nlc.hu
Trend

Az And Just Like That ruhái

Nézz bele Carrie új ruhatárába! – „Ruhaelőzetes” a Szex és New York folytatásából

Patricia Field, a sorozat jelmeztervezője és lelke nem vállalta a Szex és New York folytatásának stylingolását. Vajon nélküle is születhetnek ikonikus divatalkotások az új sorozatban?

Amióta az HBO Max július elején közzétette a Szex és New York spin-offjának, az And Just Like That néven futó új sorozatnak az első promóciós képeit, a rajongók és a divat megszállottjai a visszatérő szereplők külsejét boncolgatják – persze a Kim Cattrall által alakított Samanthától eltekintve, aki nem vállalta a szereplést a folytatásban. Mi a helyzet Carrie-vel és az ő elegáns énjével? Mi lesz a konszenzus Miranda ezüstszürke haját illetően? Hozza-e majd Charlotte azt a romantikus vonalat, amit megszoktunk tőle?

A forgatásról készült fotók körüli felhajtás és minden egyes pillanatfelvétel az eredeti sorozat hatalmas kulturális befolyásának bizonyítéka. Az HBO-n 1998 és 2004 között futó Szex és New York gyökeresen megváltoztatta a női szexualitásról, barátságról, a modern kor nőiségéről folytatott diskurzust. Nem elhanyagolható az sem, hogy a sorozat újradefiniálta a divat szerepét a TV-sorozatokban, és meghatározta a mi öltözködésünket is. Ez a show volt az első, amely rendszeresen megnevezett tervezőket és márkákat, egy generációt tanítva meg a tervezői divatra, és óriási hatással volt a stílusismeretünkre – sok néző megtanulta például, hogyan kell kimondani a Manolo Blahnik nevet.

Az évek során Carrie tüllszoknyája, Miranda kalapos és kapucnis kombinációja, Samantha hasvillantó crop topjai és Charlotte preppy ruhái (a felkészítő iskola jómódú tanulóinak öltözetére hajazó ruhák – a szerző) beszivárogtak a kollektív tudatunkba. A négy legjobb barát választásai gyakran eklektikusak és drágák voltak, mégis ezek inspirálták az elmúlt két évtized legjelentősebb öltözködési stílusait és merész divat-összeállításait, úgy, mint a „meztelen ruhát”, ami Carrie-t rögtön Big ágyába (pontosabban padlójára) juttatta, a fehér felsővel hordott fekete melltartót, a lecsúszott pántokat vagy a magas sarkúval viselt sportnadrágot.

Felvetődik tehát a kérdés: ha a sorozat jelmeztervezője és lelke Patricia Field (aki egyébként Az ördög Pradát visel stylistja is volt) egyéb elfoglaltságai és párizsi tartózkodása miatt nem dolgozik az új sorozatban, akkor utódai, Molly Rogers és Danny Santiago vajon képesek lesznek-e legalább akkorát alkotni? Döntse el majd mindenki maga, addig is íme néhány „ruhaelőzetes” a készülő sorozatból.

Kihagyott lehetőség a nonkonformista öltözködésre?

Az eddig megjelenő fotók vegyes stílusokat mutatnak. Már most születtek slágerek, így a mára csaknem megőszült, de azt büszkén vállaló Carrie terjedelmes pöttyös szoknyája Carolina Herrerától, Charlotte Emilia Wickstead ingruhája és Miranda selyemblúza és Gerard Darel szoknyája. Azonban bármennyire is átgondoltak a ruha-összeállítások, eddig egyik sem igazán mutat újat, ahogyan ezt az eredeti sorozat következetesen megtette. Rebecca Weinberg, aki együtt dolgozott Fielddel jelmeztervezőként a sorozatban, az új ruhák láttán azt nyilatkozta, „az egész nagyon kimért és sima, nincs sok meglepetés”, hozzátéve, hogy a stílus inkább jelmezszerű, mintsem olyan, amit a hétköznapokba is be lehetne illeszteni, és aminek megvásárolására a közönségnek is lehetősége lenne. Az eredeti sorozatban ugyanis csúcskategóriás ruhákat ötvöztek olcsóbb, akár turkálókban is beszerezhető darabokkal, azonban az And Just Like That úgy tűnik, magasról tesz erre a magas-alacsony kombinációra – ahogy egyébként a két későbbi (egyébként rémes) mozifilm is tette.

Mit szóltok a Szex és New York folytatásának új ruhakölteményeihez?

Fotó: James Devaney/GC Images

Egy kis vintage

A sasszemű rajongók már észrevehették, hogy régi darabok is feltűnnek a sorozatban. Sarah Jessica Parker lila flitteres Fendi Baguette táskával szerepel az egyik képen, amely kultikus kedvenc az ikonikus Carrie Bradshaw ruhák kánonja között. Egy másik fotón ugyanazt a kék szatén Manolo Blahnik cipőjét viseli, amit polgári esküvőjén Mr. Big (Chris Noth) társaságában, de felbukkan az első mozifilmben hordott szegecses öv is. De Charlotte is visel vintage darabot, például a fodros organza felsőt Givenchy 1996-os őszi/téli kollekciójából. Mindez azzal is magyarázható, hogy az idő múlásával természetes, hogy egyre több szeretett darab kerül a szekrényünkbe, a vintage pedig bármilyen korban jól áll. Victoria Bazalinchuk, a @justlikethatcloset mögött álló feltörekvő, 23 éves ukrán stylist szerint a vintage ruhák szerepeltetése tisztelgés a fenntartható trend iránt, amely már jó néhány éve terjed, és aminek a Szex és New York egyébként nagyon nem mondható az úttörőjének, sajnos, igaz, a fast fashion ruhákat legalább mellőzi.

Birkins helyett vászontáska?

Még egy érdekes változás: Carrie, úgy tűnik, dizájner táskáit lecserélte vászontáskákra. A főszereplőt két ilyen szatyorral is látták a vállán, mindkettőn a WNYC közszolgálati rádióállomás logója volt látható. A furcsa választás mögött sokak szerint az áll, hogy Carrie-nek az új részekben podcast-műsora lesz, ami megmagyarázza az új kiegészítőt. Persze ettől függetlenül még a szokásos Birkins és Gucci táskák megjelenésére is számítani lehet.

Mit szóltok a Szex és New York folytatásának új ruhakölteményeihez?

Sarah Jessica Parker az And Just Like That… forgatásán, vászontáskával (Fotó: Gotham/GC Images)

Van, ami nem változik

Mégpedig a férfiak viselete. Mr. Bigtől Steve Bradyig (David Eigenberg) a Szex és New York sokszor küzdött a férfikarakterek fejlődésének ábrázolásával, hiszen ők általában csak a nők történeteinek narratív eszközei voltak, stílusuk sem volt annyira számottevő. Bazalinchuk @justlikethatcloset fiókja szerint elképzelhető, hogy a sorozat férfi szereplői mind Paul Smith öltönyt viselnek majd, csak a színek változnak: Steve szürkében, Carrie meleg barátja, Stanford Blatch (Willie Garson) királykékben, Anthony Marentino (Mario Cantone) feketében játszik majd. És bár Harry Goldenblatt (Evan Handler) látható egy Hugo Boss öltönyben, a stílus nagyon hasonló a többiekéhez.

Mit szóltok a Szex és New York folytatásának új ruhakölteményeihez?
Megnézem
Összes kép (5)

Nincs új a nap alatt?

Azt még nem tudjuk, hány követője lenne Carrie-nek az Instán, vagy hogy Miranda rendszeresen csekkolja-e a Twitterét, de egy biztos: az új sorozat öltözékeinek hatalmas követőtábora van a neten. Bazalinchuk például egy hónap alatt 80 ezer követőt gyűjtött össze az Instagramján. Amint egy együttes felbukkan a neten, Bazalinchuk elkezdi beszerezni, egyes márkák még kapcsolatba is léptek vele. De vajon elveszi-e a sorozat vonzerejét? Hiszen van rá esély, hogy mire a műsort sugározni kezdik, az emberek már belefáradnak a felvonultatott ruhaáradatba. Azzal, hogy a teljes ruhatár elérhetővé válik az Instán, mielőtt a sorozat lezárul, az And Just Like That elveszítheti a varázsát, a benne szereplő ruhák pedig nem okoznak többé meglepetést. Kár lenne értük.

(via)

Még több érdekesség a sorozatról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top