nlc.hu
Trend

A kaktuszból készülő vegánbőrt alig lehet megkülönböztetni a valóditól

Kaktuszból készül a fenntartható vegánbőr

Fenntartható és szinte tökéletesen hozza a valódi bőr illúzióját.

Sokan szeretik a különféle bőrcuccokat, legyen szó kabátról, táskáról vagy épp cipőről, azonban ezeknek megvan az a közös negatív tulajdonsága, hogy a készítésükhöz halott állatok kültakarójára van szükség. Mondanunk sem kell, hogy ez napjainkban, amikor a vegánság épp aranykorát éli, nem kifejezetten divatos nézet, nem csoda, hogy az elmúlt évek egyik slágerterméke és kifejezése a vegánbőr lett. Az nlc-n is írtunk már például az almahéjból készült, bőrhatású kanapéhuzatról, de kapcsolódó cikkünket is érdemes elolvasni, amelyből kiderül, hogyan lehet valódi bőrt létrehozni, állatok leölése nélkül.

Kaktuszból készül az állatbarát "bőr"

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A vegánbőr-ipar azonban feltehetően továbbra is dinamikusan növekvő ágazat lesz, különösen, hogy nemrég egy új szereplő jelent meg a piacon. Az mexikói Desserto nevű vállalkozás ugyanis kaktuszokból készíti az eredeti bőrhöz megszólalásig hasonló vegánbőr termékeit. A cégnek érdekes a háttere, egy, korábban az autóiparban dolgozó és egy a divat világából érkező szakember fogott össze, miután látták, hogy a két iparág milyen mértékű környezeti terhelést ró a világra. Ígéretük szerint a Desserto vegánbőrei fenntartható módon készülnek, vegyszerek, mérgező adalékanyagok, és ami a legfontosabb, állatokkal szembeni kegyetlenkedés nélkül.

A kaktuszbőrnek megvan az összes olyan tulajdonsága, amely lehetővé teszi, hogy akár ruhákról, akár bútorokról, vagy épp autóülésekről van szó, képes kiváltani a valódi bőr felhasználását, ráadásul, biológiailag részben le is tud bomlani, ami jó hír a jövőre nézve. A kaktuszbőr alkalmazása jelentősen csökkentheti a vízfelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást, amely a szarvasmarhák – az ipari bőr első számú forrása – tenyésztésével jár. A Desserto szerint a kaktuszbőr termékeik akár tíz évet is kibírnak, a rugalmas, lélegző anyag pedig nem koszolódik, foltosodik.

A cég egy óriási mexikói farmon termeszti az alapanyagként felhasznált növényeket, amelyek betakarítását is teljesen fenntartható módon végzik: nem tarolják le a teljes állományt, hanem csupán 6-8 havonta metszik le a már feldolgozásra alkalmas leveleket. A szárazságot jól tűrő kaktuszoknak ráadásul nincs szüksége külön öntözésre sem, jól elvannak az esővízzel és a talajból felszippantott ásványi anyagokkal.

A levágott leveleket három napig szárítják a napon, majd nem mérgező segédanyagokkal kezelik, hogy elnyerje jellegzetes textúráját és a kívánt színeket. A kaktuszok termesztéséhez ráadásul növényvédő, rovarirtó szereket sem használnak, így az alapanyag teljesen organikusnak tekinthető. A feldolgozás után fennmaradó növényi részeket az élelmiszeripar dolgozza fel.

Még több fenntartható megoldás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top