nlc.hu
Trend
A Hesse tiara története

Boldogtalanságot és halált hozott viselőire az elátkozott Hesse tiara

Boldogtalanság, betegségek, halálesetek szegélyezték a Hesse tiara útját...

Az eperleveles motívumokkal díszített Hesse tiarát Albert herceg 1861-ben nászajándékba készítette a lánya, Aliz brit királyi hercegnő részére. Albert azonban már nem élhette meg Aliz és Lajos hessen–darmstadti herceg 1862 nyarán tartott esküvőjét, ugyanis néhány hónappal korábban elhunyt. A tiarát az özvegy Viktória királynő ajándékozta a lányának, aki ezt a fejéket viselte az esküvője napján, és később is több jelentős eseményen.

Aliz hercegnő

Aliz hercegnő, fején a Hesse tarával

Lajos nagyhercegnek és Aliz nagyhercegnének hét közös gyermeke született, házasságuk azonban nem volt boldog. 1873-ban második fiuk, az akkor 3 éves Frigyes Vilmos herceg kizuhant egy ablakon és súlyosan megsérült, anyai ágon örökölt vérzékenysége okán pedig már nem tudták megmenteni az életét. 1878-ban diftériajárvány tört ki Darmstadtban, a betegséggel pedig a nagyhercegi család is megfertőződött. Aliz maga ápolta gyermekeit, 4 éves lánya, Mária hercegnő azonban belehalt a kórba. A 35 éves nagyhercegné néhány héttel később, édesapja halálának  évfordulóján maga is életét vesztette diftériában.

Viktória Melitta hercegnő

Viktória Melitta hercegnő (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

A Hesse tiara néhány évvel később Viktória Melitta edinburgh-i hercegnőhöz került, aki Lajos nagyherceg és Aliz nagyhercegné elsőszülött fiával, Ernő Lajos hesseni nagyherceggel kötött házasságot, ám az ő frigyük is boldogtalan volt. Első gyermekük, Erzsébet Mária hercegnő 1895-ben született. Viktória Melitta 1900-ban újból várandós lett, ám fiúgyermeke halva született. Viktória királynő halála után a nagyhercegi pár elvált. 1903-ban pedig közös lányuk tífuszban meghalt. Ernő Lajos később újraházasodott, ám az első világháború alatt trónját és vagyona jelentős részét is elveszítette. Kevés megmaradt értéktárgya között azonban ott volt a Hesse tiara.

Lajos második házasságából született fia, György Donát herceg lett az örököse, aki Cecília görög hercegnőt – Fülöp herceg egyik testvérét – vette feleségül. Cecília az anyósától kapta kölcsön a a Hesse tiarát, melyet számos alkalommal, többek között VI. György király koronázásán is viselt. 1937. november 16-án a nyolc hónapos terhes Cecília a férjével, két kisfiukkal és anyósával Londonba tartott egy esküvőre, repülőgépük azonban Belgium felett kigyulladt és lezuhant. A szerencsétlenséget senki nem élte túl, a roncsok között azonban egy dobozban épségben bukkantak rá a Hesse tiarára.

Az elhunyt hercegi pár harmadik gyermekét, Johannát, aki nem tartott velük a végzetes útra, édesapja testvére, Lajos herceg és Margit hercegné fogadta örökbe, ám a kislány két évvel később meghalt agyhártya-gyulladásban. A Hesse tiara Lajos herceg és neje tulajdonába került, ám a hercegné soha nem viselte azt, ahogy többé senki más sem. Azóta csupán néhány alkalommal bukkant fel, főképp fotózásokon és kiállításokon. 

Királyi ékszerek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top