nlc.hu
Trend

Fenékre csapás miatt áldozathibáztatás

Fenékre csapásból feljelentés: „Az lesz a vége, hogy elsatnyulnak a férfiak”

Idegen nők fenekét csapkodni nem illik, sőt, teljesen jogosan feljentés jár érte. A kommentszekciókban azonban empátia helyett burjánzik az áldozathibáztatás.

Akár két év börtönbüntetést is kaphat egy férfi egy fenékre csapás miatt – olvashattuk hét elején a cikkekben. Egy férfi a párjával és a gyerekével sétált Bicskén, amikor valamiért ellenállhatatlan kényszert érzett arra, hogy rácsapjon a mellette elhaladó idegen nő fenekére. A hölgy reakciója azonban alaposan meglepte, mert a nő ráhívta a rendőrséget és feljentést tett zaklatás és szeméremsértés miatt.

A Facebookon persze felrobbantak a hírportálok alatt a kommentszekciók és egymásnak feszültek az áldozathibáztató és az empatikusabb embertársaink. A legjellemzőbb áldozathibáztató kommenteket kiválogattuk, hogy jól látható legyen, mi a probléma, miért tartunk ott, hogy úgy érzik egyesek, hogy rácsaphatnak a nők fenekére csak azért, mert kedvük tartja. Ami a legszomorúbb, hogy az áldozathibáztatók között jócskán akad női kommentelő is, ez pedig még érthetetlenebb, hiszen ők maguk is áldozattá válhatnak bármikor, nem csak egy fenékre csapással.

„Nevetséges. Én megpofoznám és mennék tovább. Nagyon nincs rendben az önértékelése annak, aki ezzel ennyit foglalkozik.”

„Nő létemre azért túlzásnak tartom, hogy ezért rendőrségre menjek, tanúskodjak stb. Régen is volt ilyen és senki nem vette fel, ha valaki a fenekére csapott, vagy megjegyzést tett rá. Ha az illető jó nő volt, megszokta, hogy mindenkinek tetszik. Szerintem túlzásba viszik már, hogy ez szeméremsértés és zaklatás, azért helyén kellene kezelni a dolgokat!”

„A problémát itt páran kicsit túltolták, nincs nagyobb baj?”

Fenékre csapűsból feljelentés

A női fenék nem azért létezik, hogy idegen férfiak csapkodják (Kép: Getty Images)

„Mennyire életszerű a helyzet, hogy miközben egy férfi a párjával sétál, rácsap egy mellettük elhaladó, számára teljesen ismeretlen nő seggére? Akár igaz az állítás, akár nem, remélhetőleg van a közelben kamera, mert anélkül ezt elég nehéz lesz bizonyítani, főleg, ha a férfi párja is a férfi mellett vall.”

„Ezzel az a gond, hogy ha ebből súlyos büntetés és precedens lesz, akkor meglesz a lehetősége a visszaélésnek. Onnantól, ha egy nő behazudja és neki adnak igazat az ember mehet letöltendőre a semmi miatt. Egyre rosszabb a helyzet, a férfiak egyre kevésbé mernek közeledni a hölgyeknél, mert ha nem jönnek be, az egyből zaklatás.”

„Voltam ma strandon. Olyan fürdőruha, aminek hátul a szélessége 5 milliméter a segge lyukánál az természetes. Ezt is büntetni kéne!”

„Nem értem, mit kell ebből ekkora problémát csinálni. Ha ilyen komolyságú dologért is büntetés jár, az lesz a vége, hogy elsatnyulnak a férfiak, mert már semmit se lehet csinálni. Lassan már ott tartunk, hogy az is zaklatás lesz, ha odamegyek egy nőhöz a szórakozóhelyen és megszólítom. Kell egy kis teret hagyni a kacérságnak is. Nem arról volt szó, hogy felszállt a buszra, és mind a 20 utas a fenekére csapott.”

Az idézett kommentek jól mutatják, hogy a probléma az értetlenségben rejlik, hogy még mindig a régi időkre mutogatunk és persze a nők öltözködését tesszük felelőssé azért, ha egy férfi nem bír a gerjedelmével. Pedig ezek az áldozathibázatások nemcsak a nőt, de a férfit is lenézik, egybites ösztönlénynek tartják, akiben nincs más, csak nemi vágy, amit muszáj kiélnie. Ennél azért már kicsit tovább kéne tartani így, a 21. században, és felfogni az, hogy egyszerűen nem nyúlkálunk idegen emberekhez – ezt egyébként már az óvodás gyerekem is érti, nem tudom, mi olyan nehéz ebben a felnőtteknek.

Egy fenékre csapás igenis megalázó, hiába tűnik apróságnak, minden, ami beavatkozás a személyes terünkbe, kéretlen behatolás az intim szféránkba a beleegyezésünk nélkül – és vastagon ide tartozik egy fenékre csapás -, az bizony az erőszak egy formája, amit nem szabad eltűrni csak azért, mert ezer éve még szokás volt a nők zaklatása. Igenis jól tette a bicskei esetben a nő, hogy feljelentette a fenékcsapkodós férfit, akármi legyen is az ügy vége majd, az biztos, hogy ennek hatására legalább eggyel kevesebb pasi lesz az utcákon, akinek kedve támad idegen nők fenekét csapkodni.

Egyenjogúság:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top