nlc.hu
Trend

Celebek drMáriás festményein

Amikor II. Erzsébet és Geronazzo Maria találkozik – Online tárlatvezetés drMáriás műtermében

A Mészáros-Várkonyi pároson kívül még számos más közszereplő is feltűnik DrMáriás, alias Máriás Béla műremekein, így II. Erzsébet és Sztálin vagy épp Berki Krisztián herevasalása. Őrült tárlatvezetést tartunk DrMáriás abszurd világában!

Nemrégiben fedeztük fel, hogy drMáriás, született Máriás Béla zenész-író-festőt, a Tudósok frontemberét megihlette Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc kapcsolata, és mint a gazdagság, szépség és boldogság Ádámját és Éváját, a földi mennyország megtestesítőit ábrázolta őket legújabb festményén.

A dadaista jazzpop iskolateremtője tényleg mindenkit megfest a legabszurdabb helyzetekben. Mivel pártpolitikával amennyire lehet, nem foglalkozunk, inkább nem is soroljuk, kiket és hogyan ábrázol a művész, akinek alkotásain bőven szerepelnek közszereplők, celebek, percemberekis. Most az őáltaluk megihletett művekből tartunk rendhagyó tárlatvezetést drMáriás Facebookoldaláról válogatva. Figyelem, szükség lesz irónia, szarkazmus receptoraink kifinomult működésére. Társadalomkritika és nevetés pár percben.

Online tárlatvezetés DrMáriás műtermében

Az új magyar királyi dinasztia megszületése – Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea a gazdagság, szépség és boldogság Ádámja és Évája, a földi mennyország megtestesítői (Forrás: drMáriás / Facebook)

Kezdjük is rögtön egy kisebb merítéssel jelen valóságunkból, néhány koronavírus-ihletésű darabbal. A járvány kitörésével csak idő kérdése volt, hogy, mint minden arra érdemes közszereplőt, Müller Cecília országos tisztifőorvost is megfesse drMáriás. Müller Cecíliát rögtön vagy féltucat példányban, azonos motívumokkal és különböző színekkel, mint Andy Warhol jelenítette meg, olyan címekkel, mint Cecília for president, Cecília, a nyugalom angyala, vagy Cecília megmenti a hazát.

Online tárlatvezetés DrMáriás műtermében

Müller Cecília nyugalomhipnózisával megállítja a járványt és megmenti a hazát Matisse húsvéti virágai között.F(orrás: drMáriás / Facebook)

DrMáriás arról is ismert, hogy szeret festményein összehozni olyan embereket, akiknek a való életben még távolról sincs közük egymáshoz. Ahogy Gulyás Gábor esztéta fogalmazott róla, „a művész a lehetetlent idézi meg, mint valódi kelet-európai realista”. Így kerülhetett Győrfi Pál és Lady Gaga egy képre.

Online tárlatvezetés DrMáriás műtermében

Győrfi Pál megtanítja az alapos kézmosás fortélyaira Lady Gagát, majd táncra perdül vele a koronavírusok elrettentésére Derain kertjében (Forrás: Facebook /  drMáriás)

Vagy Orbán Viktor, aki megvédi a koronavírustól Baby Yodát. Ehhez a mester némi utópisztikus magyarázatot is fűzött: „6589-et írunk. A koronavírus elpusztította a föld népességének jelentős részét, amelyet azóta intergalaktikus migránsok népesítettek be. Az Európai Parlamentben a Sötét erő végső csapást kíván mérni Magyarországra a vírus felerősített változatának bevetésével, azonban Orbán jedi lovag Viktornak az utolsó pillanatban mentő ötlete támad: megkereszteli hipós vízben Baby Yoda képviselőt az Európai Parlament fürdőjében ülésük szünetében, ami annyira megtetszik a kis hősnek, hogy hamarosan divatmozgalmat csinál a keresztelésből, így a többi intergalaktikus harcos is hamarosan követi őt, s olyan erős mozgalommá válnak, amely végül megnyeri a Csillagok háborúját, megmentve Magyarországot, Európát és a komplett Intergalaktikus Világot.”

Online tárlatvezetés DrMáriás műtermében

Orbán Viktor megvédi a koronavírustól Baby Yodát (Forrás: drMáriás)

Karikó Katalin viszont az egész világot menti meg. A Pfizer/BioNTech vakcina feltalálója „épp szegedi halászlét főzött amerikai konyhájában afrikai harcsából, amikor arra lett figyelmes, hogy szörnyű tüskefejű gonosz gombócok másznak elő körülötte mindenfelől, hogy rátámadjanak”. A kutatóbiológus átváltozott hatkezű karate-polippá, s hatalmas ütésekkel harcba szállva elkezdte ütni-rúgni támadóit, a tüskefejek visszaszorultak, ő meg a harc közben mérgében előállította ellenszerüket is, amivel később világra szóló globális ellenanyag-előállítójukká vált. 

Karikó Katalin kiüti a vírust Keith Haring műtermében

Karikó Katalin kiüti a vírust Keith Haring műtermében (Forrás: drMáriás / Facebook)

De engedjük is el a vírustémát. A művész kedvelt alakja II. Erzsébet, akit több abszurd élethelyzetben is ábrázolt már. Ezen a festményen például Marilyn Monroe-val és Sztálinnal hozta össze a királynőt. A műhez csatolt bonyodalmas történet szerint a színésznő a találkozón megölte a véreskezű diktátort, ezért aki később Sztálinként még a Szovjetuniót vezette, már csak egy a kommunizmusból kiábrándult dublőr volt.

Online tárlatvezetés DrMáriás műtermében

A Szépség legyőzi a Szörnyeteget Caravaggio műtermében (Forrás: drMáriás)

A brit királyi család feje a francia festő Pierre Bonnard 20. század eleji plakátján is feltűnik, mint aki csak magyar bort és pezsgőt iszik, de azt is minden nap.

Online tárlatvezetés DrMáriás műtermében

II Erzsébet Pierre Bonnard műtermében (Forrás: drMáriás / Facebook)

Ezen a képen pedig Geronazzo Máriával hajókázik a királynő, miközben fontos külpolitikai kérdéseket beszélnek át. Legutóbbi híreink szerint a felfújt szájáról hírhedté vált Geronazzo spirituális tréningeket tart, jósol, energiát küld, és lelki tanácsokat osztogat, de ki tudja, még az is lehet, hogy egyszer majd politikai pályára tör, akárcsak Cicciolina, vagyis Staller Ilona.

Celebek drMáriás festményein

II. Erzsébet és Geronazzo Mária titokban a keleti nyitás politikájáról egyeztet a Külön 2014 Nemzeti Parkban (Forrás: drMáriás / Facebook)

DrMáriás ritkán, de világsztárokat is megfest. Ezen az alkotáson például „Szent” Madonna látható, „Like a Virgin”.

Online tárlatvezetés drMáriás műtermében

Madonna megvéd az elvont művészettől (Forrás: drMáriás)

David Bowie-t pedig Van Gogh stílusában ábrázolta a művész. A festményhez mellékelt leírásban „Van Gogh elhívta a műtermébe az énekest, hogy a portréját megfesse, s miközben dolgozott, Bowie-t valami iszonyatos kannás borral itatta halálra, amitől olyan kisugárzása lett, mint a csernobili reaktornak Azóta összebarátkoztak, s már új lemezén dolgozik, amelyet a festőóriásnak szentel, aki levágott füllel fog ugrálni a klipjében és a lemezén krákogva flamandul énekelni.” Meghallgatnánk.

Online tárlatvezetés drMáriás műtermében

David Bowie Van Gogh műtermében (Forrás: drMáriás / Facebook)

Maradjunk a zeneművészetnél, de evezzünk hazai vizekre. Él egy városi legenda, miszerint Zámbó Jimmyt egyszer a világ legrondább asszonyának választották meg. Ezt a szóbeszédet eleveníti fel kicsit kifordítva a művész.

Online tárlatvezetés drMáriás műtermében

Zámbó Jimmy, mint a világ legszebb nője Toulouse Lautrec műtermében (Forrás: drMáriás / Facebook)

Még egy legendás énekes, akinek halála megrázkódtatta az egész országot. Máté Pétert drMáriás szentként ábrázolja, aki egy liliomágat, az ártatlanság, a szeretet attribútumát nyújtja át a kisded Elton Johnnak.

Online tárlatvezetés drMáriás műtermében

Szent Máté Péter átadja a szeretet stafétabotját Szent Elton Johnnak (Forrás: drMáriás / Facebook)

Mága Zoltán műtermi transzformációja sem maradhat ki a sorból. A hegedűművész vitézként „csudálatos NOTAjával elvarázsolja a NATO katonáit és tábornokukként a Don-kanyar visszafoglalására indítja Larionov hőseként”. Mága egyébként feltűnik az Az utolsó vacsora a járvány megállítása előtt Leonardo műtermében című festményen is, amelyen Orbán Viktor Jézus helyére lép, Mága „csudálatosan csillogó hegedűszava” pedig felébreszti a vendégeket.

Online tárlatvezetés drMáriás műtermében

Mága Zoltán Larionov műtermében (Forrás: drMáriás)

Végezetül jöjjön még két különleges kritikai alkotás a nyers celebvilágból. Az egyiken a Viszkis rabló látható Kazimir Malevics absztrakt stílusában, amint fut – hogy ki elől vagy hova, azt nem tudni, de valószínűsíthetően híres börtönszökése adhatta az ihletet.

Online tárlatvezetés drMáriás műtermében

A Viszkis rabló Malevics Futó embereként (Forrás: drMáriás Facebook)

Berki Krisztián valószínűleg akkor is belekeveredne a napi hírekbe, ha remeteként húzná meg magát egy lakatlan szigeten, így nem csoda, hogy drMáriás művészetében is kapott helyett egyik fontos produktuma, a herevasalás. A celeb, akinek többször is kivasalták már a heréjét, nem szerényen azt nyilatkozta magáról, frusztrálja, hogy ilyen jól néz ki, és hiába próbálja elrondítani magát, olyan tökéletes, hogy ez lehetetlen küldetés. A külsejére sokat adó Berkinek egyébként tokájába epesavat fecskendeztek, ezért csak remélni tudjuk, hogy a szintén bizarr szépészeti fogás egy újabb Máriás-festmény témája lehet a jövőben.

Online tárlatvezetés drMáriás műtermében

Berki Krisztián exkluzív herevasalási ajánlatával elrettenti a párizsi terroristákat (Forrás: drMáriás)

Ha még több festményre vagy kíváncsi, DrMáriás legújabb albuma, a Művészeti konzultáció már kapható a könyvesboltban. Május 29-én, szombaton (kizárólag 19 és 21 óra között) és 30-án, vasárnap (kizárólag 11 és 13 óra között) az A38 Hajó Kiállítóterében is megvásárolható lesz, ahol a szerző kérésre dedikálja. Ha pedig egy valós tárlatvezetésen is részt vennél, ugyanitt nagyszabású kiállítás lesz látható a festőművész legújabb festményeiből és nyomataiból.

Még több frappáns festmény

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top