Trend

Kinőtt gyerekruhákból kincsek? DIY tippek, amiknek a kis tulajdonosok is örülnek

Dobozszám gyűlnek a kinőtt gyerekruhák? Mutatunk pár tippet, milyen jópofa dolgokat készíthetsz belőlük, amiket a gyerekek is örömmel használnak.

Hiába konmarizunk szorgosan, a kinőtt gyerekruhák csak gyűlnek és gyűlnek. Nincs szezon, amire ne kellene új garnitúra, kisgyerek esetén pedig pláne sűrű a méretváltás, közben pedig a szívünk szakad meg, mikor azt látjuk, hogy szinte újként pakolunk dobozba egy-egy pólót vagy nadrágot. Ilyenkor érdemes átfutni a DIY tippeket, hiszen számos ötletet találhatunk rá, mi mindenre lehet jó egy kinőtt pamutpóló. 

A Pinterest például kifogyhatatlan tárháza mindennek, de lássuk be, kevesen vagyunk, akik patchwork ágytakarók készítésére adnánk a fejünket vagy rongyszőnyeget kezdenénk gyártani belőlük. Vannak azonban ezeknél jóval egyszerűbben kivitelezhető, ám épp úgy hasznos apróságok is, amiket a kinőtt gyerekruhákból készíthetünk, ezekből mutatunk be most néhányat Rácz Anikó, A napfény illata blog bloggerének segítségével.

DIY 1. – Hajpánt régi pólóból

Egy kislánynak hajpántból sosincs elég, ez a színes verzió pedig puha, kényelmes és környezetbarát is. Nagyobb gyerekeket akár be is vonhatunk az alkotásba, a hajba való kiegészítők egyszerre bájosak és nőiesek, így akár anya-lánya verzióban is elkészülhetnek.

Ilyen mutatós hajpántot készíthetünk, mindössze 3 kinőtt póló kell hozzá.

Ilyen mutatós hajpántot készíthetünk, mindössze 3 kinőtt póló kell hozzá. (Fotó: Rácz Anikó)

Amire szükségünk lesz:

  • régi, színes pólók (3 színben)
  • olló, tű, cérna

Így készítsük el:

A pólófonal készítéséhez a pólót az aljával párhuzamosan vágjuk 2,5-3 centi vastagságú csíkokra – a varrásszegélyre nem lesz szükség, ezt előzőleg vágjuk le. Határozott mozdulattal nyújtsuk meg ezeket a csíkokat: ettől a póló bepöndörödik, és kész a pólófonal.

A hajpánt készítéséhez 6 darab pólófonalra van szükség, ezek hossza körülbelül a fejkörméret kétszerese. Ha nincs mindegyik színből ilyen hosszú pólócsík, akkor legalább egy-egy szál legyen ilyen hosszú.  

Csoportosítsuk a fonalakat hármasával, figyeljünk a színek sorrendjére.

Ezután fonjuk össze őket, kelta csomót készítve.

A pólószálak végeit varrjuk össze, majd a pólóból egy 2,5 cm széles fonaldarabot kétszer körbetekerve és a fonákján megkötve takarjuk el a varrott részt.

DIY 2. – Álmot hozó mackó

Egy ilyen játékmacit megvarrni nem bonyolult, varrógép sem szükséges hozzá, a gyerkőc pedig imádni fogja.

A játékmaci elkészítése egyszerű, ha pedig teszünk bele egy kis levendulát, álommanó is előbb érkezhet majd esténként.

A játékmaci elkészítése egyszerű, ha pedig teszünk bele egy kis levendulát, álommanó is előbb érkezhet majd esténként. (Fotó: Rácz Anikó)

Amire szükség lesz:

  • erős, nem műszálas pólóanyag vagy pulóveranyag
  • tű, cérna
  • szárított levendulavirág

Így készítsük el:

A textilből duplán vágjuk ki a mackó formáját (nem kell túlbonyolítani, egy téglalap alapforma is tökéletesen megteszi), valamint a füleknek és a mancsoknak is szabjuk ki a kisebb darabkákat.

Hímezzük ki a mackó szemét és orrát.

A fonák oldalon varrjuk össze a füleket és a mancsokat, mindegyiken egy-egy kicsi rést hagyva a kifordításhoz.

A mackó összeállításához a test elejét és hátulját a fonákkal kifelé rakjuk egymásra, illesszük közéjük a füleket, mancsokat – gombostűvel rögzítsük őket. Ügyeljünk rá, hogy, ilyenkor befelé nézzenek.

A mackó alakot ebben az állapotban varrjuk össze úgy, hogy a fonákja legyen kifelé és csak egy résnyi helyet hagyjunk szabadon a figura kifordításához.

Ha megvagyunk a varrással, a törzset fordítsuk ki, töltsük meg levendulavirággal, majd a töltés helyét varrjuk össze.

DIY 3. – Kinőtt pólóból hátizsák

A kinőtt pólókból kis hátizsákot is készíthetünk, amiben tárolhatjuk a legót, apró figurákat, de a tízórai, netán tornafelszerelés szállítására is alkalmasak lehetnek. Nagyon egyszerű feladat, varrni is csak egy keveset kell, ezt akár kézi varrással is megoldhatjuk.

A legkedvesebb pólókból készíts hátizsákot, ezernyi apróságot tárolhatsz bennük.

A legkedvesebb pólókból készíts hátizsákot, ezernyi apróságot tárolhatsz bennük. (Fotó: Rácz Anikó)

Amire szükség lesz:

  • kinőtt póló
  • zsinór a pántokhoz
  • varrógép

Így készítsük el:

Elsőként a hónaljrész magasságában vágjuk ketté vízszintesen a pólót, a zsákhoz az alsó részre lesz szükség.

A póló aljának eredeti varrását vágjuk meg kétoldalt, épp csak annyira, hogy a varrás maga ne sérüljön, majd a résbe fűzzünk bele egy-egy körülbelül 150 centis zsinórt körbe a póló alján, jobb, majd bal oldalról kezdve a fűzést. Így összehúzható lesz majd a zsák szája. Összesen tehát 3 méter zsinór szükséges, de ha kisebb a gyerek, elég rövidebb is.

A zsinórokat csomózzuk párban össze mindkét oldalt, majd a póló levágott oldalán, a fonákon varrjuk hozzá az anyaghoz.

Végül fordítsuk ki az anyagot és a levágott szélén, a madzagcsomók felett varrjuk össze. Fordítsuk vissza a színére és már használhatjuk is. 

DIY 4. – Cseresznyemag párna vagy babzsák

A bölcsödés, óvodás korosztály a pici babzsákokkal rengeteg mozgásos gyakorlatot végezhet, melyekkel fejlődhet az egyensúlyérzék, a koordinációs képesség, a szem és a kéz mozgásának összehangolt, közös munkája. Elkészítésük egyszerű, ha pedig cseresznyemaggal töltjük meg őket, hasfájás, nátha esetén átmelegítve, láz esetén lehűtve segítségünkre lehet a gyógyulásban is. Az újrahasznosított verzió ráadásul nemcsak környezetbarát, de ha a gyerek kedvenc kinőtt nadrágjából készül, szeretni is fogja.

Kezdő hobbivarrók számára is egyszerű meggymag párnát készíteni.

Kezdő hobbivarrók számára is egyszerű meggymag párnát készíteni. (Fotó: Rácz Anikó)

Amire szükség lesz:

  • régi, kinőtt pamut nadrág
  • tű, cérna
  • tölteléknek: cseresznye-, vagy meggymag, bab, lencse sárgaborsó, rizs, búza, kukorica

Így készítsük el:

A babzsákok ideális mérete 10*10, 15*10, 15*15 vagy 15*20 centiméter. Nagyjából tenyérméretű, vagy annál csak kicsit nagyobbat érdemes készíteni.

Szabjuk ki az anyagot, 1-1 centit ráhagyva a varrásra.

Illesszük össze a kiszabott darabokat úgy, hogy a fonák oldal legyen kifelé, majd varrjuk kétszer körbe, 3 ujjnyi rést hagyva az egyik oldalon. Ezen keresztül fordítsuk ki, töltsük meg, majd varrjuk be a nyílást.

Megjött a kedved az alkotáshoz? Ezek a DIY tippek is érdekesek lehetnek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top