nlc.hu
Trend

Visszahívta egyik termékét a Nestlé

Visszahívja az egyik termékét a Nestlé, semmiképp se fogyassz belőle!

A termék kadmiumszennyezett.

Visszahívja a Nestlé SINLAC Rizs és szentjánoskenyérmag alapú pép, Bifidusszal, 650 g nevű terméket kadmiumszennyezettség miatt. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel!

Kadmium szenyezett pépet hívtak vissza

SINLAC Rizs és szentjánoskenyérmag alapú pép, Bifidusszal, 650 g (Fotó: NÉbih)

A kadmium környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű, vagy az emberi tevékenység eredménye. Az élelmiszereket tekintve a legnagyobb kadmiumkoncentrációk a tengeri moszatokban, halakban, tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők. Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámia edényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba.

Bár a kadmium vegyületei általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink-, illetve a vashiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezőek. Hosszú távon károsíthatják a vesét és csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak (IARC 1. csoport). A nemdohányzó lakosság kadmium expozíciójának fő forrásai az élelmiszerek. A lakosság védelmében Uniós jogszabály rögzíti számos élelmiszerben maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő és ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is – olvasható a Nébih honlapján.

A forgalomból kivonás és termékvisszahívás, a Nestlé honlapján tájékoztatót tett közzé, egyúttal kérte kereskedelmi partnereit, hogy az üzletekben is tájékoztassák a vásárlókat. Gyártói információ alapján a fenti azonosítókkal ellátott termék vételárát a vásárlás helyszínén blokk nélkül is visszatérítik.

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top