nlc.hu
Trend

Kiakadtak azon, hogy maszkot kell viselniük

Felszólították őket, hogy viseljenek maszkot, erre ők kifordultak önmagukból

Több mint egy éve része a mindennapi életünknek a maszkviselés, de még mindig sokan vannak, akiknél elszakad a cérna, ha valahová csak maszkban szabad bemenniük. Egészen irreális, röhejes, szomorú vagy erőszakos kiakadásokat is láthattunk már: ezekből gyűjtöttük össze a legérdekesebbeket.

A nő, aki magára tetováltatta, hogy nem hajlandó maszkot viselni

A legtöbb megbánt tetoválás többnyire régi szerelmekhez köthető, hiszen például elég ciki, amikor már tíz éve szakítottál Tibivel, de a válladon még mindig egy „Szeretlek, Tibi” tetoválás virít, de akadnak, akik ebben is képesek új szintre lépni. Egy amerikai nő, Leah például hetekkel a járvány tavalyi kitörése után tetováltatta a karjára, hogy

Bátran és radikálisan ellenállok a maszkviselésnek

Ez egy TikTok-kihíváson derült ki róla, aminek az volt a lényege, hogy az emberek elárulták, mi volt az egyik legnagyobb marhaság, amit valaha csináltak. A jó hír, hogy Leah igazából sosem volt maszktagadó – ilyen szempontból a listánkon is kakukktojásnak számít –, és a tetoválását már két éve tervezte neki: egy barátja mondta ezt ugyanis róla azért, mert mindig, minden helyzetben önmagának mutatja magát, akkor is, ha az nem előnyös számára. Leah esetében csak az időzítés volt szerencsétlen. Pár hónappal a tetkó elkészítése után már annyira szégyellte a dolgot, hogy kizárólag hosszú ujjú felsőkben volt hajlandó utcára menni, de úgy döntött, a tetoválást mégsem távolítja el, mert egy jó sztori tartozik hozzá. Mindenesetre a jó sztorijáról készült TikTok-videót több mint egymillióan látták.

@wakaflockafloccar

#stitch with @hannanicbic I could NOT have had worse timing. #fyp #foryoupage #tattoo #worsttattoo #winner P.S. I’m not anti-mask I promise 🤦🏻‍♀️

♬ original sound - wakaflockafloccare

Aki a vallási meggyőződésére hivatkozva akart kibújni a maszkviselés alól

Mindnyájunkat Isten képére teremtettek, és az identitásunk egyik legfontosabb része az arcunk. Ha eltakarjuk azt, azzal a tiszteletlenségünket fejezzük ki Isten iránt.

Egy brit kolumbiai munkás ezzel a szöveggel próbált kibújni a maszkviselés kötelezettsége alól a munkahelyén, amikor a menedzser arra szólította fel, hogy vegye fel a maszkját, mert enélkül nem teheti be a lábát a cég telephelyére. A munkás még azt is hozzátette, hogy „Isten adta nekünk a szabad légzést, és a maszk elveszi azt tőlünk”. Úgy tűnik. hiába próbálkozott, a főnök nem engedett neki, és még aznap felbontották a munkaszerződését. A férfi később vallásszabadsága gyakorlásának korlátozása miatt emelt panaszt egy brit kolumbiai emberjogi szervezetnél, azt állítva, hogy vallási alapon diszkriminálták, de a szervezet nem volt hajlandó segítséget nyújtani neki, mert a panaszát megalapozatlannak találta.

A nő, aki nemcsak nem vett fel maszkot, hanem perelt is

Még a magyar sajtót is bejárta tavaly nyáron annak a kaliforniai Starbucks dolgozónak az esete, aki nem volt hajlandó kiszolgálni egy maszk nélküli nőt, mire a nő elővette a telefonját, felvételeket készített róla, azzal fenyegette, hogy kihívja rá a rendőrséget, majd az egészet feltette a közösségi oldalára, hogy nyilvánosan megszégyeníthesse. A dolog azonban visszafelé sült el: az emberek a közösségi médiában a Starbucks dolgozó mellé álltak, és még egy GoFundMe kampány is indult, hogy borravalót gyűjtsenek neki. Ez olyannyira jól sült el, hogy több mint százezer dollár (kb. 30 millió forint) gyűlt össze. Eddig tartott a történet magyar sajtóba eljutó része is, pedig még volt folytatás: az esetet videóra vevő nő, Amber Gilles ugyanis beperelte a GoFundMe kampány elindítóját, arra hivatkozva, hogy emiatt az eset hatalmas nyilvánosságot kapott, őt pedig nyilvánosan megszégyenítették, halálos fenyegetéseket kapott és még a jógainstruktori munkája online értékelését is tönkretették. Arról az apróságról persze megfeledkezik a kártérítési perben, hogy valójában ő volt az első, aki az ügyet nyilvánosságra hozta a közösségi médiában.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

A nő, aki maga ellen uszította egy repülőgép összes utasát

Egy dolog a makacsság, és az már egy másik szint, amikor ezzel a makacssággal egy utasokkal megtelt repülőgépet akadályozunk meg az indulásában. Még tavaly nyáron történt egy amerikai belföldi járaton, hogy egy idősebb fehér nőt – akire a jól ismert mém miatt mindenütt csak Karenként hivatkoznak – le kellett szállítani a repülőgépről, mivel nem volt hajlandó maszkot felvenni. A lázadozásával jelentősen késleltette az indulást, így amikor az utaskísérők letessékelték a gépről, az utasok egy emberként törtek ki tapsban, hogy végre elküldték a nagy lázadót. „Tapsolhatsz, de úgysem érdekel senkit” – mondta morgolódva az egyik utastársának kifelé menet, de a hangulatából ítélve azt kell mondanunk, hogy biztosan érdekelte őt, hiszen a szívére vette. Az esetről készült videó bejárta az internetet, és több jogos kérdés is felvetődött általa. Egyrészt mindenki csodálkozott, hogyha a nő annyira maszkellenes, akkor hogyhogy nem küldték őt el már a reptérről, hogy juthatott át a check-in pulton és hogyan engedhették felszállni a gépre. Vagy ott még rendben volt a maszk, és csak a gépen vette le? A másik szembetűnő dolog pedig az volt, hogy a nő kezei leszálláskor jól láthatóan teli voltak kézipoggyászokkal, legalább három biztos volt nála, ami már önmagában szabályellenes: ennyit semmilyen formában nem vihetett volna fel. Egyeseknek pedig az is eszébe jutott, hogyha a maszkviselésben ennyire a személyes szabadsága megsértését érzi, akkor mit gondolhat a repülőgépeken kötelező biztonsági öv használatáról?

A férfi, akit felszólítottak, hogy viseljen maszkot, és ő fegyvert rántott

Egy férfi elviteles kajáért állt sorba Walesben egy kebabot áruló gyorsétteremnél, amikor az egyik ott várakozó ételfutár felszólította, hogy az étterem területén maszkot kell viselnie. A felszólítást tett követte, csakhogy nem a maszk került elő a szabályszegő férfi zsebéből, hanem egy pisztoly, amivel életveszélyesen megfenyegette a boltban körülötte állókat. Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy senki sem zárta őt a szívébe, és annak rendje és módja szerint ki is hívták rá a rendőrséget, akik villámgyorsan a helyszínre érve lecsaptak a fegyveres lázadóra, aki valószínűleg az oltásellenesek csoportját gazdagította, mert a szemtanúk beszámolója szerint a dühöngése során megemlítette például az egyik legőrültebb összeesküvés-elméletet is, miszerint Bill Gates az összes vakcinába mikrochipet tett. Az 57 éves elkövetőt végül rendőrök vezették el, a fegyverrel megfenyegetett futár pedig az eset után odabent összeomlott és sírni kezdett.

Aki összeomlott a manikűrösnél

Nem lehetett túl jó a hangulat abban a phoenixi manikűr/pedikűr szalonban, ahol az egyik ügyfél teljesen kiakadt, miután felszólították, hogy vegyen fel egy maszkot. A nő az üzlet alkalmazottai szerint annak rendje és módja szerint maszkban lépett be, és csak azután vette le azt, amikor ő került volna sorra. Először kedvesen kérték meg erre, sőt, aki megkérte, arra hivatkozott, hogy nem jól működik az immunrendszere, ezért nagyon hálás lenne azért, ha a vendég maszkot viselne. Hiába volt azonban a kedves szó, a nő inkább vitába kezdett, és nem is csak az alkalmazottakkal, hanem az üzlet egy másik vendégével is veszekedett. Az esetről videó is készült, melyből kiderül, hogy a nő valóságos szabadságharcosnak képzeli magát:

A szabadságjogaim utolsó kis maradékáért harcolok, de ti túl hülyék vagytok ahhoz, hogy ezt meglássátok

– magyarázta. Ezután megkérték, hogy vegye vissza a hangerejét, különben kihívják a rendőrséget, de a nő erre nem volt hajlandó, és azt mondta, hogy legfeljebb majd kijönnek, és megbüntetik őt hangoskodásért. Arról sajnos nincs információnk, hogyan végződött az eset, de azt nem tartjuk valószínűnek, hogy a nő szép körmökkel térhetett haza.

A szegény McDonald’s dolgozó esete

A Mekiben dolgozás sosem tartozott az álommunkák közé: sok a meló, sok a vendég és nem az ott kapott fizuból szokás családi házat venni, így amióta extra feszültségforrást jelenthet a vendégek maszkviselése is, még eggyel kevésbé irigyeljük az ott dolgozókat. Különösen igaz ez arra a hongkongi mekis alkalmazottra, aki semmi mást nem tett, csak az üzlet és a helyi szabályozásnak megfelelően felszólította egy vendégét arra, hogy vegye fel a maszkját. A 27 éves elkövető ettől nagyon bepipult, és először csak hevesen káromkodni kezdett, majd a pult mögé berontva megütötte, és ütni/rúgni kezdte az alkalmazottat. A tavaly nyári eset végén a McDonald’s dolgozója olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba kellett szállítani, de a kamerafelvételek miatt az elkövető sem mászkálhatott sokáig szabadlábon: a rendőrség még aznap elfogta.

A részeg férfi, aki a taxissal kekeckedett

A taxis társaságok világszerte jól látható jelekkel figyelmeztetik az összes utasukat, hogy a járműveikben csak maszkban lehet tartózkodni, hiszen egy autó utasterénél szűkebb teret egy másik ember társaságában nehezen tudunk elképzelni, de vannak, akiket ez egyáltalán nem tud meghatni. Persze a legtöbb próbálkozó már ott elbukik, amikor maszk nélkül próbál beszállni a járműbe, de ilyenkor a taxis még könnyedén megteheti, hogy vagy nem nyitja ki neki az ajtót, vagy nem indul el vele. Furfangosabb az olyan maszktagadó utas, aki valamikor útközben veszi csak le a maszkját, hiszen ha a taxis ilyenkor kidobja, azzal kárt okoz magának, hiszen időt és kilométereket töltött azzal, hogy szállította az utast, és így pénzre sem számíthat. Vancouverben egy hasonló esetet kellett átélnie egy taxisnak egy részeg utasával szilveszter éjjelén, és bár az utas láthatóan fel volt készülve arra az opcióra, hogy kihajítsák a kocsiból, az meglepte, hogy nem így történt. A taxis ugyanis egy hirtelen ötlettől vezérelve egyenesen a rendőrségre vitte a rendetlenkedő utasát, ahol egy 690 dolláros (nagyjából 200 ezer forintos) bírságnak örülhetett. A taxis már útközben jelezte a 911-nek, hogy utast visz hozzájuk, így ott már várták, de a férfi a rendőri felszólítás ellenére sem volt hajlandó kiszállni az autóból, így a törvény embereinek szabályosan ki kellett ráncigálniuk onnan. Reméljük, a pénzbüntetés mellett azért a fuvardíjat is kifizettették vele.

Egyenesen a rendőrségre szállította, mert nem volt hajlandó maszkot húzni

Fotó: Noam Galai/Getty Images

Az iskola lázadója

Az angliai Hullban található Hessle High School kilencedik osztályos, 13 éves tanulója tavaly szeptemberben maszk nélkül állított be az iskolába, és mivel semmilyen orvosi papírral nem rendelkezett arra vonatkozóan, hogy miért ne viselhetne maszkot, az iskola hazaküldte őt. Mint később kiderült, édesanyja utasítására indult maszk nélkül az iskolába, aki úgy gondolja, hogy a maszkhordás kényszerítése az alapvető emberi jogaikban korlátozza őket, és amíg a szabályozás nem változik meg, addig nem tervezi, hogy visszaengedje a gyermekét az iskolába, inkább úgy alakítja a munkáját, hogy napi négy órában ő tanítsa az otthonában. A 36 éves üzletasszony szerint a maszkviselés hosszú távú károkat okozhat az egészségünkben. Az anya azt is nehezményezte, hogy amikor nyár végén a gyerekeket visszaengedték az iskolába, még nem kellett maszkot viselniük, és ezt a szabályt csak később hozták meg. Azt mondja, ha tudott volna róla korábban, vissza se engedte volna a gyerekét az iskolába, hanem kapásból otthon tanulva kezdte volna vele az új iskolaévet. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy a fiának jót tenne, ha együtt lehetne a barátaival, mert az ő korában ez fontos, de azért, hogy ez nem így történik, nem a saját döntését, hanem az iskola szabályzatát tartja felelősnek.

A férfi, akiből a kérés kihozta a vandált

A virginiai Alexandriában tavaly júliusban éppen csak újranyithattak a kávézók és az éttermek, amikor az egyik kis kávézónak rögtön be is kellett zárnia az egyik balhés vendég miatt. A férfit kedvesen megkérték, hogy viseljen maszkot, és miután elmondta, hogy nincs nála, az üzletvezető felajánlotta neki, hogy ad neki egyet a kávézó készletéből. A kedves gesztus azonban csak dühöt váltott ki a kuncsaftból. Az Abyssinia Market and Coffee House vezetője ezután ajtót nyitott és távozásra kérte a férfit, aki hevesen káromkodva, a nőt mindennek elmondva kilépett, és közben az üzletvezetője cipőjére köpött. Az ügy már eddig is elég kellemetlen volt, de ekkor mindenki azt gondolta, hogy legalább véget ért, de azért a biztonság kedvéért kihívták a rendőrséget. Csakhogy a maszkellenes vendég még a rendőrök érkezése előtt visszatért egy tál étellel, amit elkezdett szétönteni a kávézó székeire és asztalaira, sőt még a pultra is jutott belőle: az egész boltot ételszószban úszott. A rendőrök aztán elkapták a férfit, aki azonban megúszta egy figyelmeztetéssel, és még csak bírságot se kellett fizetnie.

Maszkviselésről az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top