nlc.hu
Trend

Tíz éve nyomoz az anyja gyilkosa után

Végigkérdezte a rokonait, melyikük ölte meg az édesanyját

Madison még csak 18 éves volt, amikor meggyilkolták az édesanyját. A fiú az elmúlt tíz évét azzal töltötte, hogy megpróbálja megfejteni, ki lehetett a tettes. A nyomozásáról négyrészes, lenyűgöző dokumentumfilm-sorozatot készített Middle Beach-i gyilkosság címmel.

2010. március 3-án Barbara Hamburg reggel autóba ült, és elvitte lányát a gimnáziumba. Ezután visszakocsikázott a házához, de mielőtt bemehetett volna, valaki a ház előtt csúnyán fejbe vágta, agyonszurkálta késsel, majd a holttestét kicsit arrébb húzta, és egy kertből vett raklappal letakarta. A rendőrség nyomozott az ügyben, de senkit sem tartóztattak le, ráadásul akadt egy fontos mozzanat, amit senki nem értett: Barbara Hamburgnak aznap reggel jelenése lett volna a bíróságon a saját válóperes tárgyalásán. Ő a lánya iskolájából mégis hazaautózott, és nem a bíróságra, a holttestén pedig a kabátja alatt még mindig a pizsamáját viselte, mint akinek eszébe se jutott, hogy útnak induljon. Pedig bőven lett volna oka rá, hogy megjelenjen: a férje nagyjából félmillió dollárral tartozott neki, aminek nagy részét az elmaradt gyerektartási pénzek tették ki.

Barbara Hamburg a férjével és a gyerekeivel (fotó: HBO)

Barbara Hamburg a férjével és a gyerekeivel (fotó: HBO)

Tragédiából film

A tragikus történések idején Barbara akkor 18 éves fia, Madison Hamburg nem volt otthon. Amikor megtudta, hogy mi történt, ő is összeomlott, és utána még pár évig maga se tudta, hogyan próbálja feldolgozni a történteket. Miután három évvel később filmes iskolába ment, az egyik tanára biztatására készített interjúkat a rokonaival az édesanyjáról, hogy abból egy dokumentumfilmet vágjon össze. Ekkor kezdett rákapni a nyomozás ízére, és jött rá arra, hogy a munkát a vizsgafilm leadása után is folytatnia kell. Részben azért, mert addigra már kezdett világossá válni számára, hogy a rendőrségtől aligha várhatja a megoldást, részben pedig azért, mert rájött, hogy ezen a munkán keresztül alkalma nyílik megismerni az édesanyja valódi arcát, amit gyerekként még nem ismerhetett. Mert ahogy az első részben találóan megfogalmazza, gyerekként még felnézünk a szüleinkre, sokszor egyfajta hősei ők az életünknek, és aztán felnőttként kezdünk rájuk úgy tekinteni, mint a többi emberre, és ekkor már más fénybe kerülnek mind az értékeik, mind pedig a gyarlóságaik. Neki pedig nem adatott meg, hogy az édesanyját így megismerhesse.

A Beach/Hamburg család

A Middle Beach-i gyilkosság ugyan nyomozós true crime dokumentumfilm-sorozatként is elsőrangú, nem azoknak javaslom elsősorban, akiket az mozgat leginkább, hogy felfedjék a gyilkos kilétét. Bár ilyen téren is kapunk válaszokat, annyit elárulhatok, hogy nincs Poirot nyomozásaira emlékeztető nagyjelenet a végén, ahol rámutatnak a gyilkosra, és pontosan elmagyarázzák, hogy mit tett és miért. Ennél azért nyitottabb a vége, sőt Madison Hamburg még a folytatásra is lát némi esélyt. A Middle Beach-i gyilkosság elsősorban abban remekel, hogy lefessen nekünk egy első ránézésre amerikai mintacsaládnak tűnő famíliát, hogy aztán ahogy egyre közelebb kerülünk hozzájuk, sorra hulljanak ki a sötét titkok a szekrényből súlyos alkoholizmusról, felfogadott bérgyilkosról, nemzetközi pénzmosásról, egy megdöbbentő és illegális piramisjátékról, mentális zavarról és még annyi minden másról, hogy azt már felsorolni is kellemetlen.

A történetük annyira vad, hogy a sorozat nézése közben olyan érzésed van, hogy a Beach/Hamburg család biztosan egy profi forgatókönyvíró-csapat szüleménye, mert ennyi deviancia és ennyi sötét titok nehezen fér meg egyetlen famílián belül. Eközben pedig megkapjuk Barbara Hamburg portréját, egy örökké mosolygó, életvidám nőét, aki esténként addig ivott, míg kiütötte magát, piramisjátékkal, gátlástalanul szerzett sok pénzt, miközben szerető anya volt, és bármikor képes volt támaszt nyújtani azoknak a családtagjainak, akiknek szüksége volt rá. Öröm látni, hogy Madison Hamburg rendezőként egyáltalán nem elfogult, ugyanúgy megmutatja az anyja (sőt, az összes többi családtagja) negatív és pozitív oldalát is, ez pedig rém izgalmassá teszi a sorozatot.

Madison Hamburg és az általa felfogadott magánnyomozó (fotó: HBO)

Madison Hamburg és az általa felfogadott magánnyomozó (fotó: HBO)

„Te ölted meg az anyámat?”

Döbbenetes látni, hogy a kertvárosi gyilkossági ügytől a szálak hogyan vezetnek el rövid idő alatt egy óriási összegeket mozgató nemzetközi pénzmosó hálózatig, majd egy olyan piramisjátékig, amiben Amerika-szerte csak nők vettek részt, és puccos vacsorákon ajándékozták meg egymást masszív összegekkel, hogy ajándék címen játsszák ki az adóhatóságot. Ahogy Madison Hamburg felfejti a szálakat, úgy derül ki gyorsan, hogy az édesanyját nemcsak az apjának volt oka megölni a nagy tartozása miatt, hanem számos családtagjának lett volna oka elkövetni a gyilkosságot. Hamburg az interjúiban nem szívbajos, és egy-egy ponton mindig szemtől szemben megkérdezi, hogy „Te ölted meg az anyámat?”, legyen az interjúalany az apja, a húga vagy a nagynénje. A Middle Beach-i gyilkosság kiválóan mutatja be, milyen sebeket hagy egy család életében egy ilyen megoldatlan haláleset, és milyen nehéz lehet Barbara Hamburg fiának lenni, aki próbálja tovább szeretni a családját, miközben nem tudhatja biztosan, melyikük lehetett az elkövető.

A Middle Beach-i gyilkosság epizódjai az HBO GO-n láthatók.

További izgalmas dokumentumfilmekről olvasnál?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top