nlc.hu
Trend

Jött sok új kínai vakcina, mégis lassul az oltás

Gulyás Gergely: nem húsvétra, csak nyárra oltanak be mindenkit, aki regisztrált a védőoltásra

Bár korábban még arról beszélt a miniszterelnök, hogy húsvétra beoltanak az első adaggal mindenkit, aki regisztrált, ma Gulyás Gergely már azt mondta, ez a pillanat csak nyár elején jöhet el.

Már 1,1 millió felett van Magyarországon azok száma, akik a koronavírus-vakcinából az első adagot megkapták, és 300 ezren vannak olyanok, akik már túl vannak a második védőoltáson is. Ezzel átoltottság terén a második helyen vagyunk Európában – mondta el a Kormányinfón Gulyás Gergely, és még azt is hozzátette, hogy újabb 450 ezer adag kínai vakcina érkezett, és ezzel már nagyjából egymillió adag oltóanyag érkezett az ázsiai országból – írja a 444.

Gulyás Gergely beszédet mond (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Gulyás Gergely beszédet mond (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Rossz híreket is kaptunk: a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint húsvétig megtörténhet az idősek beoltása. Hogy ez miért rossz hír? Mert korábban még arról volt szó, hogy húsvétig minden regisztráltat beoltanak. Gulyás arra is kitért, hogy több százezer idős ember még nem regisztrált: őket hamarosan Müller Cecília levélben fogja megkeresni, hogy rábeszélje őket az oltásra. A kormány arról is döntött, hogy 24 órán belül nyilvánosságra hozza a kínai és orosz vakcinákra kötött szerződéseket. Az EU által jóváhagyott vakcinák kapcsán ezt nem tehetik meg, de kezdeményezni fogják az Európai Bizottságnál, hogy oldják fel a tiltást. Az orosz vakcina darabját 17, míg a kínai vakcina darabját 31 euró 50 centért vásároljuk, így egy ember beoltása orosz vakcinával 34 euróba, kínai vakcinával pedig 63 euróba kerül a költségvetésnek.

Az egészségügyi jogviszonnyal kapcsolatos szerződésekkel kapcsolatban Gulyás elmondta, 727 olyan orvos volt, aki nem írta alá a szerződést, de új belépőből is van 420, azaz az egész országban háromszázzal csökkent az orvosi létszám. Az országos korlátozások jövőjéről pedig a jövő heti kormányülésen fognak dönteni.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top