nlc.hu
Trend

K-beauty: dél-koreai arckrém teszt

Csiganyál, méhméreg és nyírfanedv – Semmi különös, csak koreai arckrémeket teszteltünk

A dél-koreai arcápolók mindig egy kicsit mások, leteszteltük, mindez mit jelent bőrünkre nézve.

A dél-koreai arcápolók már jó ideje nagy népszerűségnek örvendenek itthon is. Számos márka vált ismertté és keresetté, amik kozmetikumaiért nem kell az eBay-re menni, elég helyette a közeli drogériába, vagy valamelyik hazai webshop oldalára ellátogatni. Könnyű hidratáló krémek gyártásában például nagyon otthon vannak, az összetevőket tekintve pedig néha meglepő alapanyagokat használnak fel: csiganyálat vagy méhmérget is. Hogy ezeknek mennyi valós hasznuk van a bőrápolás szempontjából, eláruljuk, és azt is megtudhatjátok, hogyan vizsgáztak a dél-koreai hidratáló krémek a tesztünkön.

Különös összetevők a k-beauty termékekben

Nyírfanedv

Egyre gyakoribb, hogy a víz kiváltására nyírfanedvet használnak a kozmetikumokban, ami állítólag nagyon jó hidratáló hatással bíró összetevő. A fák gyökeréből, a faágak felé áramló nedvet csapolják le, ezt dolgozzák fel a készítményekben. Ásványi anyagokat, vitaminokat, glükózt, fruktózt, valamint szabad aminosavakat is tartalmaz, csupa bőr számára is hasznos összetevőt. Átfogó kutatás azonban ez idáig még kevés érhető el arról, pontosan mekkora ezen komponensek bőrre gyakorolt jótékony hatása, ami biztos, hogy hidratáló ereje nagyszerű.

Érlelt méz

Nem k-beauty kuriózum mézet felhasználni a kozmetikumokban, a koreaiak azonban rákaptak a 60 napig érlelt, fermentált, és így kevesebb vizet tartalmazó, koncentráltabb méz felhasználására. Ennek ugyanis nagy a vitamin-, ásványianyag- és aminosav-tartalma, és emiatt nagyobb hatékonyságot, magasabb fokú bőrápoló hatást, hidratálást várnak.  

Méhméreg

A méhmérget a házi méhekből nyerik, és ez felveti a kérdést, mennyire számít állatkínzásnak mindez? Nos, arckrémek miatt a méhecskék nem sérülnek, az eljárás lényege, hogy a kaptár közelébe üveg paneleket helyeznek ki, amibe nagyon enyhe elektromos áramot vezetnek. Ez nem rázza meg a méheket, ellenben csípésre ingerli őket, azok megcsípik az üveglapot (beleszúrni nem tudnak, így a fullánkjuk nem sérül, nem halnak meg), és így a méreganyag az üvegre rakódik, a méhecskék pedig repülnek tovább.

A méhméregről tudható, hogy fő alkotóeleme egy 26 aminosavból álló peptid, a melittin, mely bizonyítottan antibakteriális és antimikrobiális hatással rendelkezik. Bőrön alkalmazva a méreg gyulladásgátló tulajdonságai érvényesülnek, továbbá úgy tartják róla, hatékony fájdalomcsillapító, illetve képes enyhíteni az izmok feszülését, csökkentve a ráncok megjelenését. 

Csiganyál

A pettyes éticsiga nyáláról van szó, arról a váladékról, amit védekezés céljából választ ki az állat, és ami segíti, hogy a bőrét és házát ért sérülések gyorsabban gyógyuljanak. A csigaváladékban egy sornyi hasznos komponenst találunk, proteoglikánokat, glükózaminoglikánokat, glikoprotein enzimeket, hialuronsavat, réz peptideket, antimikrobiális peptideket, rezet, cinket és vasat is. Mégis, bőrre gyakorolt hatását alátámasztó kutatás egyelőre még kevesebb van, mint termék, amiben felhasználják.

Azonban ami kutatás elérhető, az nagyon ígéretes összetevőként mutatja be: serkenti a kollagén- és elasztinrostok termelését, valamint képes javítani a bőr természetes vízfelvevő és -megtartó képességét, és valószínűleg még lokális sebgyógyító hatása is van. Mi több, van kutatás, mely szerint helyileg alkalmazva növeli a bőrsejtek migrációját, proliferációját és túlélését, vagyis az összetevő támogatja a bőr regenerációját, ezzel lassítva a bőröregedést.

Így gyűjtik be a csiganyálkát

Leteszteltük: k-beauty hidratáló krémek nyárra

Benton Csiga-méh Lotion

Benton Csiga-méh Lotion

Benton Csiga-méh Lotion

A tesztelő bőrtípusa: kombinált

Első benyomás: Arckrémekhez képest meglepően nagy a kiszerelése, tetszett, hogy cukornádból készített, szójatintával nyomtatott a doboza, és maga a sötétbarna flakon is tetszetős. Pumpás kiszerelésű, ettől nagyon kényelmes és higiénikus a használata. Maga a krém folyékony, lotion állagú, fehér színű. Parfümmentes, a természetes összetevőknek köszönhetően van csak minimális illata.  

Tapasztalat felvitelkor: Nagyon könnyed állagú, így szépen eloszlatható, gyorsan felszívódik a bőrbe.

Használatával kapcsolatos tapasztalatok: Nappalra egy pumpálásnyi mennyiség tökéletesen elég volt számomra fényvédő alá, a kettő együtt sem volt zavaró, mert ragacsos érzetet nem hagy. Este azonban imádtam felvinni egy picit nagyobb mennyiséget is, szérummal együtt sem zavart. Hogy kinek mennyi az ideális mennyiség belőle, a konkrét bőrtípustól függ, és az évszaktól is, lehet, hogy télen majd több kellene belőle, mindenesetre érdemes kitapasztalni, mert amúgy a hatása szuper. Nagyon jól hidratál, és láthatóan jó hatással van a bőrre, az esti „nagyobb” mennyiségtől reggelre szép puha lesz, és szerintem általában a bőrképen is javított. Könnyű sminket ha tettem fel, nem volt zavaró, nem pergett le, ugyanúgy lehetett sminkelni, mintha nem lett volna a bőrömön.

Erőssége: Nagyon szuper összetevői vannak, többféle hidratáló összetevő, peptid, gyulladáscsökkentő komponens is van benne. Csiganyál tényleg van benne, és méhméreg is, még sosem használtam ilyen összetevős krémet, de már sajnálom, ennek a lotionnek tényleg jó a hatása.

Mire figyelj: Nem tudok ilyet írni, ráadásul ahogy néztem, ár-érték arányban is nagyon jó.

Kiszerelés és ár: 120 ml, 6 999 Ft

PAX Moly Premium Jeju 100 Aloe Vera Soothing Gel

PAX Moly Premium Jeju 100 Aloe Vera Soothing Gel

PAX Moly Premium Jeju 100 Aloe Vera Soothing Gel

Tesztelő bőrtípusa: arc: kombinált, test: vízhiányos

Első benyomás: A tégely meglepően nagy méretű, picit retró csomagolású, azonban ami benne van, az már tuti. Az állaga és hatása abszolút hozza, amit ígér: könnyen felvihető, nagyon finom illatú gél, amely rögtön hűsít. Nyáron igazi telitalálat! Színben, illatban nagyon hozza az aloe vera jegyeket, olyan érzetet kelt, mintha a növényt kenném magamra.

Tapasztalat felvitelkor: Nagyon könnyen, gyorsan beszívódik, nem hagy maga után ragacsos érzést, sem filmréteget.

Használatával kapcsolatos tapasztalatok: Arcra és testre is használtam, kíváncsi voltam, elegendő-e a bőrömnek. Alapvetően mindig fénylik az arcom, bármilyen hidratáló/mattító krémet használok. Ez sajnos ezzel a termékkel sem változott. A mostani rutinomba így használtam: arctisztítás után vékonyan felkentem, majd Purito fényvédőt használtam, alkalmanként Oriflame Giordani Gold alapozót kentem rá. Észrevétlen volt a napi rutinomban, sminkelni könnyen tudtam utána, nem volt sem sok, sem pedig kevés. Nyári időszakban nekem biztosan elegendő arcra, akár nappal, akár este használtam. Testre kenve is jó érzet volt, könnyű, tiszta illatot hagyott maga után. Nyáron nem igényel a bőröm extra gondoskodást, nekem pont elegendő volt a hatása. A forró nyári éjszakákra igazi megváltás volt ezzel a géllel készülni, a hűsítő érzést imádtam! Napozás/strandolás után használta a család apraja-nagyja, az érzékenyebb bőrű gyerekeimnél sem
okozott semmilyen problémát. Az illatokra finnyás kisfiam is szereti, nem tolakodó, diszkréten tiszta illatát rögtön megkedvelte.

Erőssége: Erőssége számomra egyértelműen az állaga és illata, de közvetlenül ezután a könnyű hidratáló hatást emelem ki.

Kiszerelés és ár: 300 gr és 2 999 Ft

The Skin House Marine Active hidratáló krém

The Skin House Marine Active hidratáló krém

The Skin House Marine Active hidratáló krém

A tesztelő bőrtípusa: kombinált, vízhiányos

Első benyomás: Csomagolása esztétikus, a halványkék a tengert idézi számomra. A dobozt kibontva a krém tégelye kissé erős kék, de sokadik nézésre a tenger mélységét juttatta eszembe. Illata nagyon enyhe.

Tapasztalat felvitelkor: Elsőre nehéznek éreztem a bőrömön, ami azt is eredményezte, hogy csillogott, és nehezen szívódott fel. A továbbiakban már csak egy leheletnyi is elég volt, hogy hidratáljon, de elkerüljem, hogy túlságosan fényes legyen az arcom.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: Használata esténként kényelmesebb volt, mivel volt idő a felszívódásra, reggelente vártam egy kicsit, mielőtt a rutin részét képező naptejet felkentem.  

Erőssége: Kis mennyiség is elég belőle, hogy hidratáljon, enyhe illatú.

Mire figyelj: A krém elsőre felkenve nehéznek tűnt, fénylett a bőröm, aminek az oka az volt, hogy egy átlagos hidratálóból szükséges mennyiséget vittem fel. Tapasztalatom szerint ennél kevesebb is elég, így a termék rendkívül gazdaságos, ami végső soron pozitívum is.

Kiszerelés és ár: 50 ml, 7 130 Ft

It’s skin Hyaluronic Acid Moisture Cream

It's skin Hyaluronic Acid Moisture Cream

It’s skin Hyaluronic Acid Moisture Cream

A tesztelő bőrtípusa: kombinált

Első benyomás: A csomagolást klasszikusnak mondanám, de abból a letisztultabb fajta. Egyszerű, nagyszerű. Csinos papírdoboz, benne üveg tégely, halvány, pasztell és fehér színben. Az illata egy régi „zöld” illatú, imádott parfümre emlékeztetett, így az első benyomás nagyon kellemes volt. Állagra géles, színre halvány fehér. Szerintem abszolút gél, nem krém, de ezzel alapvetően nincsen gondom.

Tapasztalat felvitelkor: A krém könnyen siklik a bőrön, így könnyű eloszlatni, azonban nehezen issza be, egy darabig ragacsos réteget hagy maga után. Egy idő után egészen minimális mennyiséget használtam, úgy jobb lett az eredmény, kb. fél óra múlva szépen beitta a bőr, így már sminkelni is könnyedén lehetett rá. Ennyi idő után már nem is fénylett.

Használatával kapcsolatos tapasztaltok: A fent említett kevesebb adaggal csodásan együttműködik a plusz réteg fényvédővel is, sminkelni lehet rá gond nélkül. Szérumot csak este kentem alá, így a kicsit ragacsosabb hatás éjjel teljesen beivódott.

Erőssége: Nagyon jólesik a hidratáló hatása a bőrnek, de nemcsak kiemelem, inkább kihangsúlyozom, hogy kevés kell belőle, nekem jóval kevesebb, mint egy sima hidratáló krémből, így jóval tovább tart a tégely.

Mire figyelj: A mennyiséget el kell találni belőle, ami nem tetszett, hogy erős (igaz, finom) illata van. Ez van, akinek problémát okozhat, nálam nem okozott.

Kiszerelés és ár: 50 ml, 3 800 Ft

COSRX Oil-Free Ultra-Moisturizing Lotion Hidratáló Tej Arcra

COSRX Oil-Free Ultra-Moisturizing Lotion Hidratáló Tej Arcra

COSRX Oil-Free Ultra-Moisturizing Lotion Hidratáló Tej Arcra

A tesztelő bőrtípusa: zsíros

Első benyomás: Nagy, pumpás kiszerelésű a krém, mit krém, lotion: picit géles, nagyon lágy állaga van. A flakon áttetsző, így látjuk is opálosan fehér színét. Mesterséges illatanyagmentes, frissítő illatát a benne lévő teafaolajnak köszönheti szerintem.

Tapasztalat felvitelkor: Amikor eloszlatom a bőrömön, azonnal van egy frissítő, hűsítő hatása, kétszer is megnéztem, de mentát/mentholt szerencsére nem tartalmaz. Talán a nyírfanedvnek köszönheti ezt? Mindenesetre ez nagyon kellemes érzés volt, különösen most a nyári melegben. 

Használatával kapcsolatos tapasztalatok: Gyorsan felszívódik, azonnal érezhető, hogy hidratálja a bőrt, és van egy jóleső, komfortos érzet, ami ezzel együtt jár. Egy picit ragacsos érzetet azonban hagyott maga után, emiatt nappalra, fényvédővel a legnagyobb melegben soknak éreztem (bár zsíros bőrrel nekem sajnos nagyjából minden sok ilyenkor). Este ellenben nagyon jó érzés volt használni, éjszakára nem zavart, ha picit esetleg tapadt, mert cserébe nagyon szépen hidratálta a bőrömet. 

Erőssége: Tetszett a kiszerelése, és az, hogy kétszer akkora mennyiségű, mint egy átlagos hidratáló, és összességében azt a hidratáló hatást is hozta, amit vártam tőle. 

Mire figyelj: Zsíros bőrre nappal sok lehet fényvédővel, sminkkel.

Kiszerelés és ár: 100 ml, 8 999 Ft

Hayejin Blessing of Sprout vitalizáló és feszesítő arckrém

Hayejin Blessing of Sprout vitalizáló és feszesítő arckrém

Hayejin Blessing of Sprout vitalizáló és feszesítő arckrém

A tesztelő bőrtípusa: száraz

Első benyomás: Erős, mutatós tégelyes kiszerelésű, látványra olyan, amit szívesen kitesz az ember a piperepolcára. Illata könnyed, nem túlzó, állaga lágyan krémes.

Tapasztalat felvitelkor: Nagyon jól eldolgozható volt a bőrömön, és maradéktalanul, gyorsan felszívódott, így kellemes érzés volt a használata. Szemkörnyéken is használtam, irritációt nem okozott, úgy láttam, szépen ápolta ott is bőrömet.  

Használatával kapcsolatos tapasztalatok: Az arckrémet minden este használom, mióta megkaptam tesztelésre, nagyon elégedett vagyok vele. Más készítményt nem használok vele, nekem így önmagában elég, hidratál, ápol, amennyire szükségem van rá. Este kicsit többet, nappalra kevesebbet kenek, fényvédővel együtt így a kényelmes.

Erőssége: Jól hidratálja a száraz bőrömet is, nyárra éppen megfelelő, a bőrkép szebb, egységesebb tőle, nincs fakóság, ami sajnos jellemző rá.

Mire figyelj: Nem tudok ilyet, elégedett voltam vele.

Kiszerelés és ár: 50 ml, 12 800 Ft

Mást keresel? Ezeket is leteszteltük már:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top