nlc.hu
Trend

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Megöregedni nagyszerű dolog, avagy Maye Musk legfontosabb életbölcsességei

Elmúlt 70 éves, de úgy érzi, most ért fel a csúcsra, ő Elon Musk édesanyja, Maye Musk, aki egy könyvben foglalta össze életbölcsességeit. Ugyan nem volt ínyére, de sötétebb korszakairól is szó van most már magyarul is elérhető könyvében. A különleges, mélységekkel és magaslatokkal teli életút olykor közhelyeket szült, és az írott szöveg mögül néha hiányzik, hogy lássuk Maye Musk kisugárzását, de így is lesznek mondatok, amik megfoghatnak. Bónusz: bemutatjuk a többi szuperanyut, aki a techvilág legsikeresebb vállalkozóit nevelték fel.

„Ha te is úgy gondolod, hogy javíthatsz vele a helyzeten, érdemes belevágnod. Ám ha belevágsz, legyen rá jó okod: jobb lehetőségeket keresel, ki szeretnél szabadulni egy elviselhetetlen helyzetből, vagy egyszerűen csak próbára akarod tenni önmagad. Ki tudja, talán ez lesz életed legjobb döntése” – ezt tanácsolja könyve egyik fejezetének végén Maye Musk, az egykoron az igazi Vasemberként emlegetett Elon Musk édesanyja, akit a világ már nemcsak úgy ismer, mint a nő, akinek gyermekéből a világ egyik leggazdagabb (és egyik legellentmondásosabb) embere lett, Maye Musk most már saját jogán is híres.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2019-ben megjelent saját könyve, ami most már magyarul is elérhető Egy nőnek legyenek tervei – Kaland, szépség, siker – kortalanul címen, és ami átmenet az életrajzi és az életvezetési tippeket felsoroló könyv között. Nem ez Maye Musk első könyve persze, még az 1990-es évek közepén írt egy könyvet Feel Fantastic címmel, amiben dietetikusként szerzett tapasztalatait foglalta össze, és aminek borítója Kanadában több mint egymillió gabonapelyhes dobozra került fel. És ahogyan első, második könyve sem teljesen saját ötlet volt.

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk első könyvének bemutatóján Kínában (Fotó: Zhijian Liu/Getty Images)

„Világszerte rengeteg interjút adtam, rengeteg eseményen vettem részt, és mindig azt a visszajelzést kaptam, hogy szavaimmal elhintem a bölcsesség gyöngyszemeit. Ennek, illetve azon hozzászólásoknak köszönhetően, amiket fiataloktól kaptam a közösségi oldalakon, szembesültem azzal, hogy amiken az éveken keresztül átmentem, azzal talán tudok segíteni azoknak, akik hasonló dolgokat éltek meg” – nyilatkozta az Allure magazinnak. Sajtósa, aki szintén felfedezte az ebben rejlő lehetőséget, gyorsan szervezett egy találkozott egy irodalmi ügynökkel. „Egy hét alatt hat kiadóval volt találkozónk, és két napon belül kaptunk egy ajánlatot, amit nem tudtunk visszautasítani.” Az igazsághoz hozzátartozik, a könyvet nem maga Musk írta, a kiadó kérésére elmesélte élettörténetét a kezdetektől a napjainkig, ők pedig ezt szerkesztették könyvé.

Nem titok, hogy Maye Musk élete egyrészt nagyon kalandos volt, másrészt voltak benne nagyon sötét periódusok, volt férjével, gyermekeinek apjával bántalmazó kapcsolatban élt. Musk állítása szerint néhány komorabb részletet igyekezett is kiszedetni a szövegből. „Nem vagyok egy negatív ember, nem szeretem a negatív helyzeteket, ez nem az én stílusom Nem akarom, hogy az emberek sajnáljanak, hogy azt gondolják, rossz életem volt” – mesélt arról, miért voltak ellenvetései. Érveit szerkesztője nem fogadta el, ő pedig ugyan nem érezte magát komfortosan, de beleegyezett abba, hogy ezek a részek is maradjanak a könyvben, mert belátta, így könnyebben tudnak majd kapcsolódni hozzá az olvasók, könnyebben tud majd segíteni rajtuk.

Életének az a szakasza, amiről a legnehezebb volt beszélnie, az a házassága, illetve a válást követő jogi csatározás volt, a kedvenc részei saját bevallása szerint azok, amelyek a táplálkozásról és az egészségről szólnak. „Természetesen ez sajnos nem bír olyan marketingértékkel, mint a szomorúság.” Hozzátette, az emberek emellett nagyon szeretik a történeteket arról, milyen kalandjaik voltak családjával a Kalahári-sivatagban, ami érthető, keveseknek adatik meg, hogy szüleikkel egy elveszett város után kutassanak Délnyugat-Afrikában. „Jól szórakoznak azon is, hogy a nem vagyok valami szerencsés a randevúzás terén. Valahányszor más modellekkel dolgozok, a táplálkozás mellett mindig a randevúkról kérdeznek.”

Maye Musk ugyanis 72 évesen is modellkedik. Mindössze tizenöt éves volt, amikor először végig sétált a kifutón, és ugyan többen figyelmeztettek, hogy még jó, ha három éve van a szakmában, az élete más fordulatot vett, az igazi siker évtizedekkel később jött, 2010-ben meztelenül pózolt a Time magazin egészséggel foglalkozó különkiadásában címlapján, hatvankilenc évesen a CoverGirl modellje lett, közben szerepelt számos magazinban és reklámkampányban, illetve leszerződtette a világ legnagyobb modellügynökség, az IMG.  Nem véletlen, hogy a könyv első szakasza a szépséghez, divathoz való viszonyáról szól.

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk a Sally LaPointe divatbemutatón, a 2020-as New York-i divathéten (Fotó: Cindy Ord / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

A nagyjából időrendbe fűzött anekdoták után minden fejezet végén található több fontos életbölcsesség, olyanok, amelyek talán már bennünk is megfogalmazódtak, például nézzük a dolgok humoros oldalát, és nevessünk. Egyszerű, nem? Tény, hogy a könyv az általa nem annyira kedvelt sötétebb történetek ellenére hihetetlenül könnyed olvasmány, könnyű átszaladni a kicsivel több 200 oldalon, ami a szépség, kaland, család, siker és egészség témák köré rendeztek a szerkesztők.

Az Egy nőnek legyenek tervei mentes az áltudományos, álfilozofikus fordulataktól, és Maye Musk nem tagadja meg önmagát, az egészségről szóló részben megragadja a lehetőséget, hogy ismét kritizálja egy kicsit a divatdiétákat, amiknek – és ebből soha nem csinált titkot – ő nem annyira a híve, például kitér azokra, akik úgy folytatnak gluténmentes diétát, hogy az valójában számukra az egészségügyileg nem indokolt, de a most annyira népszerű ketogén étrenddel sokszor együtt említett Atkins-diéta is megkapja a magáét.

Persze számolni kell azzal, hogy közhelyekben nem lesz hiány, ez nyilván a műfaj sajátja, bár ehhez az is hozzátartozik, hogy azért tudnak egyes dolgok közhellyé válni, mert van bennük igazság, ha nem is feltétlenül univerzális igazság. És biztos lesznek majd pontok, ahol felszalad a szemöldökünk, mert egyrészt közhelyekből is megárt a sok, másrészt saját kulturális, társadalmi és egyéni szűrőnktől, élethelyzetünktől is függ, hogy mit érzünk majd belőle hasznosnak, és mi az, amiről úgy gondoljuk, hogy az már mondjuk a toxikus pozitivitás határát súrolja vagy amivel más okból nem tudunk azonosulni.

Nem elfeledkezve arról, hogy nem vagyunk egyformák, mint minden sokat látott embernél, Maye Musk mondanivalója is sokak számára lehet érdekes. És ha valaki, ő valóban sokat látott a világból, ilyen szempontból igenis értékesek lehetnek meglátásai; mindössze kétévesek voltak ikertestérével, amikor Kanadából családjuk Dél-Afrikába költözött. Majd a nyolcvanas évek végén ismét Kanada lett az otthona, itt igyekezett újraépíteni modellkarrierjét és dietetikusi praxisát. Maye Musk útja, követve gyermekeit, ezután az Egyesült Államokba vezetett, most Los Angelesben él. Egyetlen újrakezdés sem volt számára könnyű, sok akadályt kellett leküzdenie, de három sikeres gyereket nevelt fel, Elon Muskot senkinek nem kell bemutatni, Kimbal Musk a gasztronómiában találta meg a számítását, Tosca Musk pedig a filmiparban tevékenykedik.

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Tosca Musk és Maye Musk a 2019-es Golden Globe afterpartyján (Fotó: Matt Winkelmeyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

A könyvet olvasva azzal talán mindenki egyetért majd, neki a siker tényleg nem pottyant minden az ölébe, keményen megdolgozott érte, Maye Musk többek között ír arról, hogyan kellett újra építeni a klientúráját, akárhányszor új országba vagy éppen városba költözött, vagy hogyan szerzett magának modellmunkát, amikor az akkori ügynöksége éppen nem akarta nagyon kiajánlani. Az sem csalódik majd, aki szeretné megtudni, milyen volt Elon Musk kisbabaként, hogyan jött a világra, milyen volt pár hónaposan (Spoiler: nehéz szülés volt és a kis Elon igazi haspók volt). A sorok közül pedig kisüt, hogy a bölcsesség neki is a korral jött, és igazából most, 72 évesen van elemében, és ahogyan írja, ha csak egy dolgot viszünk magunkkal útravalónak, akkor legyen az, hogy nem szabad félni az öregedéstől.

Megöregedni nem egyszerű dolog, Az évek múlásával bölcsebbek leszünk, magabiztosak is – ez például kellemes meglepetés volt az életemben.

Persze rengeteg olyan tanulság van, amit ő is a szüleitől tanult, az egyik valóban nagyon jól hasznosítható tanács is édesanyjától származik.

Ha boldogtalanabb vagy, amikor veled van, mint amikor egyedül vagy, akkor szállj ki abból a kapcsolatból. Ha boldogabb vagy, amikor veled van, mint amikor nincs, maradj meg benne.

És miközben bőven fordulnak elő olyan kissé sokat ismételt bölcsességek, amik már régóta velünk vannak, például, hogy  fel kell készülni arra, hogy nem fog minden a tervek szerint fog menni (lásd amikor az országok közötti ingázva elvész az összes ruhád és papírod), és hogy hagyni kell, hogy néha mások segítsenek rajtunk, és emellett képvisel olyan dolgokat is, amik talán még egy kicsit mindig tabutémának számítanak, például, hogy nemcsak fizikailag lehet bántalmazni az embereket, sok kapcsolatot a lelki/verbális abúzus mérgez meg, ahogyan az is, hogy egyedül is lehetünk boldogok, és igen, az élet nem ér véget fiatalon, nem szabad magunkat idő előtt temetni. 

Who’s your mommy?

Abban, hogy kiből milyen felnőtt lesz, a szüleinek meghatározó szerepe van, noha persze nemcsak rajtuk múlik, mit tartogat gyermekeik jövője. A techipar leggazdagabb vagy legismertebb szereplői sem kivételek ez alól, és ahogyan a sztároknál is, gyermekkoruk szinte nyitott könyv a világ előtt, ha pedig szüleiket sikerült mikrofonvégre kapni, akkor természetesen mindig felmerül a kérdés, vajon szerintük minek köszönheti fiuk vagy lányuk azt, hogy ilyen befolyásos/sikeres/gazdag/innovatív ember lett belőle. 

Hogy általános recept van-e, nehéz megmondani, mindenkinek egy kicsit másként telt a gyermekkora: Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója, a világ egyik leggazdagabb embere 1964-ben született, édesanyja, Jacklyn ekkor mindössze 17 éves volt. Ugyan a középiskola, ahova járt, először nem akarta engedni a fiatal anyukának, hogy befejezze a tanulmányait, ő kitartóan küzdött azért, hogy igenis járhasson iskolába, és végül sikerült leérettségiznie, bár az illetékesek nem nagyon könnyítették meg a dolgát. Sajnos a házasság Jeff Bezos édesapjával, Ted Jorgensennel nem tartott sokáig, fiuk mindössze 17 hónapos volt, amikor elváltak. Jacklyn az iskolát követően titkárnőként helyezkedett el, illetve beiratkozott esti iskolába, és az alapján választotta ki, milyen órákra fog járni, hogy melyik oktató engedi, hogy bevigye magával gyermekét, Itt ismerkedett meg második férjével, Miguel Bezosszal, aki nevére vette felesége elsőszülött gyermekét, és akire Jeff Bezos apjaként tekint. Miután Jacklyn gyerekei felnőttek, úgy döntött, diplomát szerez. „Soha nem voltam olyan büszke magamra, mint amikor 40 évesen lediplomáztam a Szent Erzsébet Főiskolán.” Bezos életrajzírója, Brad Stone szerint a milliárdos gyermekkora döntő szerepet játszott abban, hogy felnőttként olyan sokra vigye. És most nyilván elő lehetne hozni azt, hogy szép dolog a siker, de az Amazon hamarosan leköszönő elnökének a cége nem éppen egy munkavállaló-barát hely. 

Marcia Dorsey-t sokan a Twitter nagymamájaként emlegetik, hiszen ő az édesanyja a közösségi oldal egyik alapítójának, Jack Dorsey-nak. Marcia 2006 áprilisában – alig egy hónappal azután, hogy Jack posztolta a világ első tweetjét – csatlakozott a Twitterhez, és azóta is – elég érhető módon – lelkes használója. Jack Dorsey nem tagadta, hogy nagyon sokat tanult kisvállalkozó szüleitől. Ami a nevelési elveket illeti, Marcia így írt ezekről a Wall Street Journal egyik blogjában. „Minden szülő reméli, hogy gyermekeik képesek lesznek megvalósítani álmaikat, lesz hozzá elég bátorságuk és szerencséjük. Bátorítani könnyű feladat, a lehetőségek biztosítása, hogy legyen merszük kipróbálni új dolgokat, mert egy nagyobb falat… Azt hiszem, a legfontosabb az, hogy tudjuk, mindig lesznek nehézségek az életben – és az egyik jó, hanem a legjobb lecke, amit megtaníthatunk a gyermekeink az, hogyha lehetőség adódik arra, hogy ezeken változtatni tudnak, akkor ragadják meg… szerettük volna, ha gyermekeink tudják, hogy jobb megpróbálni valamit és kudarcot vallani, mint esélyt se adni neki.”

Marcia Dorsey a Twitter nagyi

Jack Dorsey egy puszit kap édesanyjától Marciától, 39. születésnapján (Fotó: profimedia)

Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját édesapja, a fogorvosként dolgozó Edward Zuckerberg vezette be az informatika világába, de sokat köszönhet édesanyjának, Karen Kempnernek, akiről férje egy interjúban szuperlatívuszokban beszélt. „A feleségem egy csodanő. Egyszerre vitte a háztartást és dolgozott” – nyilatkozta. Karen ugyan pszichiáteri végzettséget szerzett, de miután megszületett a házaspár harmadik gyermeke, Donna, és férje a házukba költöztette praxisát, ő lett tulajdonképpen az irodavezető, és ugyan próbált később ismét eredeti szakmájában dolgozni, de végül úgy döntött, nem ez az útja. Egy sikeres techguru szüleiként természetesen őket is faggatták arról, hogy mi a titkuk, amire Edward Zuckerberg azt válaszolta, nincs titok, ő annyit tud tanácsolni, hogy ahelyett, hogy a szülők rákényszerítenék gyermekeiket egy általuk kitalált útra, hogy megpróbálnák egy bizonyos irányba terelni az életüket, ismerjék fel, mik a gyermekeik erősségei, és támogatni őket abban, hogy megvalósítsák saját álmaikat. 

Nem esik messze az alma a fájától, ezt talán legjobban Bill Gates története bizonyítja. Édesanyja, Mary Maxwell Gates komoly üzletasszony volt, számos cégnél töltött be vezetői pozíciót, és – akárcsak fia – társadalmi szerepvállalás tőle sem állt messze, az, hogy Gates korunk egy ismert filantrópusa legyen, ahhoz bizony a szülői mintának is sok köze van. Érdekes összefonódása a két világnak és a két generációnak, hogy feltehetően a United Way nevű jótékonysági szervezetben betöltött tisztségének is köszönhető, hogy az IBM felkért egy kis szoftverfejlesztő céget, a Microsoftot, hogy fejlesszék ki az operációs rendszert első személyi számítógépükhöz. Mary Maxwell Gates mellett ugyanis az UW bizottságának tagja volt az IBM akkori elnöke, John Opel, aki egyes beszámolók szerint említést tett a cég többi vezetőjének Mary Gates-ről, többi pedig már techtörténelem. 

Sikeres emberek, sikeres édesanyák:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top