Trend

Maradjunk? Menjünk? – fodrászat és kozmetikai kezelések pandémia idején

Nincsenek egyszerű helyzetben a fodrászok és kozmetikusok, a pandémia negatív hatásai már az első naptól érintették őket. Hogy látják a jelent, miben bíznak a jövőre nézve? Megkérdeztem őket.

A járvány itthoni, tavaszi kitörésekor sorra zártak be a fodrászatok és kozmetikák, némelyek maguktól, mások kényszerűségből, a villámcsapásra elmaradó vendégkör miatt. A #maradjotthon heteiben a keresztvizet is levették arról, aki bármilyen szépészeti szolgáltatást igénybe vett és emlékezzünk vissza, sokan vagyunk, akik május környékén is még félve indultunk el lenőtt hajunkat rendbe tetetni, körmeinket megcsináltatni vagy épp a sok hete elmaradt kozmetikai kezelést bepótolni.

Most, a kijárási tilalom napjaiban, mikor az esetszámok az egekben (pláne a tavaszi adatokhoz viszonyítva), mégis kevés szó esik arról, menjünk-e fodrászhoz vagy kozmetikushoz. (Jelen állás szerint nyitva tarthatnak, este 7-ig fogadhatnak vendégeket.) Mások vajon mit tesznek? És a szakemberek miként cselekednek, mit éreznek, gondolnak a jelenlegi helyzetről? Erről kérdeztem fodrászokat és kozmetikusokat, kisebb és nagyobb szalonok tulajdonosait, a fővárosból és vidékről egyaránt.

A helyzet nem jó, de lehetne rosszabb is

Abban mindannyian egyetértettek, hogy a járványhelyzet hirtelen és gyökeresen forgatta fel az addigi gyakorlatot, ami bizony a bevételeken is meglátszik. Míg tavasszal néhány helyen volt lehetőség önkormányzati segítséget igénybe venni (jellemzően a bérleti díj adott százalékát kellett csak befizetni), illetve a KATA-s vállalkozóknak a tételes adó fizetésének kötelezettsége alóli pár havi mentesség is jól jött, ezek nyilvánvalóan nem ellensúlyozták a kieső bevételeket. „Teljes bizonytalanság és szorongás van, a bérleti díjat, a különböző fenntartási költségeket ugyanúgy fizetni kell, miközben távolról sincs akkora forgalom. Tavasszal igénybe vettem az önkormányzati segítséget, azonban az akkori engedményeket most kell befizetni és sajnos hiába mehet a munka, nem lett arányosan több belőle” – számol be a mostani helyzetről Katalin, aki egy fővárosi, 13. kerületi kozmetikát üzemeltet egyedül.

„Köröm, frizura, szemöldök – úgy látom, ez a három az, ami a leginkább fontos, amiről sokkal kevésbé mondanak le a nők, utána jön csak az, hogy legyen rendben az arc és a test. Előbbit inkább takargatják sminkkel, a hátfájás pedig nem látszik. Mindez talán felszínes, de sajnos attól még sokaknál így van” – mondja Timi, aki Győrben dolgozik kozmetikusként egy neves szépségszalonban. Vendégei számának visszaesését még a szalon ismertsége is csak kis mértékben tompította. „Sokan rájöttek tavasszal, hogy otthon is lehet szépülni, igaz, nem olyan professzionális szinten, de ha a bizonytalanabb munkahelyeket és a járványt nézzük, sokan megengedőbbek lettek e tekintetben. A törzsvendégeim ugyan stabilan jönnek, 20-30 százalékos lemorzsolódást mostanra már sajnos érzékeltem.”

Fodrászat, kozmetikai kezelések pandémia idején

Fodrász dolgozik a Budapesten rendezett Central European Fashion Weeken (Képünk illusztráció. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Azért a fodrászoknál sincs kolbászból a kerítés, ahogyan Liza, egy győri fodrászat vezetője meséli, „Szerencsés vagyok, mert a vendégköröm átlagos, jól szituált rétegből áll, akik még most is áldoznak a fodrászatra és nem váltottak át például az otthoni hajfestésre. Ahhoz képest, amiket a fodrászcsoportokban olvasok, egy szavam sem lehet. Mégis igaz, hogy jóval kevesebb bevételből kell kigazdálkodni a bérleti díjat, az alapanyaganyag költséget. Utóbbi ráadásul annyit emelkedett, amit nem lehet az árakba beépíteni. Csak a gumikesztyűk ára a többszörösére nőtt, mi pedig egy nap többet is elhasználunk belőle.”

Az anyagi nehézségeket szinte mindenki megjegyezte, mint érthető okot, amiért több vendég is ritkábban megy, vagy egyáltalán nem is kér időpontot. A járvány második hullámában pedig még erre tesz rá egy lapáttal az is, ha valaki karanténba kerül. Mint Barbara, egy budapesti fodrászszalon vezetője elmondta, sajnos napi szintű a lemondások száma a fertőzés miatt, vagy mert kontaktszemélyként karanténba került az illető, esetleg csak megfázott, de inkább nem jön, hisz nem tudni, mit kapott el.

Egészségünk védelme érdekében ezekre az óvintézkedésekre számíthatunk a fodrászatokban, kozmetikákban

Sajnos nem egyszer hallani rossz tapasztalatokról afelől, mennyire nem tartják be a minimálisan elvárható szabályokat a szalonokban. Ahogy kolléganőnk is beszámolt róla, utolsó fodrászlátogatása alkalmával távolról sem volt általános a maszkhasználat, a szalonban pedig indokolatlanul sokan toporogtak, ami a párás, kicsi légtérben több mint kellemetlennek számított. Bár olyan ideális állapot sosem lesz, mikor mindenhol, minden óvintézkedést betartanak, a megkérdezett szakmabeliek szerint 

a tisztességes kozmetikus és fodrász figyel a higiéniára, a fertőtlenítésre járványhelyzeten kívül is, most pedig még inkább.

A következő dolgokra például nyugodtan kérdezzünk rá, ha időpontot akarunk foglalni. Ne aggódjunk azon, mit szólnak, ők is ugyanezen a bolygón élnek, egész biztosan nem fogják rossz néven venni jogos aggódásunkat:

  • kézfertőtlenítő: minden szakember elmondta, hogy rendelkeznek vele. Ha nincs a kézitáskánkban, számíthatunk rá, hogy a szalonban lesz, sőt, kérni is fogják, hogy már belépéskor fertőtlenítsük kezeinket.
  • szájmaszk: a kozmetikusokon, fodrászokon alapjáraton van és nekünk is viselnünk kell a kezelés előtt és után, illetve a kezelés alatt is, ha az nem érinti az arcunkat. 
  • ritkább vendégfogadás: míg korábban mindennapos volt, hogy a fodrászatokban átfedésekkel is vállaltak vendégeket (például a festék hatóideje alatt egy gyors frizuraigazítás lazán belefért), és a kozmetikában sem szólt senki, ha előbb érkeztünk, pár perces csúszás pedig könnyedén adódhatott bármikor, most erről nincs szó. Mind a fodrászok, mind a kozmetikusok kihangsúlyozták, 10-15 perces szünetekkel adnak időpontokat, hogy minimalizálják a konktaktszámot és legyen idő szellőztetni, ráadásul mindenki egyedül érkezhet, kísérő nélkül. 
  • szellőztetés: egyszerű megoldás, de kell és hasznos. Igaz, már hűvös az idő, a vendégek fogadása közötti időt jellemzően kihasználják egy alapos szellőztetésre.
  • légtisztítás, levegő fertőtlenítése: van aki különböző illóolajokkal, más ózongenerátorral igyekszik pluszban is tisztítani a szalonban a levegőt.
  • eszközök fertőtlenítése: a törölközők, köpenyek, berendezések, eszközök máskor is, most is rendszeresen tisztítva vannak, amire most még inkább ügyelnek is.
  • bankkártyás fizetés: sok szalonban van erre is lehetőség.
Fodrászat, kozmetikai kezelések pandémia idején

Képünk illusztráció (Fotó: MTVA/Bizományosi, Oláh Tibor)

Több lábon, optimistán

Mindenhol, mindenkinek bevethető megoldás a jelen helyzetre biztosan nem létezik, Tündéék esete azonban pozitív példaként állhat előttünk. Tünde, egy ceglédi peeling szakember szinte szabadkozva számolt be arról, összességében szerencsésen átvészelték a járványhelyzet első hullámát. „Mivel az új bizonytalan helyzet miatt féltünk, március 16-án azonnal bezártuk a kozmetikát, így azonban egyik napról a másikra kellett kitalálnunk, hogyan tovább. Nagyon gyors reagálást igényelt a helyzet, de az, hogy az általunk használt kozmetikumokat forgalmazzuk is, végül megoldást kínált a bajban. Átálltunk az otthon elvégezhető kezelések támogatására, a vendégeinknek megtanítottuk, miként tudják használni a készítményeket egyénre szabva, kúraszerűen, és ezzel képesek voltunk áthidalni a bevételkieséseket.” Mint elmondta, ez a vonal jelenleg is jól működik, igaz a vendégei java részt a nyár folyamán visszatértek és az ősz elején elkezdett kezeléssorozatokat sem szakították félbe.

A pozitív hozzáállás is sokat segít, lelkileg mindenképp. Ezt nem én, hanem Rita mondja, aki töretlen optimizmussal figyeli az eseményeket 13. kerületi fodrászatából. Persze ő sem volt ezzel mindig így. „Márciusban nagyon féltem, hogy mi fog történni, mostanra azonban átestem a ló másik oldalára ás próbálom pozitívan felfogni a dolgokat, amennyire csak lehet. Ezt ne úgy értsd, hogy nem veszem komolyan a járványhelyzetet, sőt, azonban nem hagyom, hogy minden gondolatomat betöltse, hogy lehúzzon. A vendégek pedig hálásak ezért, örülnek, hogy nálunk maradt hely a vidámságnak, viccelődéseknek. Ez még a borravalón is érződik.” Hozzá hasonlóan Liza is próbálja apró kedvességekkel megszínesíteni a hétköznapokat: „Tippelhetnek például az első hóesés időpontjára, óra perc pontossággal megadva azt. Aki legpontosabban tippel, ajándékba kapja a következő frizuráját és ennek a kis játéknak nagyon örülnek. Látom, hogy kapaszkodnak az ilyen apróságokba az emberek. Remélem, karácsonyi frizura lesz belőle, és nem húsvéti.”

Ezek az aktuális szépségtrendek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.