nlc.hu
Trend

Rusvai Miklós a negyedik hullám veszélyeiről

Rusvai Miklós szerint figyelő szemünket most a britekre és Izraelre vessük

Sőt, úgy véli, hogy a vadászati világkiállítás, az iskolakezdés és az Eucharisztikus Kongresszus, na meg a soron következő fesztiválok egytől egyig megalapozzák a fertőzöttek számának növekedését.

Vasárnap írtuk meg, hogy terjed a koronavírus Izraelben, és hogy megtelhetnek a kórházak. Az ország viszont oly szinten ráfordult az oltási kampányra, hogy még éjjel is lehet oltatni. Rusvai Miklós virológus a Spirit FM Aktuál című műsorában most azt mondta, hogy figyelmeztető jel számunkra, ami Izraelben történik, és miként azt az ATV a műsorból kiemelve írja, a „soron következő tömegrendezvények miatt lépcsőzetes emelkedést vár a fertőzöttek számában”.

Rusvai szerint a negyedik hullámban a betegek és a halottak száma már nem lesz olyan magas, mint tavasszal volt, azonban a fertőzöttség más kérdés. „Az oltottak is fertőződnek, de nem betegednek meg. Ők rontják majd a fertőzöttségi statisztikát, de nem helyeznek nyomást az egészségügyre, a kórházakra.” Hozzátette: a mostani alacsony fertőzöttszám azért is lehet, mert a vendégmunkások és a turisták sem hozzák ide a fertőzést, és intett, hogy figyelmeztető jel számunkra az, hogy Nagy-Britanniában és Izraelben is (tehát a magas átoltottságú országokban) a kórházi kezelés elsősorban a nem oltottakra korlátozódik, az oltottak pedig enyhébb formában átvészelik a fertőzést.

Rusvai Miklós víruskutató kaszál a Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny aratóversenyén Jászapáti határában 2021. június 26-án. / Fotó: MTI/Mészáros János

Rusvai Miklós víruskutató kaszál a Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny aratóversenyén Jászapáti határában 2021. június 26-án / Fotó: MTI / Mészáros János

Szerinte az lenne a jó, ha Kelet-Magyarországon a regisztráció kötelezettségét is eltörölnék, hiszen a szegregációban élők közül emiatt nem élnek az oltással. Rusvai lépcsőzetes emelkedést vár szeptember elejétől a különböző tömegrendezvények miatt: ősz elejére beérik a tűzijáték, mint tömegrendezvény hatása. Következő nagy kockázatos esemény az iskolakezdés, ahol a nyaraló, oltatlan gyerekek találkoznak. Majd a következő pont az Eucharisztikus Kongresszus, utána a vadászati kiállítás. A virológus hangsúlyozta a harmadik oltás felvételének fontosságát, noha vasárnap azt mondta, ő nem kér belőle, sőt várja, hogy elkapja a delta-variánst, mert úgy lesz csak igazán védett.

Fesztivál 2021: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top