nlc.hu
Sztárok

Sokkal több a férfi zsűritag a tévécsatornákon, ez csak véletlen?

Sokkal több a férfi a zenés show-műsorok és tehetségkutatók zsűritagjai között – véletlen lenne?

Ha ránézünk a Dancing with the Stars vagy épp az Álarcos énekes zsűritagjaira, azt gondolhatjuk, hogy Magyarországon legalább a zenés show-műsorok zsűrijében jelen van a nemek közötti egyenlőség. Csakhogy ezek a műsorok nem a szabálynak számítanak, inkább a kivételnek.

A zenés/táncos/énekes show műsorok és tehetségkutatók 2003 óta rendszeres részei az életünknek, és ugyan korábban létezett már Táncdalfesztivál és Ki mit tud?, a modern kereskedelmi televíziózás látta csak meg igazán a lehetőséget ezekben a formátumokban. A Megasztár zsűrijének akkori összeállítása (az egy szem Soma Mamagésára jutott Presser Gábor, Pierrot, Bakács Tibor és Pély Barna) hosszú időre nyomot hagyott a hasonló formátumokon: majdhogynem alappá vált, hogy a zsűrikben több férfi üljön, mint nő. Ugyan az RTL Klub a Szombat esti lázzal és a Csillag születikkel néhány évvel később (2006-ban és 2007-ben) megpróbálkozott és sikereket is aratott a 2 férfi, 2 nő zsűrifelállással, a legnagyobb sikerüket ők is annak az X-Faktornak köszönhették, ahol már kilenc évad óta 3 férfi és 1 nő zsűrifelállással indítják el az évadokat. Márpedig mindig a legsikeresebb műsor az, amit a legtöbben másolni akarnak, így talán részben ennek is köszönhető, hogy oly sok éven át ez lett a jellemző.

Nincsenek kvóták

A zsűrik összeállításával kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a TV2-őt és az RTL Klubot is. Előbbi csatornától Németh Ádám, senior kreatív producer, míg az utóbbitól Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese válaszolt. Németh szerint náluk a nemi arányok nem számítanak elsődleges szempontnak.

A zsűri tagjait többkörös casting folyamán választjuk ki. Először azt nézzük, hogy a véleményüket, kritikájukat mennyire tudják megfogalmazni, illetve mennyire merik kimondani. Ezután pedig azt figyeljük, hogy az első forduló után a legjobbnak bizonyult jelöltek miként működnek együtt, milyen közöttük a kémia. Tapasztalataink szerint a női zsűritagok érzékenyebbek, és a legtöbb esetben a versenyzők védelmére kelnek egy-egy erősebb kritika hallatán.

Kolosi Péter az RTL Klub részéről elmondta, hogy ők nem hisznek a kvótákban.

Sokfélének látjuk a világot és így is szeretnénk megmutatni a nézőknek. Ezt a küldetésünket azonban nem egyetlen műsorral igyekszünk teljesíteni, hanem a saját gyártású tartalmaink összességével. Ennek megfelelően legújabb műsorunknál sem határoztuk meg előre a nemek arányát. A döntő szempont – akárcsak más esetekben – most is az volt: milyen személyiségek illenek leginkább az adott műsorhoz.

Az X-Faktor mentorai

Gáspár Laci, Byealex, Puskás Peti és Dallos Bogi, az X-Faktor 9. évadának mentorai (Fotó: RTL Klub/Szabó Gábor)

Amikor arról érdeklődtünk, hogy az olyan licencműsorok esetében, mint az X-Faktor vagy a Voice, létezik-e a jogtulajdonos által meghatározott nemi kvóta, Kolosi Péter azt mondta, hogy az RTL Klub esetében még nem találkozott ilyennel, míg Németh Ádám már látott hasonlót:

Olyan már előfordult, vásárolt, zenés tehetségkutató műsorok esetében, hogy a formátumot forgalmazó cég előírta a zsűritagok számát, behatárolta az egyes tagok korosztályát és azt, hogy énekelni tudó zenészeknek kell lenniük. A kiírásban továbbá az is szerepelt, hogy a csapatban mindenképpen lenni kell egy női ítésznek.

Lássuk, a fentiek fényében hogyan festenek a zsűri-összeállítások a két kereskedelmi csatornánál.

Férfi-női arányok az RTL Klub és a TV2 zenés/táncos/énekes szórakoztató műsoraiban és tehetségkutatóiban

Összeállításunkban kizárólag a két kereskedelmi anyacsatornán, az RTL Klubon és a TV2-n futó zenés/táncos/énekes műsorok és tehetségkutatók zsűri-összeállításaira fókuszáltunk, így az olyan kisebb csatornákon futó produkciókat ezúttal nem vettük figyelembe, mint a Sztárban sztár + egy kicsi. Ezenfelül nem foglalkozunk a most divatos főzőműsorok zsűri-összeállításaival sem. Más csatornákat azért nem vizsgáltunk, mert a Duna TV A Dal című műsorának kivételével jelenleg senki más nem gyárt a TV2-őn és az RTL Klubon kívül  Magyarországon olyan zenés showműsort/tehetségkutatót, ami nagyszabásúnak számít, és igazán sok embert elér.

Az RTL Klub műsorai

Nagy Ervin váltja Gáspár Győzőt az Álarcos énekesben

Nagy Ervin, Csobot Adél, Hargitai Bea és Sebestyén Balázs az Álarcos énekesben (Fotó: RTL Klub)

Álarcos énekes (2 évad) – első évadban 3 férfi és 1 nő, 2. évadban 2 férfi, 2 nő

Csillag születik (3 évad) – 2 férfi, 2 nő

Hungary’s Got Talent (1 évad) – 2 férfi, 2 nő

X-Faktor (9 évad) – 3 férfi, 1 nő

Szombat esti láz (5 évad) – 2 férfi, 2 nő

Szenzációs négyes (1 évad) – 2 férfi, 1 nő

Made in Karantén (1 évad) – 3 férfi, 1 nő

Évadok száma az összes műsorban: 22

Évadok, melyekben egyenlő arányban voltak férfi és női zsűritagok: 10

Évadok, melyekben több férfi, mint női zsűritag volt: 12

Évadok, melyekben több női zsűritag volt, mint férfi: 0

A TV2 műsorai

Szappanopera alakult ki a magyar Dancing with the Stars körül

A Dancing with the Stars zsűrije: Schiffer Miklós, Molnár Andrea, Kováts Gergely Csanád és Ördög Nóra (Fotó: tv2)

A nagy duett (6 évad) – 2 férfi, 1 nő

Csak show és más semmi! (1 évad) – 3 férfi, 1 nő

Dancing with the Stars (1 évad) – 2 férfi, 2 nő

Az ének iskolája (3 évad) – 2 férfi, 2 nő

Megasztár (6 évad) – 4 férfi, 1 nő

Megatánc (1 évad) – 4 férfi, 1 nő

Kismenők (1 évad) – 2 férfi, 2 nő

Nicsak, ki vagyok? – A rejtélyek színpada (1 évad) – 4 férfi, 2 nő

Rising Star (1 évad) – 3 férfi, 1 nő

Star Academy (1 évad) – 2 férfi, 2 nő

Sztárban Sztár (7 évad) – 3 férfi, 1 nő

Sztárok a jégen (1 évad) – 2 férfi, 1 nő

The Voice (1 évad) – 3 férfi, 1 nő

Évadok száma az összes műsorban: 31

Évadok, melyekben egyenlő arányban voltak férfi és női zsűritagok: 6 évad

Évadok, melyekben több férfi, mint női zsűritag volt: 25 évad

Évadok, melyekben több női zsűritag volt, mint férfi: 0

Férfidominancia

A TV2-őn és az RTL Klubon tehát mostanáig 53 évadnyi zenés/táncos tehetségkutatót vagy show-műsort láthattunk, és ezekből 16 évadban voltak kiegyenlítettek a nemi arányok a zsűritagok között, ami még az esetek 1/3-át se éri el. Az RTL Klub jobban teljesített: náluk 22 évadnyi zenés show-műsorból/tehetségkutatóból 10-ben sikerült kiegyenlített nemi arányú zsűrit összeállítani, míg a TV2 esetében rosszabb a mutató: náluk ez 31 évadnyi műsorból csak 6 esetben sikerült. Feltűnő, hogy leginkább két olyan műsorfajta van a kategórián belül, ahol szinte mindig kiegyenlítettek az arányok: a táncos show-k és a gyerektehetség-kutatók. Előbbi esetében csak a TV2 rég megboldogult Megatánca jelenti a kivételt, de mind a Szombat esti láz, mind a most induló Dancing with the Stars esetében a 2 férfi, 2 nő zsűrifelállás az alap (abba most inkább ne menjünk bele, hogy az előbbi mennyiben volt az utóbbi koppintása).

Szintén egyenlővé válnak az arányok, amint a tehetségkutatóban gyerektehetségekre fókuszálnak. Az ének iskolája, a Kismenők vagy a fenti összeállításban ugyan nem szereplő, a TV2 testvércsatornáján futó Sztárban Sztár meg egy kicsi is a 2 férfi, 2 nő zsűrifelállással futott. Úgy tűnik, a hagyományos nemi szerepek ilyenkor is visszaköszönnek: a táncolást vagy a gyerekekkel való foglalkozást még a XXI. században is sokan tartják kicsit nőiesnek, így ezekben az esetekben már elfogadhatóbb egy erősebb női jelenlét. Feltűnő az is, hogy azokban a műsorokban, ahol a zsűritagokra elsősorban vicces/poénkodós szerepben van szükség, ott az Álarcos énekes második évadáig gyakorlatilag teljes volt a férfidominancia.

„Izgalmas, hiteles személyiségek kellenek”

Kérdésünkre elárulták, hogy egyik kereskedelmi csatornánál sem végeztek még felmérést arról, hogy a férfi vagy női zsűritagokat kedvelik-e jobban a nézők. Kolosi Péter hozzátette, hogy ők sosem erről az oldalról közelítik meg a kérdést, és náluk csak az számít, hogy a lehető legjobb zsűrit állítsák össze.

Szerintünk ehhez izgalmas, hiteles személyiségek kellenek. Az pedig korántsem meglepő a számunkra, hogy ilyenek egyenlő arányban vannak a férfiak és a nők között is. Ezt a meggyőződésünket most épp „darabra” tükrözi az Álarcos énekes második évadának zsűrije. Máskor meg talán nem fogja ennyire pontosan. Ettől azonban a gondolat ugyanaz lesz a zsűri összeállítása mögött: nálunk a személyiség számít és a teljesítmény, nem pedig az, hogy milyen számmal kezdődik az egyes zsűritagok személyi száma.

Németh Ádám szerint a TV2-nél is kizárólag a próbafelvételek alapján születnek a döntések, és jó néhány alkalommal előfordult már, hogy egyenlők voltak az arányok a férfi és női zsűritagok között.

A TV2 Csoport műsorai között ilyen volt Az ének iskolája, a Kismenők, a Star Academy és a Sztárban Sztár + 1 kicsi is.

Sztárban sztár + 1 kicsi

Sztárban Sztár + 1 kicsi: Csobot Adél, Pély Barna, Ábel Anita és Rákóczi Feri (Fotó: tv2)

Vagyis mind az RTL Klubnál, mind a TV2-nél azt mondják, nincs szándékosság abban, hogy a műsoraikban többségben vannak a férfi zsűritagok a nőkhöz képest. Ettől azonban ez a tendencia tovább erősíti azt a kissé szomorú beidegződést, hogy a férfiak az igazi szakemberek és tekintélyek, akikre hallgatni kell, valamint ők azok is, akik igazán vicceseket mondanak. Minél több nő kap lehetőséget, annál jobbak az esélyei annak, hogy végre magunk mögött hagyjuk ezeket a szomorú sztereotípiákat, és igen, ebben nagyon is számít az, hogy mit látnak az emberek a kereskedelmi televíziók legnézettebb hétvégi műsoraiban. Az pedig egyértelműen szomorú, hogy összesen 53 évadnyi zenés/táncos/énekes show-ból és tehetségkutatóból még egy olyat se láthattunk, amelynek zsűrijében a nők lettek volna többségben. Az öröm az ürömben, hogy ezt az összeállítást elvben egyik csatorna sem zárja ki.

Nincs kizárva, bármikor előfordulhat, ha egy adott csapatban úgy működnek együtt a legjobban a zsűritagok

– mondta kérdésünkre Németh Ádám. Kolosi Péter pedig a kérdésünkre egy kérdéssel válaszolt:

Ha fordítva nem elképzelhetetlen, akkor női többséggel miért volna az?

Olvasnál a Sztárban Sztárról és az Álarcos énekesről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése