Trend

Sapkadivat 2020, avagy mit húzz a fejedbe, ha a beanie túl snassz?

Sapkakörkép pom-pomon innen és túl.

Hol van már a régi idők kifinomult kalapdivatja! A 21. század emberét ha valaha is ábrázolni akarják majd a jövőben, téli szettjéhez egész biztosan beanie sapkát kanyarítanak. Lehetőleg műszőrme pom-pommal. Gyerekkorunk sapkatípusa úgy tűnik, nem hajlandó távozni életünkből, ősszel is csak szőrcsomó nélküli változatai azok, melyek helyet kapnak a fejeken. Úgy nagy általánosságban. Mert vannak azért más sapkatípusok is, mutatom, milyeneket találni az üzletekben.

Kifutói kitekintés

Mielőtt rátérnék a valós kínálatra, lássuk gyorsan, mit diktál a divat sapkafronton. Mert bizony itt is megvannak az irányzatok és ajánlások, a dizájnerek figyelme cseppet sem lankad, ha a fejfedőkről van szó. Az idei őszi-téli szezon legnagyobb meglepetése a baseballsapka megjelenése volt, mely úgy tűnik, kitört sportkiegészítő státuszából és simán viselhető ballonkabáttól a bőrkabátig bármivel.

Baseball sapkák a kifutókon: Lacoste - Vivienne Westwood - Chanel

Baseball sapkák a kifutókon: Lacoste – Vivienne Westwood – Chanel (Fotók: Getty Images)

Itt maradtak nyárról a vödörkalapok is, vastag bundás, mintás, szövet és lazán lifegő változatban is megalkották őket, szintén azzal a céllal, hogy a casual, nagyvárosi szettek kiegészítői legyenek.

Vödör sapkák a kifutókon: Song For The Mute - Vivetta - Cividini

Vödörsapkák a kifutókon: Song For The Mute – Vivetta – Cividini (Fotók: Getty Images)

A párizsi sikk alapeleme, a barett sapka is divatban van, viselhetjük oldalra döntve, a fejünk tetején, enyhén hátrafelé pozicionálva, így az esélye is hatványozottan nő annak, hogy valamilyen módon jól áll majd.

Barett sapkák a kifutókon: Ganni - Libertine - Maite By Lola Casademunt

Barett sapkák a kifutókon: Ganni – Libertine – Maite By Lola Casademunt (Fotók: Getty Images)

A simléderes sapkák is sok tervező érdeklődését felkeltették, divat a breton, a rikkancs és a micisapka is. Nagy izgalmat valójában nem vittek e klasszikus fazonokba, az azonban itt is és a többi sapkatípusnál is szembeötlő volt, hogy 

a trendek a kabát (domináns) színével megegyező árnyalatú és mintájú fejfedők irányába húznak.

Rikkancs sapkák a kifutón: Maite By Lola Casademunt - Dolce & Gabbana - Dior

Rikkancs sapkák a kifutón: Maite By Lola Casademunt – Dolce & Gabbana – Dior (Fotók: Getty Images)

Végül ne feledkezzünk meg a kalapokról sem. Kényelemközpontú, leggingsalapú életünkbe sajnos úgy tűnik, sehogy sem passzolnak e látványos darabok. Kevesen vannak, akik egy télies fedorát vagy más, széles karimájú kalapot tennénk a fejünkre. Igaz, pufidzsekikhez tényleg murisan néznének ki. 

Kalapok a kifutókon: Saint Laurent - Luisa Spagnoli - DAKS

Kalapok a kifutókon: Saint Laurent – Luisa Spagnoli – DAKS (Fotók: Getty Images)

Sapka shopping

A téma millió dolláros kérdése persze az, mindezek az ajánlások miként jelennek meg az átlag magyar ruhaüzletek kínálatában? Nos, a jó hír, hogy a legtöbb bemutatott fazon fellelhető egy plázázós körúton is, a rossz hír, hogy a választék jóval szerényebb, mint a „csöves sapik” esetén. Míg ugyanis a beanie és pompondíszes téli sapikat minden létező színben fellelhetjük az abszolút sportostól a gyöngyökkel díszítettig, addig a többi fazon, örüljünk, ha egy vagy két színben kapható egy adott ruhaüzletben.

Beanie sapkák - H&M, Orsay

Beanie sapkák – H&M, Orsay

Ha beanie sapkát választunk, nagyon figyeljünk az anyag vastagságára és persze a színre. Ez a fazon ugyanis nem öltöztet, szépségben nem sokat ad hozzá megjelenésünkhöz. Legegyszerűbb változatuk egyenesen slamposít, ezért is fontos, hogy legalább az anyaghasználat legyen rendben, legyen tartása, minősége. Ha a kabátunk jól bevált alapdarab, basic kiegészítővel unalmassá válhat az összkép. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy gondolkodás nélkül átnyargaljunk a pomponos állványhoz, inkább nézzünk körül a többi fazon között.

A vödörkalapok amolyan újgenerációs cloche-ként tündökölnek, persze nem hiányoznak az abszolút sportos változatok sem. Jól mutatnak pufidzsekivel, de inkább a sportos típusokkal, szőrmével díszített változatokhoz meggondolandó a viselésük. A kötött vagy épp bolyhos anyagúak passzolnak a szövetkabátokhoz is, nem rombolja le elegáns mivoltukat, mégis adnak egy kis lazaságot nekik.

Vödör kalapok

Vödörkalapok: Mango – Superdry – H&M – COS – amit felpróbáltam: Bershka

Itthon egy komplett generáció számára Szandi-sapkaként fut a barett, igaz, svájcisapka elnevezése még ennél is zavarbaejtőbb, tekintve, hogy baszk felmenőkkel és komoly francia múlttal rendelkezik e csinos kis darab. Nevezzük bárhogyan is, a sapkatípus kedvelt és népszerű, ráadásul nagyon csinos viselet is, amit többféle módon is fejünkre biggyeszthetünk. Szövetkabátokhoz, elegáns szettekhez igazi őszi alapdarab és a nőies fazonú steppelt kabátokkal is nyugodt szívvel viselhető.

barett sapkák

Barett sapkák: Mango – Mohito – Zara – Kangol/Answear – amit felpróbáltam: H&M

A simléderes sapkák esetén is viselésük játékossága az, ami szimpatikussá teheti őket: tolhatjuk a homlokunkba, húzhatjuk hátra őket, dönthetjük picit oldalra is, miközben a konkrét forma karaktere is sokat számít: a breton sapkák, tengerészsapkák merevebbek, így inkább elegáns kabátokhoz illenek, a buggyosabb változatok azonban egy karcsúsított steppelt kabáttal is jól mutathatnak – persze ezt a konkrét fazon és minta is jelentősen befolyásolja. 

simléderes sapkák

Simléderes sapkák: Patrizia Pepe/Answear – Tommy Hilfiger/About You – Mango – Reserved – amit felpróbáltam: Orsay

Igaz, nem sapka, de kár lenne kihagyni a felsorolásból a vastag, kötött fejpántokat, melyek abszolút működőképes alternatívák lehetnek. Vastag változataik már-már turbán hatásúak, csinosak, kényelmesek, hosszú és rövid hajjal egyaránt kompatibilisek, mi több, copfhoz, kontyhoz fokokkal kényelmesebb viselet, mint bármilyen sapka. Változatos színekben és kötésmintával kaphatók, elegáns szövetkabátokhoz, szőrmekabátokhoz és pufikabátokhoz is jól illenek.  

téli fejpántok

Fejpántok: Tom Tailor – Eviköt – C&A – Reserved – amit felpróbáltam: H&M

Ha mindezek után sem győztelek meg róla, hogy van élet a beanie sapikon túl, ne ess kétségbe, én sem fogok. Viseld azt ami jól esik, olyat amit szeretsz, ami passzol hozzád, a kabátodhoz, az életedhez. És ha épp egy műszőrme pompon fityeg a tetején, hát annyi baj legyen, különben is olyan kis puha és cuki.

Pom-pommal díszített sapkák

Pomponnal díszített sapkák: H&M, Orsay

És milyen a kabátod?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.