nlc.hu
Trend

Aukció: Mona Lisa védőüveg nélkül

Majdnem 30 millió forintot fizetett azért, hogy megnézhesse a Mona Lisát

Jótékonysági aukció volt, amin többek között arra lehetett licitálni, hogy védőüveg nélkül lehessen megnézni Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festményét.

Egy lelkes művészetrajongónak 80 ezer eurót (28,4 millió forint) ért meg, hogy a védőüveg nélkül láthatja a világ leghíresebb festményét, Leonardo da Vinci Mona Lisa című képét a párizsi Louvre-ban. A kivételes lehetőségre egy árverésen lehetett licitálni, és a Christie’s és a Drouot által lebonyolított kéthetes aukció összesen 2,365 millió euró (840 millió forint) bevételt hozott, írja az MTI.

A szervezők azzal számoltak, hogy 10 és 30 ezer euró körül lesz a legmagasabb licit a különleges randevúra, de a végső ajánlat ugye ennek a többszöröse volt. A legtöbb pénzt azonban nem Mona Lisa hozta, hanem Pierre Soulages kortárs francia festő egyik képe, az 1962-ből származó festmény 1,4 millió euróért kelt el, a becsült legmagasabb árnál 200 ezer euróval többért. A Vacheron Constantin svájci manufaktúra egy különleges órájáért pedig  280 ezer eurót fizettek.

Az árverés bevételéből a Louvre oktatási projektjeit finanszírozzák, valamint egy 1150 négyzetméteres művészeti stúdió létrehozását, amelyet szintén oktatási célokra szánnak.

Látogatók szelfit készítenek Leonardo da Vinci Mona Lisa címû festményével a párizsi Louvre múzeumban

Látogatók szelfit készítenek Leonardo da Vinci Mona Lisa című festményével a párizsi Louvre múzeumban 2020. július 6-án (Fotó:
MTI / EPA / Christophe Petit Tesson)

Mona Lisa titkai:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top