nlc.hu
Trend

Fütyülés az ír-magyar barátságos meccsen

Letérdeltek az ír játékosok, füttyszóval válaszoltak a magyar szurkolók – videó

Az ír csapat így kívánt tiltakozni a kirekesztés, a rasszizmus ellen.

A pénteken kezdődő, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott június nyolcadikán, kedden felkészülési meccset játszott az ír csapattal a Szusza Ferenc Stadionban. A kezdőrúgás előtt a vendégcsapat letérdelt a rasszizmus és a feketék elnyomása ellen tiltakoztak, a magyar szurkolók közül többen füttyszóval reagáltak, írja az Infostart.

„Rendkívül fontos üzenetet továbbítottunk, jó döntést hoztunk, hogy letérdeltünk. Rossz fényben tünteti fel a magyarokat, hogy kifütyülték, de ez nem tükrözi a magyar társadalom véleményét” – reagált a történtekre Stephen Kelly, az ír csapat kapitánya.

 „Mi mindig kifejeztük a tiszteletünket minden módon, az Eb-n is maximális tisztelettel fogunk majd viszonyulni mindenki felé. Nem vagyok olyan pozícióban, hogy megítéljem a szurkolók viselkedését. […] A szurkolóinktól rengeteg segítséget kaptunk, és bízom benne, ez így lesz a folytatásban is” – értékelte a történteket a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A térdelés, mint jelképes gesztus, az ex-NFL-es Colin Kaepernicktől ered, és George Floyd meggyilkolása után felerősödő Black Lives Matter mozgalommal együtt jelent meg a labdarúgásban is, az angol bajnokság nemrég véget ért szezonjában például minden meccs a játékosok és a bírók közös térdelésével indult, de a brit stadionokban is akadtak nézők, akiknek ez nem tetszett, írja a 444.

A napokban a Magyar Labdarúgó Szövetség közleményben jelentette ki, hogy a magyar válogatott tagjai nem ilyen módon kívánnak tiltakozni. „Az MLSZ ‘A gyűlölet nem pálya’ kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen. Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését.”

A fenti videón egyébként látszik, hogy a magyar csapat tagjai térdelés helyett a „respect”, azaz tisztelet feliratra mutattak a mezükön. 

Szalai Ádám, a magyar és John Egan, az ír válogatott játékosa Magyarország - Írország barátságos labdarúgó-mérkőzésen Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án.

Szalai Ádám, a magyar és John Egan, az ír válogatott játékosa Magyarország – Írország barátságos labdarúgó-mérkőzésen Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án (Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Kapcsolódó hírek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top