nlc.hu
Trend

Az első koronavírus oltások hatékonysága

Egy éven belül hatástalanná válhatnak az első generációs koronavírus-oltások

Tudósok szerint a mutációk miatt egy éven belül új oltásokra lehet majd szükség a koronavírus ellen,

Különböző, a járványban érintett szakterületek kutatóinak konszenzusos véleménye szerint egy éven belül új oltásokra lehet majd szükség a koronavírus ellen, mert a világ aluloltott részein kifejlődhet egy, a jelenlegi vakcináknak ellenálló mutáció – írja a 444.hu.

Egy éven belül hatástalanná válhatnak az első generációs koronavírus-oltások

Képünk illusztráció. Egy éven belül hatástalanná válhatnak az első generációs koronavírus-oltások (Fotó: MTI / Vajda János)

Az új, oltásnak is ellenálló mutációk megjelenése azért lehetséges, mert bár adott országokban nagy arányú átoltottság érhető el, globálisan nagyon alacsony az immunizációs ráta, ezért a vírusnak módja van a gyors mutációra – a mutáció tempója nagyban függ attól, hogy hány fertőzött gazdaszervezetben mutálódhat a vírus.

A felmérésben, melyet az Emberek Vakcinaszövetsége (Peolple’s Vaccine Alliance) nevű ernyőszervezet végzett 28 ország 77 szakértőjének megkérdezésével, a válaszadók kétharmada vélte úgy, hogy 

egy éven belül hatástalanná válhatnak az első generációs koronavírus-oltások. 88 százalékuk értett egyet azzal, hogy a sok országra jellemző alacsony átoltottság új, ellenállóbb mutációk létrejöttére ad lehetőséget. 

„Mutációk napról napra keletkeznek. Némelyik úgy változik, hogy fittebbé válik az elődeinél. Ezek a szerencsés variánsok aztán sokkal hatékonyabban fertőzhetnek, és kerülhetik ki az immunválaszt, mint a korábbi változatok” –idézi a lap Gregg Gonsalves-t, a Yale egyetem epidemiológus adjunktusát. „Amíg nem oltjuk be az egész világot, nyitva hagyjuk a lehetőséget újabb mutációk kialakulására” – teszi hozzá.

Vakcinahíreink itthonról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top