nlc.hu
Trend

Plastover: jön a műanyagmentes zsidó húsvét

Műanyagmentes zsidó húsvétot hirdettek

Újraértelmezik a vallási hagyományokat a fenntarthatóság jegyében

A pészah, azaz a zsidó húsvét – más néven a pászkaünnep – során a zsidók az egyiptomi fogság végét is ünneplik, de ez a kovásztalan kenyér, vagyis a pászka ünnepe is, mivel az Egyiptomból menekülő zsidóknak nem volt ideje megkeleszteni a kenyér tésztáját. Az ünnep nyolc napja során ennek emlékére kerülik a kovásztartalmú élelmiszereket.

Most azonban a San Francisco-i Reboot zsidó kulturális és művészeti civil szervezet felvetette, hogy az ünnep idejére érdemes lenne elhagyni az egyszer használatos műanyagokat is – írja a BoingBoing. A kezdeményezés Jonathan Bines nevéhez fűződik, aki egyébként a Jimmy Kimmel Live! című showműsor egyik írója is. Bines a pészah angol nevéből, a passover-ből gyártott egy új szót is – plastover – amely utal a műanyagmentes zsidó húsvétra.

Jön a műanyagmentes pészah

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az egyiptomi tíz csapást is újraértelmezi a Reboot kezdeményezése, A műanyag tíz csapása néven. A pészahhal összefüggő ünnep a széder este során a zsidók kortyonként issznak meg egy pohár bort, minden korty előtt pedig megemlékeznek a tíz csapásról. A műanyag tíz csapása hasonló elven működik, de az egyiptomi átkok helyett tíz olyan dolgot kell felsorolnia a környezettudatos zsidóknak, amely a műanyagok okozta környezeit károkról emlékezik meg. A vérré váló Nílust itt a műanyaggá váló óceánok helyettesítik, de a többi csapás is hasonlóan rímel az eredeti hagyományokra.

A Reboot különféle oktatási anyagokkal is készül, amelyeket zsidó fiataloknak, de akár egész iskolai osztályoknak is ajánlanak. A projekt indulására pedig a kortárs művészetekkel foglalkozó Museum of Contemporary Art Detroit (MOCAD) egy különleges installációt állított össze. Az At Our Table (A mi asztalunknál) nevet viselő aloktás a széder esti vacsorát gondolja újra: az asztalra helyi forrásokból beszerzett élelmiszerek, illetve kidobott, egyszer használatos műanyagok kerülnek, hogy így világítsanak rá a környezteszennyezés problémájára.

Még több környezetvédelem az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top