nlc.hu
Trend

Koronavírusos street artok

Az utcák „koronás” királyai: Street artok világszerte, amelyek a járványra reagálnak

A street art alkotások emlékeztetnek a közösen átélt karantén élményekre vagy épp egészségügyi figyelmeztetéseket fogalmaznak meg kreatívan, néha obszcén módon. Az arcmaszkok, a WC-papír és a koronavírus részecskéje mind fel-felbukkanó motívum az utcaművészek remekein.

Tegnap este épp a Bertalan Lajos utcán haladtunk felfelé a Gárdonyi tér felé, amikor az egyik ház falán egy csodálatos rigmust fedeztünk fel:

„Te vírus vagy

A szívem karantén

Ilyen a szerelem

A koronavírus idején.”

Mivel a koronavírus egy ideig még biztosan velünk marad, mindennapi életünkre és a művészetekre is befolyással van – más szóval: a járványhelyzet, mint minden nagyobb társadalmi esemény, megszüli a maga folklórját. Ha még létezne olyan, hogy népköltészet (bár a street art valójában városi népművészet), a járvány nyilván népdalainkra és népviseletünkre is hatással lenne. Ehelyett azonban maradnak az utcák: mióta a vírus Vuhanból kiszabadult, utcaművészek graffitizik és stencilezik rá elgondolkodtató üzeneteit a csupasz falakra a világ legnagyobb városaiban. A koronavírus-folklór darabjai közül mutatunk most néhány igazán figyelemreméltó alkotást.

Berlin: „Drágaszágom”

Ez annyira fantasztikus, hogy muszáj volt az elsők között megmutatnunk. A Gyűrűk ura Gollamja egy tekercs WC-papírt szorongat a kezében. A graffiti Eme Feethinker érdeme, aki a korábbi berlini fal egyik részén, a Mauerparkban követte el ezt a csodát, emlékeztetve minket a járvány elején tomboló WC-papír hisztériára. Nálunk elkészülhetne ennek a lisztes-cukros verziója is.

Koronavírusos street art Berlinben

Gollamot is elkapta a WC-papír mánia. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)

New York: Maszkot fel!

Egy jól elkapott pillanat: maszk nélküli férfi sétál el a street art alkotás előtt, amely arra figyelmeztet:

Tegyél fel maszkot, te köcsög!

Lehet hatásosabb intés, mint a kormány béna infógrafikái a hirdetőoszlopokon…

Koronavírusos street art New Yorkban

Street art New Yorkban. Fotó: (Fotó: Alexi Rosenfeld / Getty Images)

San Francisco: Trump is egy vírus

Az Egyesült Államok elnöke finoman szólva is vírustagadó, és bár maga is majdnem otthagyta a fogát a fertőzés miatt, még mindig fennen hirdeti a nálunk is népszerű mantrát: koronavírus miatt kevesebben halnak meg, mint influenza miatt. Donald Trump nem húz maszkot sem, bízik a napsugarak koronavírus elleni hatásában, sőt odáig is elment, hogy azt hirdette, simán be lehetne oltani a lakosságot kézfertőtlenítő hatóanyagával, ha a bőrfelületen elpusztítja a vírust. Mások szerint viszont ő a vírus, és mi ezzel nem vitatkozunk. (Trump egyébként több alkotót is megihletett, a #coronavirusstreetart alatt rengeteg zseniális művet találhattok még az Instagramon!)

Cheltenham, Anglia: Jön a második hullám

Trumphoz hasonlóan könnyelműen vette, majd bekerült az intenzívre, farkasszemet nézett a halállal, és átértékelte a dolgokat Boris Johnson, akiről a következő remekművet mintázták. Ezen a kócos brit miniszterelnök, akit valamiért kifejezetten jól fésülten ábrázolnak, egy szörfdeszkával a kezében készül a második hullámra. Reméljük, nem csapnak össze a feje felett, ugyanis a nagy-britanniai koronavírus-helyzet a járvány márciusi elhatalmasodásának időszakához hasonló fordulópont előtt áll.

Baskír Köztársaság, Ufa, Oroszország: Anyád!

A szívecskéknél kétségtelenül őszintébb, mondhatjuk oroszosan (baskírosan) nyers megfogalmazást választottak az egészségügyi dolgozók emberpróbáló munkájának elismerésére az oroszországi Baskíriában, ahol a tömeges fertőzések miatt karantén alá került Kuvatovi Köztársaság Kórházának falára fújták fel ezt az elgondolkodtató jelenetet. Szeretjük, mert nem beszél félre, szókimondó, és amúgy is ezt gondoljuk mindannyian erről az egész helyzetről, amiben egy ideje már mindannyian vekengünk.

Koronavírusos street art Oroszországban

Mindannyiunk véleménye.
Vadim Braidov\TASS via Getty Images

Budapest: „Te vagy a kovász”

Budapest is rögtön reagált a járványra. Március végén a Filatorigátnál bukkant fel a koronavírus, épp támadásba lendülve, fején egy kis koronával. Nem sokkal később Érd különböző részein 20, stencil technikával készült graffiti jelent meg, többek között kerítéseken, falakon, garázskapukon. Az alkotások főszereplője ugyanaz a képzeletbeli egészségügyi dolgozó, de stílusában, színvilágában, hangulatában minden kép különböző. A Károly körúti Tűzőrség falán, az olimpikonokat ábrázoló falfestés helyére pedig egy Hitka Viktória által tervezett street art grafika került, aminek az a kulcsmondata, hogy a “városnak te vagy a kovásza”. A festést készítő Színes Város szerint valami olyat akartak arra a falra, ami a város összetartását jelképezi: 

Szerettünk volna egy olyan műalkotással reflektálni az egész világon végigsöprő járványra, amely az összetartozást, a mi budapesti közösségünket erősíti.

Szerettünk volna egy olyan műalkotással reflektálni az egész világon végigsöprő járványra, amely az összetartozást, a mi...

Közzétette: Színes Város – 2020. július 8., szerda

 

Tekintve, hogy Müller Cecília szerint is még legalább ugyanennyi van hátra, reméljük, nem csak a vírus, de ezek a remekbe szabott alkotások is elszaporodnak majd a városokban. Nektek melyik tetszik a legjobban?

Amikor a koronavírus inspirál

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top