nlc.hu
Trend

Kafka, a siket cica szemműtétje

Az utolsó pillanatban mentették meg a siket cica szemeit

Kafka kiscicaként megtanulta a jelnyelv alapjait, gazdái féltek, hogy a szürkehályog miatt minden kapcsolatot elveszítenek vele.
Kafka, a süket cica

Kemény élete volt Kafkának, a tehénfoltos házi cicának: kisagyi hypoplasiával született tavaly tavasszal, azaz a központi idegrendszer ezen része nem fejlődött ki teljesen. Ettől még többé-kevésbé teljes életet él, véletlenszerű rángatózásokkal, akaratlan izommozgásokkal. Három hónapos volt, amikor kiderült: süket is. Gazdái nem adták fel: megtanították neki az alapvető jelelést, hogy jelnyelvvel kommunikálva tudják hívni, lenyugtatni és trükkökre megtanítani. Ez nagyszerűen működött is: egyik „szolgálója”, James Dickenson szerint Kafka (a nevével ellentétben) boldog, barátságos cica, aki nagyon gyorsan megtanulta a fontosabb jeleket, bármikor prezentálja a trükköket, amelyeket begyakoroltak vele.

Idén azonban a szemei is felhősödni kezdtek. Félő volt, hogy megvakul, így minden kommunikációs formát elveszít. Egy bátor állatorvosnak hála azonban a veszély elhárult: megműtötte Kafkát, így biztonságban a látása. Kiderült, hogy szürkehályogja volt, méghozzá mindkét szemén, ez okozta a felhősödést. Mire orvoshoz került, már alig látott, különösen a bal szeme volt súlyos állapotban.

Dickenson elárulta: az autóban ülve, telefonon egyeztettek az orvossal a távolságtartás miatt, majd asszisztensi védőöltözetben vitték be a cicát az autóból. A drága műtétet adományokból fedezték, az összeget az a swindoni állatmentő szervezet segített összegyűjteni, amelytől örökbe fogadták a cicát Dickensonék. Kafkát most már a nyakán lévő tölcsér sem érdekli, újra boldogan üldözi a bogarakat a kertben.

Kiemelt kép: James Dickenson és Jo Brydon

Forrás: Metro

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top