nlc.hu
Trend

A depresszió és a bipoláris zavar kockázatát jelző tesztet fejlesztettek ki

A depressziót kimutató orvosi tesztet fejlesztettek

Az új vizsgálati módszer a bipoláris zavar rizikóját is képes előre jelezni.

Az Indiana University kutatói olyan új tesztelési módszert fejlesztettek ki, amely a vérből képes kimutatni, hogy milyen súlyos depresszióban szenved valaki, de a jövőbeni súlyos depresszió kialakulásának kockázatát is meg lehet állapítani ezen a módon – írja a Neuroscience News. A lap információi szerint a teszttel az is kimutatható, hogy a páciensnél mekkora a rizikója a bipoláris zavar megjelenésének, illetve a módszer segítségével személyre szabott terápiák kidolgozása is lehetségessé válik.

Minden negyedik embernek van depressziós epizódja

Az amerikai egyetemi kutatók felismerték, hogy a jelenlegi diagnosztikai és kezelési módszerek jobbára próbálkozáson alapulnak, emiatt nem túl megbízhatóak. A mostani kísérletek azonban új fényt vetnek a különféle hangulatingadozások egészségi hátterére és lehetővé teszik a fent említett mentális betegségek precíziós kezelését. 

A depresszió és a bipoláris zavar rizikóját kimutató tesztet fejlesztettek

A bipoláris zavart sok esetben nem is tudják helyesen diagnosztizálni (Fotó: Getty Images)

A kutatást az az Alexander Niculescu professzor vezette, aki már korábban is foglalkozott a vérben található úgynevezett biomarkerek és többek között az öngyilkossági hajlam, a poszttraumás stressz és az Alzheimer-kór összefüggéseivel.

„Az elmúlt két évtizedben úttörő munkát végeztünk a pszichiátriai betegségek precíziós gyógyítása terén – mondta Niculescu a Neuroscience News-nak. – A mostani kutatásunkkal pedig szeretnénk a pszichiátria tudományát a XIX. századból a XXI. századba eljuttatni, hogy felvegye a lépést olyan, jóval fejlettebb területekkel, mint például az onkológia. Végső sorban azonban az a célunk, hogy életeket mentsünk és a páciensek életminőségén javítsunk.”

A vizsgálati módszer kifejlesztését több mint négyéves munka és több mint 300 önkéntes páciens bevonása előzte meg. Niculescu hozzátette, hogy a fejlesztés lehetővé teszi majd, hogy a szakemberek különbséget tudjanak tenni a depresszió és a bipoláris zavar között, ennek eredményeként pedig a megfelelő kezelést írják elő. 

A kutatók a teszt kifejlesztése során azt is meg tudták állapítani, hogy a hangulatingadozások szoros összefüggésben állnak a szervezet úgynevezett cirkadián ritmusával, amely a test „belső óráját” szabályozza. 

Még több pszichológia az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top