nlc.hu
Trend

Női sztárok férfias ruhában

15 híres nő, aki tökélyre vitte a maszkulin stílust

Volt, aki már akkor viselte, amikor tilos volt, akadt, akinek a védjegyévé vált, más viszont mindenkit meglepett vele. Női sztárok, férfias ruhák...

Alig 100 évvel ezelőtt még megbotránkozást keltett, ha egy nő férfiruhákat öltött, ma viszont már ez is csak egy a számos stílus közül, melyek közül választhatunk. Az irányzat alakítói pedig mindig is a legnagyobb női sztárok voltak…

Marlene Dietrich

Marlene Dietrich volt az első női sztár, aki bevállalta a maszkulin stílusú öltözékeket, már a harmincas évektől kezdve. Tette mindezt egy olyan korban, amikor ez nem csupán, hogy divatos nem volt, de akár le is tartóztathatták azokat a nőket, akik nyilvános helyen nadrágban jelentek meg. A legendás német színésznő  civilben és a filmvásznon egyaránt rendszeresen hordott öltönyöket, szmokingokat és más, jellegzetesen férfias ruhadarabokat és kiegészítőket, amivel stílust teremtett és gyakorlatilag egy máig is érvényes trendet indított el.

Marlene Dietrich

Marlene Dietrich (Fotó: Getty Images)

Katharine Hepburn

Kor- és pályatársa, Katharine Hepburn az 1935-ben készült Sylvia Scarlett című filmben alakított első alkalommal olyan figurát, aki nő létére férfiruhát ölt. A színésznő azonban nem csupán a filmvásznon húzott előszeretettel nadrágot, sőt akár komplett öltönyt is, hanem magánemberként is, amivel jelentős mértékben hozzájárult, hogy ezek a holmik lassacskán elfogadottá váltak a nők ruhatárában is. 

Katharine Hepburn

Katharine Hepburn (Fotó: Keystone/Getty Images)

Brigitte Bardot

Az ötvenes-hatvanas évek szexszimbóluma, Brigitte Bardot neve még ma is a nőiesség egyik szinonimája, ám ez nem jelenti azt, hogy a színésznő elzárkózott volna a maszkulin ruhadaraboktól. Bár tény, hogy nem túl sűrűn, de alkalomadtán ő is magára öltött egy-egy pasisabb ihletésű outfitet. Így például 1967-ben, amikor a római Via Marguttán vásárolgatott, persze rajongóktól és fotósoktól kísérve.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot (Fotó: Keystone/Getty Images)

Carrie Fisher

A hetvenes évek végén a Star Wars: Egy új remény című filmnek köszönhetően világsztárrá vált Carrie Fisher is rákapott a maszkulin darabokra. A lenti képen Paul Simon társaságában látható ingben, nyakkendőben és öltönynadrágban, egy színházi premieren, a New York-i Winter Gardenben.  

Carrie Fisher

Carrie Fisher (Fotó: Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Diane Keaton

A maszkulin öltözködés mindenkori királynője persze egyértelműen a csodálatos Diane Keaton, akinek hosszú évtizedek óta az egyik védjegye ez a stílus a filmvásznon innen és túl egyaránt. A színésznő egyébként fent van az Instagramon is, ahol egyéb témák mellett olykor kifogástalan gardróbjából is ízelítőt ad, mégpedig oly módon, hogy ahhoz képest a legfelkapottabb huszonéves divatinfluencerek nagyjából a kanyarban sincsenek. 

Diane Keaton

Diane Keaton (Fotó: Frank Edwards/Fotos International/Getty Images)

Annie Lennox

A Eurythmics egykori énekesnője, Annie Lennox művészi identitásának mindig is része volt az androgün megjelenés. Bár az ő felbukkanásakor mindez már rég nem volt újdonság a zeneiparban (sem), azonban az olyan pályatársak, mint például Suzi Quatro vagy Joan Jett inkább a „kemény rockcsaj” imázsát képviselték. A hűvös szintitpop-dallamokra érzéki alt hangon éneklő, férfiruhákat, narancssárga – később platinaszőke – pixie-t és erős sminket viselő Lennox a hetvenes évek végétől egészen új minőséget mutatott meg az androgűniában. 

Annie Lennox

Annie Lennox (Fotó: Chris Walter/WireImage)

Julia Roberts

Az 1990-ben az akkor 22 éves Julia Roberts estélyi ruha helyett egy túlméretezett, szürke Giorgio Armani-öltönyben jelent meg a Golden Globe-gálán, ahol azon az estén átvehette a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat az Acélmagnóliák című filmben nyújtott alakításáért. Merész húzás volt, hiszen akkoriban a legkevésbé sem számított szokványosnak, hogy egy női sztár férfi öltözékben lépjen a vörös szőnyegre. Pláne nem a filmipar aktuális üdvöskéje. 

Julia Roberts

Julia Roberts (Fotó: Jim Smeal/Ron Galella Collection via Getty Images)

Diana hercegnő

Diana hercegnő egyik varázsa abban állt, hogy képes volt a nem hercegnőset hercegnőssé tenni. Olyan öltözékeket is bevállalt, melyekkel a divattabukat vagy épp a protokoll szabályait feszegette. Divatba hozta például a  lila-piros színkombinációt, vörösre lakkozta a körmeit, de biciklis nadrágban is simán kiment az utcára. Nem maradtak ki a ruhatárából a maszkulin darabok sem. Ez a kép 1994-ben készült róla, amikor a testvére, Charles Spencer újszülött kisfiát látogatta a meg a londoni St. Mary’s kórházban.

Diana hercegnő

Diana hercegnő (Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

Madonna

Kevés az olyan stílus, amit Madonna pályájának bizonyos szakaszában ne próbált volna ki. A maszkulin holmikat a nyolcvanas évektől kezdve napjainkig beépíti a megjelenésébe, éppen az aktuális korszakához igazítva.

Madonna

Madonna (Fotó: Kevin Mazur/WireImage)

Cate Blanchett

Cate Blanchett azok közé a sztárok közé tartozik, akik nem csupán olyan megtervezett szituációkban stílusosak, mint például egy vörös szőnyeges esemény, de civilben. Különösképp kedveli ugyanakkor a letisztult és kényelmes öltözékeket, ennek jegyében pedig pasis outfiteket is rendszeresen hord. Mindezt pedig olyan karizmatikus módon teszi, ahogyan csak kevesen képesek rá. Ez a fotó a Los Angeles-i reptéren készült róla 2014-ben, egy átlagos, februári napon. 

Cate Blanchett

Cate Blanchett (Fotó: GVK/Bauer-Griffin/GC Images)

Angelina Jolie

Nem először és nem is utoljára fordult elő, hogy Angelina Jolie öltönyben lépett a vörös szőnyegre, azonban az összes ilyen jellegű öltözéke közül az a Saint Laurent-szett maradt a legemlékezetesebb, melyet a 2014-es BAFTA-gálán viselt. Mégpedig vélhetőleg egy apróságnak köszönhetően: igen, a nyakkendő.

Angelina Jolie

Angelina Jolie (Fotó: Dave J Hogan/Getty Images)

Cara Delevingne

Cara Delevingne-től a legkevésbé sem áll távol az androgün megjelenés. A kifutón, divatkampányokban, rendezvényeken, de civilben is gyakran láthatunk rajta férfias összeállításokat. A 2015-ben, Londonban megredezett Women In The World csúcstalálkozóra például így öltözött fel…

Cara Delevingne

Cara Delevingne (Fotó: Neil Mockford/Alex Huckle/GC Images)

Janelle Monáe

Janelle Monáe azzal a kifinomultsággal tette védjegyévé a maszkulin irányzatot, ahogy arra előtte gyakorlatilag csak Marlene Dietrich és Diane Keaton voltak képesek. Ha pedig a stílusnak létezik királynője, akkor kell legyen hercegnője is, ezt a címet pedig jelenleg egyértelműen az amerikai énekes-színésznő birtokolja.

Janelle Monáe

Janelle Monáe (Fotó: Bennett Raglin/BET/Getty Images for BET)

Kristen Stewart

Kristen Stewartot nem véletlenül emlegetik úgy is, mint korunk James Deanjét, vagy egyenesen a tragikusan fiatalon elhunyt színész reinkarnációját. Időbe telt, míg a karrierje kezdetén divatbakit divatbakira halmozó színésznő rátalált a stílusára. Mostanra azonban már nem is kérdés: az ő stílusa a maszkulin. Pont.

Kristen Stewart

Kristen Stewart (Fotó: Kimberly White/Getty Images)

Victoria Beckham

Kezdetben voltak a fekete ceruzaruhák, majd az évek folyamán fokozatosan divatikonná avanzsált Victoria Beckham ruhatárába beépült még néhány további állandó elem. Ilyenek a maszkulin stílusjegyeket hordozó, makulátlan szabású nadrágkosztümök is. 

Victoria Beckham

Victoria Beckham (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Még több stílusos sztár

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top