos, ezt nem ártott volna előre átgondolni.

Ellenvélemény

Fekete ruhájával üzent

Fekete ruhájával üzenhetett (Fotó: Spencer Platt/Getty Images/AFP)

2018 szeptemberében Donald Trump ENSZ közgyűlésén szólalt fel. Az eseményen Melania Trump fekete Christian Dior ruhában jelent meg. Öltözékével számos politikai kommentátor szerint azt üzente, hogy támogatja a #BelieveSurvivors mozgalmat, mely arra bátorítja az embereket, hogy álljanak ki Christine Blasey Ford mellett, aki a legfelsőbb bíróság tagjának jelölt Brett Kavanaughot azzal vádolta meg, hogy szexuálisan bántalmazta őt a középiskolában. A fekete szín mindemellett a #MeToo, illetve a #TimesUp jelképévé is vált, mely mozgalmakhoz Donald Trump negatív hozzáállása már akkor is közismert volt. Így könnyen lehet, hogy a first lady a férjével szembeni ellenvéleményét fejezte ki ruhaválasztásával.

A tiszteletlen szafarikalap

A first lady szafarin

A first lady szafarin (Fotó: Saul Loeb / AFP)

2018-as afrikai körútja volt Melania Trump első önálló, hivatalos tengerentúli látogatása. A first ladyt többek között szafarira is elvitték, ahová ő szafarikalapot vett fel. Inkább ne tette volna! Ebből is botrány lett ugyanis, ugyanis a 19. százatban európai felfedezők és a gyarmati közigazgatásban dolgozók hordták az ilyen fejfedőt, ám később a katonatisztek is átvették a viseletet, a így az a hatalom és az elnyomás szimbólumává vált. Mint arra a Guardian cikke rámutat: a szafarikalapot a katonák, az idegenvezetők és a természetvédelmi szakemberek körében sokkal praktikusabb, kényelmesebb és negatív jelentéstartalmaktól mentes fejfedők váltották fel. Ma már leginkább csak azok az Afrikában turistáskodó külföldiek hordják, akiknek meglehetősen korlátozott ismereteik vannak a helyi kultúráról és viszonyokról. 

A legrondább

Melania Trump az Elnökök Napján

Melania Trump az Elnökök Napján (Fotó: Jim Watson / AFP)

Donald Trump az Elnökök Napja alkalmából a Floridai Nemzetközi Egyetemen tartott beszédet tavalyelőtt. Melania Trump az eseményre egy 2500 dollár, vagyis 700 nagyjából ezer forint értékű  Gabriela Hearst ingruhában kísérte el, mely sokak véleménye szerint a legrondább ruha, melyet first ladyként valaha is viselt. Tapétához, sötétítőfüggönyhöz, kanapéhuzathoz, ágyneműhöz is hasonlították a holmi anyagát, nem éppen alaptalanul.

A bőrszínű bőrnadrág

Bizonyos távolságból...

Bizonyos távolságból…(Fotó: Pete Marovich – Pool/Getty Images)

Az elnöki pár 2018 karácsonyán előre be nem jelentett viziten járt Irakban és Németországban. Akkor jött azonban csak az igazi meglepetés, amikor  first lady kilépett az elnöki különgépből az Andrews légitámaszponton. Bizonyos távolságból ugyanis úgy tűnt, mintha lemaradt volna róla a nadrág. Pedig csupán annyi történt, hogy egy, a saját bőrszínéhez hasonló tónusú, bőr skinny nadrágot viselt.

A húsvéti tojás

Donald és Melania Trump a londoni Downing Street-en

Donald és Melania Trump a londoni Downing Street-en (Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via Getty Images)

A first lady tavaly decemberben elkísérte férjét a londoni NATO-csúcsra. Angliai tartózkodásuk során ellátogattak a Downing Street 10-be, valamint arra a fogadásra is, melyet II. Erzsébet adott a Buckingham-palotában. Ez utóbbi két eseményre Melania Trump egy tőle meglehetősen szokatlan szettet választott: egy kanárisárga 7700 dolláros (2,3 millió forintos) Valentino köpenyruhát, fuksziaszínű tűsarkúval és ugyanilyen árnyalatú ruhaujjakkal, melyben leginkább úgy nézett ki, mint egy húsvéti tojás.

Olvass még Melania Trumpról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top