Trend

Fényérzékenyítő hatású gyógyszerek – Nem viccből írják rájuk a figyelmeztetést, ezért figyelj rá nagyon

Többféle gyógyszer fényérzékenyítő hatású, most nyáron különösen fontos, hogy ügyeljünk a fényvédelemre.

Hogy van-e a gyógyszernek fényérzékenyítő hatása, melyet folyamatosan az átmeneti időre szednünk kell, olyan információ, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk, pláne most, a nyári időszakban, amikor megnő az UV-sugárzás mértéke. Mégis előfordul, hogy nem foglalkozunk a mellékhatással, hiszen tünetei gyakran nem olyan egyértelműen jelentkeznek, mintha fejfájással, hasmenséssel küzdenénk. Lehet, hogy csak annyit veszünk észre, kicsit megpirul időnként az arcunk, az meg amúgy is megesik, elvvégre nyár van, nem? Ez a logika sajnos sok kockázatot rejt magában, holott megfelelő fényvédelemmel kiküszöbölhetők lennének a mellékhatások.

A gyógyszerek fényérzékenyítő hatására nagyon fontos, hogy odafigyeljünk.

A gyógyszerek fényérzékenyítő hatására nagyon fontos, hogy odafigyeljünk. (Fotó: Getty Images)

“Valóban léteznek fényérzékenyítő hatású gyógyszerek, melyeknél a hatóanyag, ha UV-sugárzással találkozik, bőrgyulladást tud okozni. Ez igaz a szájon át szedett gyógyszerre, és a bőrre kent hatóanyagra is, például krém formájában” – ezt már dr. Tamási Béla bőrgyógyász mondja, aki a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. Ezen a megfelelő fényvédelmet értjük, vagyis ha tudjuk a gyógyszerről, hogy ilyen tulajdonsággal bír, még körültekintőbben kenjük be naptejjel a ruhából kilátszó testrészeinket. 

“Számos ilyen típusú gyógyszer van, tartoznak közéjük fogamzásgátlók, antibiotikumok, vízhajtók, fájdalomcsillapítók vagy épp kardiológiai gyógyszerek is. Jó esetben ezt az orvos is elmondja, rosszabb esetben a betegtájékoztatóból tudjuk meg, de tudjunk róla!” – figyelmeztet a bőrgyógyász.

Ahogyan arról a Házi Patika is ír,  fototoxikus vagy fotoallergén reakciókat válthatnak ki ezek a gyógyszerek, melyek jól felismerhető különbsége, hogy “míg a fototoxikus reakció tünetei inkább súlyos leégésre hasonlítanak, és jórészt a napfénynek kitett területekre korlátozódnak, addig a fotoallergén reakció jelei inkább az atópiás dermatitiszre emlékeztetnek, és a fénytől védett bőrfelületeken éppúgy jelen vannak, mint a nappal közvetlenül érintkezőkön.” 

A fényvédelem az arc esetén különösen fontos, de a nyaki rész, kopaszodó férfiaknál a fejtető is ide értendő, és ezen kívül is vannak testrészeink, melyek fényvédelméről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ilyen például a szemkörnyék, az orr, füleink, vagy a homlok teteje, a hajas fejbőr előtti részek.

A gyógyszerek egyes összetevői felerősítik az UV-sugárzás káros hatásait, vagyis rövid távon könnyebben leéghetünk, hosszabb távon nő a bőrrákos megbetegedések kockázata, esztétikai szempontból pedig a ráncok, pigmentfoltok is előbb és nagyobb mértékben megjelenhetnek.

Nem mindegy, miként véded a bőrödet a napsugárzástól

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top