nlc.hu
Trend

Modellek küzdenek a szexuális zaklatás elévülési ideje ellen

Egykori modellek küzdenek azért Franciaországban, hogy a szexuális zaklatás bűnténye ne évülhessen el

Jelenleg Franciaországban a szexuális zaklatás bűntette 20 év után elévül, így aki ennél régebben történt eset miatt kíván vádat emelni, már nem teheti meg. Egykori modellek egy csoportja most összefogott, hogy változtassanak ezen, és bíróság elé állítsák az olyan számos zaklatással vádolt modellügynököket, mint Gérald Marie.

Carré Otis, Lesa Amoore, Ebba Karlson, Thysia Huisman és Laurie Marsden is annak az egykori modellcsapatnak a tagja, akik szerint a nemi erőszak és a szexuális zaklatás nem olyan bűntény, aminek van lejárati ideje. Ők és több más modell azt állítják, hogy karrierjük során modellügynökök visszaéltek a helyzetükkel és zaklatták, vagy egyes esetekben meg is erőszakolták őket, és kitartó munkával sikerült elérniük, hogy a francia törvényhozás egy csoportja meghallgassa őket – írja a 444.

Gérald Marie fiatal modellek gyűrűjében 1996-ban (fotó: Photo by Stephane Cardinale/Sygma via Getty Images)

Gérald Marie fiatal modellek gyűrűjében 1996-ban (Fotó: Stephane Cardinale/Sygma via Getty Images)

A modellek leghíresebbike, Carré Otis a meghallgatáson elmondta, hogy neki évtizedekbe telt, mire beszélni mert arról, miken ment keresztül akkoriban. A modell egy olyan törvényt szeretne, mint ami jelenleg például New Yorkban van érvényben. Ennek értelmében, ha az erőszakos tett fiatalkorú ellen irányul, elévülési idő nélkül van lehetőség a felelősségre vonásra. Nathalie Goulet szenátor a meghallgatás után elmondta, hogy egyetért az elhangzottakkal, és a jogrendszerben az elévülési idővel valóban kezdeni kell valamit. Ugyanakkor figyelmeztette a modelleket, hogy ha sikerül is törvényt változtatni, az a múlt ügyeire már nem lesz kihatással, csak a jövő ügyeiben nyújthat majd segítséget. A találkozó után Sara Ziff exmodell elmondta, hogy a divatipar ma is ugyanolyan, mint régen, rengeteg a szexuális zaklatás, és a lányok ebben az iparágban 13-15 évesen kezdenek el dolgozni.

A francia közvéleményt elsősorban két modellügynök esete hozta lázba. Eddig 14 nő tett bejelentést arról, hogy Gérald Marie, az Elite modellügynökség egykori vezetője zaklatta vagy megerőszakolta őket, mindezt úgy, hogy többen még nem múltak el 18 évesek ekkor. A másik botrányba keveredett modellügynök pedig Jean-Luc Brunel, akit nemi erőszakkal vádolnak, valamint azzal, hogy Jeffrey Epsteinnek szállított lányokat. Mindkettejükről évtizedek óta közszájon keringenek ezek a vádak. Néhány héten belül kiderül, hogy a francia törvényhozás végül kezd-e valamit az elévülés problémájával.

Szexuális zaklatás a divatvilában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top