nlc.hu
Trend

Otthoni hajfestés

Az 4 leggyakoribb hiba, amit otthoni hajfestéskor elkövethetsz

Az otthoni hajfestés egyszerűnek tűnhet, azonban van néhány tipikus hiba, amit a megfelelő rutin hiányában könnyen elkövethetsz...

Most készülsz először befesteni a hajad, vagy eddig fodrásznál csináltad, de a vírusveszély miatt épp nem szívesen látogatsz el a szalonba, ezért inkább magad csinálnád meg? Az otthoni hajfestés kétségkívül praktikus és nem elhanyagolható módon olcsóbb is, mintha szakemberrel csináltatnád, azonban van néhány buktatója.

Nem a megfelelő színt választod

A hajfesték dobozán mosolygó modell hajszíne és aközött, amilyen a te hajad árnyalata lesz a festés után, bizony jelentős különbségek lehetnek. A legkevésbé sem mindegy ugyanis, milyen alapszínre kerül a festék. Hiába választasz ki például egy ragyogó világosszőkét, ha a gesztenyebarna hajadra kened, biztosan nem lesz olyan, mint a dobozon, hiszen ahhoz előzőleg le is kellene világosítani a tincseidet. (Ez utóbbival viszont végképp ne kísérletezz otthon!) A legjobb, ha a saját hajszínedhez közelálló, vagy annál maximum egy-két árnyalattal sötétebb vagy világosabb árnyalatot választasz. A boltban ne csak a dobozt nézd meg, de az – optimális esetben – kihelyezett színmintákat is, melyek valamivel közelebb visznek a várható végeredményhez, mint a fotó.

Foltok, cseppek

A festék felviteléhez kétségkívül szükségeltetik némi kézügyesség és rutin. Ha ezekből az egyik vagy mindkettő hiányzik, számíthatsz arra, hogy festés közben bizony óhatatlanul ki fogsz menni a vonalból, összekened a homlokod, a füled és a nyakad, esetleg le is csöpögteted magad vagy a környezeted a festékkel. Épp ezért készülj fel: viselj olyan ruhát, amiért nem kár, vagy húzz hajfestő köpenyt, a festést lehetőleg a fürdőszobában végezd. Tarts készenlétben nedves törlőkendőt, amivel az elkenődött, lecsöppent festéket azonnal letörölheted: ne várj vele a hajfestés végéig, addigra ugyanis foltot hagy. Ha viszont ez mégis megtörténne, vazelinnel vagy olajos alapú lemosókkal tudod megtisztítani a bőrödet, de a drogériákban kaphatók már direkt hajfestékfoltok eltávolítására szolgáló nedves törlők is.

hajfestés

Otthon fested a hajad? (Illusztráció: Getty Images)

Hátul nincs szemed

Elöl és oldalt még viszonylag könnyű dolgod van, hiszen a tükörben látod, hogy hova került már festék és honnan hiányzik még. A haj hátsó részének befestése azonban sokkal neccesebb, hiszen ha nem figyelsz, könnyen kihagyhatsz néhány területet, aminek következtében a végeredmény foltos, egyenetlen lesz. Ennek kiküszöbölésére használhatsz egy plusz tükröt, amiben hátulról is látod magad. Mindemellett megkönnyítheted a dolgod, ha nem egyszerre esel neki a teljes hajkoronádnak, hanem részekre osztod: válaszd el keresztben és hosszában is, az így keletkező négy részből hármat tűzz le és egyszerre csak eggyel (elsőként lehetőleg valamelyik alsóval) dolgozz! A negyedakkora területet sokkal egyszerűbb átlátni és kezelni. 

Túl sokáig hagyod fenn

A javasolt hatóidő nem szórakozásból szerepel a hajfesték használati utasításában. A szalonban a fodrász figyel rá, otthoni hajfestéskor viszont könnyen megcsúszhatsz vele, pláne, ha időközben elkezdesz sorozatot nézni, olvasgatni vagy épp takarítani. Ha pedig túl sokáig marad fent a festék, a szín jó eséllyel sötétebb lesz a tervezettnél. Épp ezért vigyázz arra, hogy pontosan tartsd be a megjelölt hatóidőt. Amibe belefogtál, utána is folytathatod.

Szépülj otthon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top