nlc.hu
Trend

A világ legfiatalabb sakkmesterei

Egyre több az olyan sakk-csodagyerek, mint amilyen a Vezércsel elképzelt főszereplője volt

Egy ukrán fiú tartja a világrekordot, ő 12 évesen lett sakknagymester, Polgár Judit is a legfiatalabb sakkmesterek listáján szerepel, most pedig egy kilencéves Nigériából menekült fiú tartja lázban a sportág szereplőit. Csodagyerekek, akikről simán készülhetne a Vezércselhez hasonló film. És van, akiről készül is.

Itthon is sikerlistás lett a Vezércsel című netflixes sorozat, amely egy fiktív személyről, Anya Taylor-Joyról szól, aki sorra veri el a nála jóval idősebb sakkbajnokokat. (A sorozat Walter Stone Tevis amerikai író könyve alapján készült.) A tizenéves lány ráadásul az ötvenes-hatvanas években, a „tökéletes feleségek” idejében próbál meg érvényesülni. Nem kevés sikerrel.

Ugyan a karakter kitalált, a sorozat sok esetben mégis reprezentatív képet nyújt a sakk világáról, és ezzel minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit is egyetért. Részben. Szerinte ugyanis az nem életszerű, hogy a filmben a főszereplő antidepresszáns gyógyszereket szed és durván iszik, és a valóságtól elrugaszkodottnak tartja azt is, hogy a férfiak vállveregetve gratuláltak a lány sikereinek. Ő az egyetlen női sakkozó, aki bekerült a legjobb tíz játékos közé az abszolút világranglistán, ezért van bőven rálátása erre, a férfiak uralta sportág világára, épp ezért érdemes meghallani a kritikáját. A sakkmester az mesélte több interjújában is, hogy felnőtt férfiak nem feltétlenül a megfelelően reagáltak arra, hogy egy 10-12 éves lófarkas kislány legyőzte őket. A világhírű játékos, Garri Kaszparov például többször is megsértette az akkor nagyon fiatal Polgár Juditot. Első körben 1989-ben, amikor nemes egyszerűséggel cirkuszi bábnak nevezte a lányt, hozzátéve, hogy 

„jobb lenne, ha a nők inkább a gyermekvállalással foglalkoznának”.

Egyre több az olyan sakk-csodagyerek, mint amilyen a Vezércsel elképzelt főszereplője volt

A 17 éves sakk nagymester Polgár Judit és az orosz bajnok Boris Spassky játszmája 1993-ban (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Jóval később, 2002-ben sem fogta vissza magát, amikor a huszonnégy esztendős Polgár Judit legyőzte őt, ráadásul hazai pályán. Polgár azt mesélte a CNN-nek, hogy a férfi felpattant a játék végén, és kirohant a teremből, majd párszor beleverte a fejét a lift ajtajába. Veresége után Kaszparov aztán finomított: „A Polgár-lányok megmutatták, hogy a nők alkalmasságának nincsenek eredendő korlátai. Ezt a férfi játékosoknak nem volt könnyű elfogadni addig, amíg ez a lófarkas kislány porrá nem alázta őket” – magyarázta.

Kaszparov a filmmel kapcsolatban is nyilatkozott, állítása szerint a karrierje csúcsán sem kellett soha annyi interjút adnia, mint az elmúlt hetekben. A széria ugyanis nem várt nézettséget produkált szerte a világon, és mindemellett újra szexivé tette a sakkozást. Az Egyesült Államokban a termék egyes forgalmazói arról számoltak be, hogy bizonyos helyeken akár több mint tízszeresére nőtt a kereslet a sakktáblák iránt. 

A főszereplőhöz hasonló sakk-csodagyerekek mindig is voltak

Erről tanúskodik a csodagyerekekből álló nagymesterek listája. 

Ők azok a fiatalok, akik tapasztalt felnőtt játékosokat, sőt mestereket is képesek legyőzni sakkban.

Már az 1800-as évekből tudunk mondani olyan gyerekeket, akik elverték a felnőtt ellenfeleiket. Ilyen volt például a legendás Paul Morphy és José Raúl Capablanca, akik már 12 éves korukban játszmákat nyertek. De sakk-csodagyerek volt Samuel Reshevsky is, aki hatéves korában szimultánokat adott. (Ez egy olyan sakkverseny, amelynek során egy játékos több ellenféllel szemben játszik különböző asztaloknál, és minden lépés után a soron következő ellenfélnél folytatja a játékot, egészen addig, amíg mindegyik játszma véget nem ér – a szerk.)
Ők később mindannyian sikeres sakkozók lettek felnőtt korukra, ami nem feltétlen jellemző minden csodagyerekre, előfordul, hogy a gyerekként kiemelkedően tehetségesek nem fejlődnek tovább, vagy egész egyszerűen más kezdi el foglalkoztatni őket.

Egyre több az olyan sakk-csodagyerek, mint amilyen a Vezércsel elképzelt főszereplője volt

Samuel Reshevsky hat évesen (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS)

A szakemberek szerint manapság egyre nő a sakk-csodagyerekek száma, ami szerintük a technológiai fejlődésével függ össze, hiszen a számítógépek és az okostelefonok segítségével könnyebbé és gyorsabbá vált a tanulás. Emellett globális szinten csökkentek az utazási költségek és az internet is számos lehetőséget nyújt a gyakorlásra, és arra is, hogy a gyerekek utazás nélkül tudjanak külföldi ellenfelekkel játszani.

A Wikipédia szerint a csodagyerekek egyik mércéje lehet, hogy milyen fiatalon lettek sakkmesterek, utóbbi pedig kiváltságos cím, hiszen a világ 800 millió sakkozójából, mindössze 1500-an tudhatják a magukénak. A legfiatalabb sakkmesterek listáján, a nemzetközi összesítésben két magyar fiatalt is jegyeznek: Polgár Juditot és Lékó Pétert, ők 14 és 15 évesen lettek nagymesterek.

Egyre több az olyan sakk-csodagyerek, mint amilyen a Vezércsel elképzelt főszereplője volt

Sergey Karjakin 14 évesen (Fotó: ROLF VENNENBERND / DPA)

A rekordot pedig a most 30 éves Sergey Karjakin, az ukrán csodagyerek tartja, 2002 óta. Karjakin az egyetlen, aki a nagymesteri címet már 12 évesen és hét hónaposan megszerezte. Ötéves korában tanult meg sakkozni, majd tagja lett a Donyeck megyei Alexander Momot sakk-klubnak, amely híres volt sikeres tanítványairól. Szergej Karjakinből is az lett, pontosabban a világ egyik sakk-kulcsfigurájává nőtte ki magát.

A hatalmas Oroszországhoz hasonlóan Indiából is egyre több sakk csodagyerek kerül fel a nagymesterek listájára. Indiának  Viswanathan Anand hozta el a nagy áttörést ezen a téren 1988-ban, amikor 18 évesen teljesítette a bravúrt. A világcsúcstartó Sergey Karkjakin után is egy indiai fiút találunk a listán, ő Dommaraju Gukesh, aki tavaly márciusában, 12 éves és 7 hónapos korában lett nagymester. Gukesh a sakktörténelem második legfiatalabb nagymestere, mindössze 17 nappal maradt el az első hely birtokosától. A most 16 éves fiú 7 évesen kezdett el sakkozni, első nagy győzelme pedig egy iskolai sakkbajnoksággal kezdődött, még 2015-ben.

Egyre több az olyan sakk-csodagyerek, mint amilyen a Vezércsel elképzelt főszereplője volt

Gukesh D. (Fotó: The Times of India/R Ramesh Shankar)

Lányokat viszont alig találunk a listán

Pontosabban két női nevet: Polgár Juditét és Hou Yifant-ét. Utóbbi a legfiatalabb női játékos, aki valaha is kvalifikálta magát a nagymester címre, és a legfiatalabb, aki megnyerte a női sakk világbajnokságot. Hou Polgár Judithoz hasonlóan a világ 100 legjobb játékosa közé tartozik, és széles körben a legjobb aktív női sakkozóként tartják számon. A csodagyerek hároméves korában kapott egy sakk készletet apjától, és néhány hét múlva a szüleit már simán legyőzte. Ötévesen saját sakkmentora volt, 2003-ban megnyerte az U10 ifjúsági sakkvilágbajnokságot a lányok között. 2004-ben a fiúk között indult és a 3. helyezést érte el, 10 éves korában pedig bekerült a Kínai Nemzeti Sakkcentrumba, ahol a fiatal tehetségeket neves nagymesterek oktatják. 2007-ben nyerte meg először Kína bajnokságát, 2009-ben harmadik lett Ázsia kontinensbajnokságán.

Ahogy a számok is mutatják, a sakk a mai napig férfiak dominálta terület. Ennek oka viszont nem a nők „princípiumában”, vagy a nők „kisebb agyában” keresendő, hanem leginkább abban, hogy egyszerűen más a társadalmi hozzáállás a lányokhoz és fiúkhoz. A lányok esetében ugyanis a szűkebb és tágabb környezet már gyakran a gyermekkortól kezdve máshova pozicionálja a siker mércéjét, mint a fiúk esetében. Polgár Judit több interjújában is úgy fogalmazott, hogy ő akkor lenne elégedett, ha az edzők egy tehetséges gyereket látva nem tennének különbséget lány és fiú között, és nem azt mondanák a lánynak, hogy te akár női világbajnok is lehetsz, míg a fiúnak, hogy te akár még világbajnok is lehetsz. Mert ahogy azt a világ legjobb női sakkozója is mondja,

ezek a korai behatások erősen befolyásolják, hogy egy gyerek hogyan tekint magára a későbbiekben, mire tartja magát képesnek.

Egyre több az olyan sakk-csodagyerek, mint amilyen a Vezércsel elképzelt főszereplője volt

Hou Yifan (Fotó: Xinhua/Wang Yuguo)

Nem ritka, hogy nagy szegénységből jönnek a legtehetségesebbek

A sport és az zene sokszor az egyetlen kitörés a hátrányos helyzetű gyerekek számára. Biztos te is tudnál mondani olyan sportolót vagy zenészt, akik nehéz körülményeik ellenére váltak a világ legjobbjaivá. Ez előfordul a sakk világában is, bár az is kétségtelen, hogy a módosabb gyerekeknek nagyobb esélyük van bekerülni a sportágba, hiszen a klubok díjai igen borsosak.

Ám ha valaki olyan tehetséges, mint Tanitoluwa Adewumi, akkor az anyagi háttér nem számít.

A most kilencéves kisfiúnak viszontagságos a múltja: családjával 2017-ben hagyták hátra a nigériai otthonukat, mivel keresztényként a Boko Haram nevű terrorszervezet számukra is halálos fenyegetést jelentett. Különösen azután, hogy az édesapjuk, Kayode Adewumi, megtagadta a katonák parancsát, akik a Nem a nyugati oktatásra! és az Ölj meg minden keresztényt! című plakátokat szerették volna a nyomdász férfival kinyomtatni. Tani édesapja azonban azt hazudta, hogy a nyomdagépe tönkrement. A katonák pillanatnyilag elhitték a meséjét, de pár nappal később rátörtek, bizonyítékokat keresve, maguk között pedig arról beszéltek, hogy megölik. Tani édesapja ekkor arabul kezdett el imádkozni, így vezetve félre Boko Haram harcosait, hogy ő is hithű muszlim. Végül elengedték, mondván, hogy másnap visszajönnek, de addigra a család vidékre menekült. Ám a katonák ott is keresték őket, ezért végül az édesapa úgy döntött, az a legbiztonságosabb, ha elhagyják az országot: repülőjegyet vettek, és a dallasi rokonaikhoz utaztak. Itt azonban csak pár hetet tudtak maradni, a következő állomásuk New York volt, ahol egy hajléktalanszállón tudták meghúzni magukat.

Végül Manhattanben kaptak egy menekülteknek fenntartott lakást.

Egyre több az olyan sakk-csodagyerek, mint amilyen a Vezércsel elképzelt főszereplője volt

Tanitoluwa Adewumi a 2019-es Tribeca Film Fesztiválon (Fotó: Dia Dipasupil/Getty Images for Tribeca Film Festival/AFP)

Tani itt kezdett el általános iskolába járni, és itt ismerkedett meg a sakkal is, amibe szabályosan beleszeretett. „Olyan volt, mintha egy bimbó kibontakozását nézném végig” – utalt az edzője, Shawn Martinez a fiú gyors fejlődésére. Az edző látva Tani tehetségét, meghívta a sakk-klubjába, azonban a fiú családjának nem volt pénze a tagsági díjra. Martinez végül a klubigazgatóhoz fordult, akivel megbeszélték, hogy tehetséggondozás címén elengedik a kisfiúnak a díjat. A következő hetekben Tani 100 évvel ezelőtti meccseket kezdett el tanulmányozni, órákat töltött különböző lépéskombinációk memorizálásával, például Morphy – aki Martinez egyik kedvenc sakkozója volt az 1850-es évekből – egész játékát megjegyezte. Szombatonként a helyi versenyeken vett részt, vasárnaponként pedig azért könyörgött édesanyjának, hogy engedje ki korán a templomból, hogy további tornákon mérkőzhessen meg az ellenfeleivel. Alig egyévnyi gyakorlás után, 2019-ben a New York állambeli Saratoga Springsben rendezett iskolai bajnokság egyik korcsoportját öt győzelemmel és egy döntetlennel megnyerte. 

Tani tehetségének gyorsan híre ment és a fentebb említett Garri Kaszparov, aki anno Polgár Juditra azt találta mondani, hogy cirkuszi báb, nyilvánosan is méltatta Tani eredményeit, Bill Clinton pedig meghívta őt az irodájába. Története a kiadókat és a filmeseket is lázba hozta, önéletrajza (My Name Is Tani) ez év áprilisában jelent meg, a megfilmesítés jogait pedig Paramount Pictures szerezte meg.

A nehéz sorsú családnak adománygyűjtést is rendeztek: a  GoFundMe közösségi oldal célja az volt, hogy 50 ezer dollárt gyűjt a családnak, de a tíz nap alatt ennek a többszöröse: 254 ezer dollár jött össze. A család az adomány egytizedét az egyháznak adományozta, a fennmaradó összeget pedig a Tanitoluwa Adewumi Alapítványba helyezte, hogy segítséget kapjanak más, hasonló körülmények között élő gyerekek is. Taninak pedig nagy tervei vannak, ő szeretne lenni a világ legfiatalabb nagymestere, és amennyiben ez valóra válik, akkor ő lesz egyben a negyedik fekete nagymester a világon.

A sakkban nem számít, hogy fekete vagy fehér; ha jól támadsz és védekezel, akkor egyenlő esélyed van a győzelemre – és ez olyan szép benne!

 

– mondta a kisfiú az ESPN riporterének.

Forrás: Wikipédia, Times of India, ESPN,   Mind Mentor,

Fiatalok és tehetségesek

A számítógépről tanult meg angolul a mosonmagyaróvári fiú

Csodagyerek: a kis Lizi alig éri fel a pingpongasztalt, de máris ő a magyar asztalitenisz új reménysége

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top