nlc.hu
Trend
Mesterséges intelligencia segíti a vakok közlekedését

Digitális vakvezető kutyát fejlesztettek

Elfér egy hátizsákban.

A University of Georgia kutatói mesterséges intelligencia felhasználásával fejlesztették ki azt a hordozható eszközt, amely a vakok és gyengénlátók számára helyettesítheti a vakvezető kutyát és a fehér botot – írja a TechXplore.

Az elmúlt években már több olyan okostelefonos alkalmazást készítettek, amely elősegíti a vakok és gyengénlátók navigációját, ezek a rendszerek azonban természetüknél fogva korlátozottan tudják segíteni a felhasználókat.

Kutya helyett mesterséges intelligencia segíti a vakokat

Képünk illusztráció – a “digitális vakvezető kutya” valójában egy hátizsáknyi kütyü csak (Fotó: Getty Images)

A különleges hátizsákba egy különleges kamerarendszer került: az OAK-D kamerák egy vizuális jeleket feldolgozó chip segítségével képesek értelmezni a látottakat és megállapítani, hogy milyen akadályokat kell a felhasználónak elkerülnie. Akár azt is képesek érzékelni, ha a járda fölé belógnak egy fa ágai, így nem kell veszélyes manőverrel, az úttestre lelépve kikerülni azokat, elég, ha a felhasználó egy picit lehajol.

A rendszerbe beépített mesterséges intelligencia minden objektumot felismer, amelyet egy látó gyalogos is felismerne: autók, biciklik, más gyalogosok, vagy épp a már említett faágak. A digitális vakvezető emellett a különböző talajtípusokat is felismeri, így különbséget tud tenni az aszfalt, a fű vagy épp a járdaszegély mellett, ráadásul az útburkolati jelzéseket – például a zebrát – is képes azonosítani. A csomaghoz egy hangszóró is tartozik, amely a különböző táblák feliratait is fel tudja olvasni. A hangot vezeték nélküli Bluetooth-kapcsolaton keresztül egy fülhallgatóhoz továbbítja.

A hátizsákhoz tartozó derékszíjba építették be a rendszer működtetéséhez szükséges akkumulátorokat, amely akár nyolc órán át képes zavartalanul működni. A mesterséges intelligencia akár folyamatosan képes leírni, hogy mit “lát” a környezetében, de kérdésekre is képes válaszolni, illetve előre is tudja figyelmeztetni a felhasználót, hogy nemsokára egy utcasarokhoz, kereszteződéshez érkezik. Emellett tudja jelezni, ha az út nem teljesen egyenes, hogy a felhasználó tartani tudja az irányt.

Még több technológiai fejlesztés az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top